«Ασκούμε κριτική που εντείνεται όσο εντείνονται τα προβλήματα. Γιατί αυτός είναι ο ρόλος μας. Να βλέπουμε τα λάθη, να πιέζουμε την κυβέρνηση να διορθώσει και να προλαβαίνουμε καταστάσεις που έχουν σχέση με την υγεία, με τη ζωή των πολιτών, την οικονομία, τους μικρομεσαίους και τους εργαζομένους» είπε η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά μιλώντας στον Αντέννα και την εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη «Καλημέρα Ελλάδα».

Σχετικά με το θέμα των εμβολιασμών κατά του Covid-19 η κα. Γεννηματά τόνισε ότι «οι εμβολιασμοί οργανώνονται μόνο μέσα από τα νοσοκομεία και αυτό είναι λάθος διότι περιορίζει τις δυνατότητες, διότι όλο το προσωπικό θα ασχολείται μόνο με τον εμβολιασμό ενώ θα πρέπει να ασχολείται και με τον Covid-19 και με άλλες ασθένειες». Μάλιστα τόνισε ότι η κυβέρνηση έπρεπε να είχε προετοιμάσει τα 1.000 και πλέον εμβολιαστικά κέντρα για τα οποία μιλούσε, να είχε προσλάβει προσωπικό και βέβαια όλα με διαφάνεια.

Σχετικά με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να δημοσιοποιούνται τα πρακτικά των συνεδριάσεων της επιτροπής των ειδικών η κα. Γεννηματά υποστήριξε ότι «επιβάλλεται να είναι δημόσια και προσβάσιμα τα επιδημιολογικά δεδομένα, κυρίως στους επιστημονικούς φορείς αλλά και σε κάθε πολίτη και η σελίδα του ΕΟΔΥ θα έπρεπε να έχει το ένα και μοναδικό μητρώο για όλους».

Λάθος το «άνοιξε – κλείσε» της χώρας

Η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ χαρακτήρισε λάθος το «άνοιξε- κλείσε» της χώρας σαν ακορντεόν οριζόντια με ίδιες αποφάσεις για όλες τις περιοχές. «Θα έπρεπε το ασφαλές άνοιγμα να λαμβάνει υπόψη το επιδημιολογικό φορτίο κάθε περιοχής. Πως; Με μαζικά τεστ επαναλαμβανόμενα κάθε 20 ημέρες, στεγανοποίηση των περιοχών που δεν έχουν πολλά κρούσματα έτσι ώστε να μπορούν να ανοίγουν αυτές οι περιοχές και να απελευθερώνονται η οικονομική και κοινωνική ζωή.  Δεν χρειάζεται να βουλιάξει όλη η χώρα. Υπάρχουν περιοχές που θα μπορούσαν να λειτουργούν». Αναφορικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου επανέλαβε ότι το ΚΙΝΑΛ θέλει να ανοίξει η οικονομική και κοινωνική ζωή αλλά όχι με… μία ζαριά, αλλά με ασφάλεια που θα στηρίζεται σε σοβαρά στοιχεία. “Αν τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι ειδικοί επιστήμονες δείχνουν ότι μπορεί να γίνουν όλα αυτά, να γίνει” είπε η κα. Γεννηματά.

“Δεν έφαγα κανέναν Λοβέρδο”

Σχετικά με την απομάκρυνση του Ανδρέα Λοβέρδου από την θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος η κα. Γεννηματά είπε ” δεν «έφαγα» κανένα Λοβέρδο. Απλώς αξιοποιώ όλα τα στελέχη της κοινοβουλευτικής μου ομάδας. Έχω μία δυναμική κοινοβουλευτική ομάδα με πολλές ικανότητες. Η επιλογή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου είναι αποκλειστική ευθύνη του προέδρου του κόμματος. Το ίδιο έκανε και ο κύριος Μητσοτάκης πριν από λίγες μέρες, το ίδιο έκανε και ο κύριος Τσίπρας πριν από λίγες μέρες. Δεν του είπε κανένας γιατί έφαγες τον έφαγες τον τάδε, γιατί έφαγες τον άλλο”.

Η ίδια συμπλήρωσε ότι: «5,5 χρόνια ήταν αρκετά ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος», είπε και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως Σκανδαλίδης και Κατρίνης θα εκφράσουν με τον καλύτερο τρόπο την αντιπολιτευτική γραμμή του ΚΙΝΑΛ.

Ερωτηθείσα για το αν είδε τον Ανδρέα Λοβέρδο ως πιθανό αντίπαλο που φιλοδοξεί να διεκδικήσει την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής και υπό αυτό το πρίσμα έλαβε την απόφαση, απάντησε «ποτέ δεν λειτούργησα με τέτοια μέτρα και σταθμά μικρότητας».

Η κα. Γεννηματά υποστήριξε πως τα εσωκομματικά θα μας απασχολήσουν πολύ αργότερα και υποστήριξε πως το ΚΙΝΑΛ δέχεται “πόλεμο”, αφήνοντας αιχμές κατά του Μεγάρου Μαξίμου που ενοχλείται – όπως είπε – από τον τεκμηριωμένο λόγο και την ουσιαστική κριτική.

“Δεν υπάρχει Κίνημα Αλλαγής που να κοιτάζει πότε στο ΣΥΡΙΖΑ και πότε στη Νέα Δημοκρατία. Το Κίνημα Αλλαγής κοιτάζει μονάχα μπροστά” κατέληξε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.