Βασίλισσα Ελισάβετ: Τι κρύβει για τον Φίλιππο. Ο πρίγκιπας Φίλιππος, σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, είναι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα μέλη της βασιλικής οικογένειας, λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα του.

Λένε πως η βασίλισσα Ελισάβετ δεν μπορεί χωρίς αυτόν και όσοι τον ξέρουν καλά, λένε πως πίσω από το σκληρό του προσωπείο, κρύβεται ένας ρομαντικός άνδρας.

Ο πρίγκιπας Φίλιππος δεν γεννήθηκε Βρετανός υπήκοος

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β και ο σύζυγός της, πρίγκιπας Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου, εκπροσωπούν την ίδια τη Μ. Βρετανία τα 68 χρόνια που είναι στο θρόνο. Αλλά η βασίλισσα μπορεί να μην θέλει να γνωρίζετε ότι ο σύζυγός της δεν είναι ακριβώς Βρετανός – τουλάχιστον δεν ήταν μέχρι να την παντρευτεί.

Πριν γίνει ο Δούκας του Εδιμβούργου, ο νεαρός Φίλιππος ήταν Πρίγκιπας της Ελλάδας και της Δανίας, ανιψιός του Έλληνα βασιλιά, και γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1921. Δεν ήταν Βρετανός πολίτης, αν και η καταγωγή του μπορούσε να εντοπιστεί σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Αγγλίας.

Η νέα φωτογραφία της Βασίλισσας Ελισάβετ και του πρίγκιπα Φίλιππου για τα  73 χρόνια γάμου | LiFO

Είχε μια ταραχώδη παιδική ηλικία

Η βασίλισσα Ελισάβετ και ο σύζυγός της δεν είναι πολύ ανοιχτοί για τα δύσκολα πρώτα χρόνια του πρίγκιπα Φίλιππου. Όταν η ελληνική βασιλική οικογένεια εκδιώχτηκε, η οικογένειά του εγκατέλειψε τη χώρα με τον Φίλιππο μωρό σε ένα κιβώτιο φρούτων. Αφού εξορίστηκε και εγκαταστάθηκε στη Γαλλία, η οικογένεια του Φιλίππου πέρασε διάφορες αλλαγές: οι μεγαλύτερες αδελφές του παντρεύτηκαν και απομακρύνθηκαν, ο πατέρας του έφυγε και η μητέρα του, που υπέφερε από ψυχική ασθένεια, εισήλθε σε ψυχιατρικό νοσοκομείο.

«Η μητέρα μου ήταν άρρωστη, οι αδερφές μου ήταν παντρεμένες, ο πατέρας μου ήταν στα νότια της Γαλλίας – έπρεπε απλώς να συνεχίσω», αναφέρει το BBC ότι είπε ο πρίγκιπας Φίλιππος. Ο νεαρός Φίλιππος φοίτησε σε σχολεία στην Αγγλία, τη Γερμανία και τη Σκωτία για το υπόλοιπο της παιδικής του ηλικίας.

Οι συγγενείς του ήταν Ναζί

Οι μεγαλύτερες αδελφές του δεν παντρεύτηκαν απλά: παντρεύτηκαν με τους Ναζί, γεγονός που η βασίλισσα Ελισάβετ δεν είναι πιθανότατα πρόθυμη να μάθει ο κόσμος. Όταν η αδερφή του Φίλιππου, Σέσιλ και ο σύζυγός της, καθώς και δύο μέλη του κόμματος των Ναζί, πέθαναν σε συντριβή αεροπλάνου το 1937, ο νεαρός Φίλιππος στάλθηκε στη Γερμανία για την κηδεία και έπρεπε να περπατήσει στην πομπή μεταξύ των Ναζί στρατιωτών.

Καμία από τις αδελφές του Φίλιππου δεν προσκλήθηκε στο γάμο του το 1947, αλλά το βασιλικό ζευγάρι ξανά έφτιαξε τις σχέσεις του με τη Γερμανία, το 2015. Ο πρίγκιπας Φίλιππος, φυσικά, δεν μπορεί να επιλέξει ποιοι είναι οι συγγενείς του, και ο ίδιος συνέχισε να αγωνίζεται για τους Συμμάχους ως αξιωματικός του Βασιλικού Ναυτικού στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Επίσης, η μητέρα του Φίλιππου, η Πριγκίπισσα Αλίκη, έδωσε καταφύγιο στους Εβραίους κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο όταν ζούσε στην Αθήνα. Τιμήθηκε με τον τίτλο “Righteous Among the Nations on Princess Alice” για τις ενέργειές της και είναι θαμμένη στην Ιερουσαλήμ.

