Την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρώτες καταβολές για τον 5ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, συνολικού ύψους 1,5 δις ευρώ, ενώ το απόγευμα θα εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση που αφορά την Επιστρεπτέα 5.

Το απόγευμα η απόφαση για την Επιστρεπτέα 5

Το απόγευμα εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση, η οποία θα καθορίζει τους όρους της κρατικής ενίσχυσης, αλλά και τον αλγόριθμο με τον οποίο θα διανεμηθούν οι ενισχύσεις. Το βράδυ θα ανοίξει εκ νέου η εφαρμογή της ΑΑΔΕ «myBusinessSupport» προκειμένου οι δικαιούχοι να αποδεχθούν την ενίσχυση.

Στην επιστρεπτέα προκαταβολή από τους 730.000 φαίνεται πως 4 στις 10 αιτήσεις έχουν «κοπεί», καθώς το σύστημα έχει απορρίψει χιλιάδες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μαθηματικός τύπος θα πριμοδοτεί τους ΚΑΔ των επαγγελματιών που παραμένουν κλειστοί με κρατική εντολή, όπως εστίαση, καφέ, μπαρ, γυμναστήρια, χιονοδρομικά κέντρα κ.λπ. και θα προηγούνται των υπόλοιπων κλάδων. Αυτό σημαίνει πως επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία, αλλά ο τζίρος τους δεν καταγράφει ισχυρές απώλειες, κινδυνεύουν να χάσουν την κρατική ενίσχυση ή – στην καλύτερη των περιπτώσεων – να εισπράξουν λιγότερα χρήματα από τον 5ο κύκλο.

Ρεκόρ αιτήσεων για την Επιστρεπτέα 5

Κάθε ρεκόρ έσπασαν, πάντως, οι αιτήσεις που κατατέθηκαν στη σχετική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή (5).

Έτσι μέχρι τα μεσάνυχτα της προηγούμενης Τρίτης προς Τετάρτη 732.967 ενδιαφερόμενοι κατέθεσαν τα σχετικά για να διεκδικήσουν ενισχύσεις που συνολικά θα φτάσουν, όπως έχει ειπωθεί από επίσημα χείλη, το 1,5 δισ. ευρώ.

Βέβαια οι αιτήσεις θα «εκκαθαριστούν» περνώντας μέσα από το μικροσκόπιο των αρχών, που πέρα από λάθη, θα δουν ποιες από αυτές «κουμπώνουν» με τα κριτήρια που θα τεθούν με τη σχετική υπουργική απόφαση, αλλά και θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν τυχόν λαθροχειρίες.