Ξεκίνησε σήμερα Σάββατο 16 Ιανουαρίου ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού, με προτεραιότητα σε πρώτη φάση τους ανθρώπους ηλικίας άνω των 85 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει καταγραφεί ρεκόρ σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, με περισσότερα από 122.000 ραντεβού.

Μετά την πρώτη φάση εμβολιασμού των επαγγελματιών υγείας, αλλά και ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και φιλοξενούνται σε δομές, το πρόγραμμα εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού εισέρχεται στην φάση της χορήγησης της πρώτης δόσης του εμβολίου στον γενικό πληθυσμό.

Από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, οι πολίτες αυτής της ηλικιακής ομάδας είχαν (και έχουν) τη δυνατότητα να κλείσουν το ραντεβού τους στο φαρμακείο ή στο οικείο ΚΕΠ, καθώς και μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας emvolio.gov.gr.

Στον Ευαγγελισμό, στις 8 το πρωί ήταν κλεισμένο το πρώτο ραντεβού. Πρώτη που εμβολιάστηκε η κα Κασσιανή 91 ετών, η οποία δήλωσε, ότι αισθάνεται πολύ καλά, «δεν ένιωσα τίποτε, σα να έκανα ένα απλό εμβόλιο γρίπης», είπε χαρακτηριστικά και δήλωσε πολύ χαρούμενη, καθώς , περίμενε πως και πως να εμβολιστεί, γιατί είχε πολύ καιρό να βρεθεί με την οικογένειά της.

Σαράντα άτομα, έχει προγραμματιστεί να εμβολιαστούν εντός της ημέρας στον Ευαγγελισμό. Το νοσοκομείο θα μπορεί να εξυπηρετεί 150 εμβολιασμούς καθημερινά. Όταν φτάνουν στο νοσοκομείο, οι ηλικιωμένοι που πρόκειται να εμβολιαστούν, τους υποδέχεται γιατρός για να λάβει σύντομο ιατρικό ιστορικό τους, ενώ μετά τον εμβολιασμό τους παραμένουν άλλα 15 λεπτά σε αίθουσα αναμονής.

Ξεκίνησαν οι εμβολισμοί και σε οκτώ νοσοκομεία της Κρήτης. Από νωρίς το πρωί, υπερήλικες, άνω των 85 ετών, καταφτάνουν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου σονοδευόμενοι από συγγενικά τους πρόσωπα, προκειμένου να εμβολιαστούν. Σύμφωνα με τον διοικητή του ΠΑΓΝΗ, Γιώργο Χαλκιαδάκη, σε τέσσερις εμβολιαστικές γραμμές έχει προγραμματιστεί να εμβολιαστούν 65 υπερήλικες και 125 υπάλληλοι του νοσοκομείου.

Όπως είπε χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός η Ελλάδα είναι περίπου στον ευρωπαϊκό μέσο όρο των εμβολιασμών. «Η διαδικασία τρέχει όπως την είχαμε υπολογίσει και πηγαίνει καλά, ενώ είναι απολύτως εξαρτημένη από τα εμβόλια που έχουμε στη διάθεσή μας. Μέχρι στιγμής, είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από τη δρομολόγηση αυτού του σύνθετου εγχειρήματος».

Το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού προβλέπει ότι έως το τέλος Μαρτίου η χώρα θα έχει εφοδιαστεί με 4.600.000 δόσεις εμβολίων και στο τέλος του πρώτου τριμήνου θα έχουν εμβολιαστεί περίπου 2.000.000 πολίτες με στόχο έως τις αρχές του καλοκαιριού να είναι ασφαλής ο πληθυσμός.