Ο πατέρας της βασίλισσας Ελισάβετ δεν ενέκρινε τον Φίλιππο

Αυτή είναι η αληθινή ιστορία του πώς ερωτεύτηκαν η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ και ο πρίγκιπας Φίλιππος: Η νεαρή πριγκίπισσα συναντήθηκε με τον πρίγκιπα όταν ήταν μόλις 13 ετών και οι δύο ήταν φίλοι για πολλά χρόνια προτού ανθίσει η ρομαντική τους σχέση.

Ωστόσο, ένα άρθρο του περιοδικού Time από το 1957 επισημαίνει ότι ο πατέρας της πριγκίπισσας, ο Βασιλιάς Τζορτζ ΣΤ’, «δεν ενέκρινε με τίποτα» αυτή τη σχέση. «Παρά το βρετανικό υπόβαθρο του Φιλίππο και το καλό πολεμικό ρεκόρ του, ο Τζορτζ ΣΤ ανησυχούσε βαθιά για το πώς η βρετανική κοινή γνώμη θα δεχόταν έναν Έλληνα πρίγκιπα ως σύζυγο της πιθανής κληρονόμου», ανέφερε το Time.

Ο σύζυγος της Βασίλισσας Ελισάβετ γιορτάζει τα 99α γενέθλιά του: Ο Φίλιππος  είναι η δύναμη και ο οδηγός μου! (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ) | Εσπρέσο

Δεν χάρηκε που τα παιδιά του δεν μπορούσαν να έχουν το επώνυμό του

Ο πρίγκιπας Φίλιππος επίσης δυσαρεστήθηκε με το γεγονός ότι τα παιδιά του δεν μπορούσαν καν να πάρουν το επώνυμό του – ή μάλλον, ότι η βασίλισσα Ελισάβετ δεν θα το επέτρεπε, καθώς ήθελε να διατηρήσει το όνομά της στον οίκο του Ουίνδσορ μετά το γάμο τους.

«Είμαι ο μόνος άντρας στη χώρα που δεν επιτρέπεται να δώσει το όνομά του στα παιδιά του», είπε. Το 1960, το ζευγάρι κατέληξε σε συμβιβασμό: Παρόλο που ο ίδιος ο βασιλικός οίκος θα παρέμενε ως Ουίνδσορ, οι απόγονοί τους, αν χρειάζονταν επώνυμο, θα ονομάζοντανΜάουντμπατεν-Ουίνδσορ.

Ο πρίγκιπας Φίλιππος Αρτσι βασίλισσα Ελισάβετ

Είναι το πιο δημοφιλές βασιλικό πρόσωπο στο παλάτι

Η βασίλισσα Ελισάβετ μπορεί να μην θέλει να βγει προς τα έξω ότι δεν είναι η πιο δημοφιλής, στο ίδιο της το σπίτι. Αλλά σύμφωνα με τον Ματ Σμιθ, ο οποίος έπαιξε τον πρίγκιπα Φίλιππο στη σειρά του Netflix «The Crown», ο δούκας είναι το αγαπημένο μέλος της βασιλικής οικογένειας, από το προσωπικό.

Στο βασιλικό σπίτι είναι ο πιο δημοφιλής από όλους – αν μιλήσετε σε κάποιο από το προσωπικό, ο Φίλιππος είναι αυτός που όλοι αγαπούν πραγματικά», δήλωσε ο Σμιθ σε μια συνέντευξη στο Variety. «Νομίζω ότι οι περισσότεροι από όλους, είναι λίγο περισσότερο ανθρώπινος. Το βασιλικό πρωτόκολλο δεν τον έχει κυριεύσει με τον ίδιο τρόπο σε όλη του τη ζωή, και υπάρχει ένα είδος εξέγερσης σε αυτόν και μια άτακτη αίσθηση. Νομίζω ότι είναι αρκετά φιλικός και ανοιχτός όπως λένε όλοι στο προσωπικό. Όλοι τον αγαπούν».

Η Βασίλισσα δεν θα μπορούσε να τα καταφέρει χωρίς αυτόν

Ο δούκας μπορεί να είναι ένας μυστικός υποστηρικτής του φεμινισμού. Δεν τρομάζει από την ισχυρή σύζυγό του, πάντα στέκεται δίπλα της και στην πραγματικότητα είναι o μόνoς που επιτρέπεται να της εναντιωθεί. «Ο πρίγκιπας Φίλιππος είναι ο μόνος άντρας στον κόσμο που αντιμετωπίζει τη βασίλισσα απλώς ως άλλο άνθρωπο – νομίζω ότι το εκτιμά αυτό», σύμφωνα με πληροφορίες, είπε ο πρώην ιδιωτικός γραμματέας της, Lord Charteris.

Διαβάστε επίσης Τα μυστικά σινιάλα της Βασίλισσας Ελισάβετ