Μέχρι αύριο Πέμπτη 14 Ιανουαρίου έχουν δικαίωμα υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης οι δικαιούχοι, μετά και την τελευταία παράταση που δόθηκε.

Η προθεσμία κρίθηκε απαραίτητη από το υπουργείο Οικονομικών λόγω της «βροχής» αιτήσεων: έως τη Δευτέρα 11 του μήνα (που ήταν η προηγούμενη καταληκτική ημερομηνία) είχαν υποβάλει αίτηση περισσότερα από 650.000 νοικοκυριά.

Την ίδια στιγμή η «γραμμή αρωγής και πληροφοριών», δηλαδή το 2131621000 της ΑΑΔΕ είχε «πέσει» από τις χιλιάδες κλήσεις ενδιαφερομένων για πληροφορίες και διευκρινίσεις.

Ποιοι αποκλείονται από το επίδομα θέρμανσης χωρίς να το γνωρίζουν

Για να λάβει ολόκληρο το επίδομα ο δικαιούχος, θα πρέπει η αξία των καυσίμων που αγοράζει να είναι διπλάσια του επιδόματος που του αναλογεί. Δεν είναι γνωστό εκ των προτέρων τι επίδομα θα πάρει ο καθένας, (μόνο πως θα κυμανθεί μεταξύ 80 ευρώ, και 650 ευρώ) οπότε όσοι καλύψουν το σύνολο των απαιτούμενων τιμολογίων θα εισπράξουν ολόκληρο το επίδομα στην πρώτη πληρωμή.

Οι υπόλοιποι θα μπορούν να υποβάλουν συμπληρωματικά τιμολόγια έως το Φεβρουάριο- Μάρτιο, οπότε θα ξανανοίξει η πλατφόρμα. Σε κάθε περίπτωση, η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα στο σύστημα TAXISnet λήγει πλέον στις 14 Ιανουαρίου.

Άλλο αξιοσημείωτο που πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα είναι πως αποκλείονται από την χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, όσοι έχουν πάνω από δύο αυτοκίνητα στο όνομα τους ακόμη και αν τα εισοδήματα τους είναι πολύ χαμηλά. Αυτός ο αποκλεισμός ισχύει και στην περίπτωση που για το ένα αυτοκίνητο έχουν κατατεθεί πινακίδες και έχει τεθεί σε καθεστώς ακινησίας.

Οι φετινές διαφορές στο επίδομα θέρμανσης

Για πρώτη φορά φέτος το ποσό του επιδόματος υπολογίζεται με βάση και τον Ταχυδρομικό Κώδικα και δεν είναι γνωστό εκ των προτέρων: Καθορίζεται μέσα από έναν αναλυτικό κατάλογο 64 σελίδων, που περιλαμβάνει περίπου 13.000 οικισμούς της χώρας και για τη χορήγησή του αξιοποιούνται δεδομένα δήμων και οικισμών σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια, όπως αυτά έχουν αποτυπωθεί σε ένα «χάρτη» που «χρωματίζει» κάθε περιοχή ανάλογα με τις καιρικές της συνθήκες.

Στις περιπτώσεις οικισμών όπου οι κάτοικοί τους έχουν πρόβλημα με τον Ταχυδρομικό Κώδικα στον κατάλογο, μπορούν να επικοινωνούν με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων της ΑΑΔΕ στο τηλ. 2131621000, ώστε να γίνεται η διόρθωση.

Επιδοτούνται, σε μικρούς οικισμούς με υψηλές θερμαντικές ανάγκες και όσοι καταναλώνουν καυσόξυλα για θέρμανση. Έτσι, αποφασίστηκε ότι διευρύνεται ο χρόνος αποδοχής των τιμολογίων ώστε να συνυπολογίζονται όσα έχουν εκδοθεί από την 1η Ιουνίου 2020. Όσοι ήδη έχουν προχωρήσει στην αγορά καυσόξυλων από την 1η Ιουνίου 2020, μπορούν να καταθέσουν τα σχετικά τιμολόγια στην πλατφόρμα, η οποία είναι ενεργή.

Η λογική είναι το επίδομα να προσδιορίζεται για τον οικισμό, όπου βρίσκεται η κύρια κατοικία του δικαιούχου, με βάση το πόσες ημέρες του χρόνου η θερμοκρασία υποχωρεί κάτω από τους 15,5 βαθμούς Κελσίου. Έτσι, προέκυψαν ζώνες και συντελεστές, βάσει των οποίων καθορίζονται τα τελικά ποσά για κάθε νοικοκυριό, με τον Ταχυδρομικό Κώδικα να λαμβάνεται υπόψη.

Το τελικό ύψος του επιδόματος που θα λάβει κάθε δικαιούχος, ουσιαστικά θα καθοριστεί μέσα από έναν αλγόριθμο, μετά την παρέλευση της προθεσμίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος (14 Ιανουαρίου) και σε κάθε περίπτωση δεν θα υπολείπεται του ποσού των 80 ευρώ, ούτε θα υπερβαίνει το ποσό των 650 ευρώ.

Όσον αφορά στις πληρωμές του επιδόματος αυτές θα γίνουν έως 31/1 για αγορές έως 31/12 και έως 31/3 για αγορές έως 28/2.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν στην πλατφόρμα τα δικαιολογητικά αγορών λοιπών καυσίμων -εκτός του πετρελαίου θέρμανσης όπου γίνεται «αυτόματα» η διασταύρωση- τα οποία τιμολογήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου έως τις 28 Φεβρουάριου 2021 έως και τις 28 Φλεβάρη.

Ειδικά για το φυσικό αέριο θα καταχωρούνται δικαιολογητικά αγορών της περιόδου από 1.1.2021 έως 28.2.2021 μέχρι και την 31η Μαρτίου 2021 και η πληρωμή για την κατηγορία αυτή δύναται να πραγματοποιηθεί έως την 26η Απριλίου 2021.

Τα κριτήρια χορήγησης τους επιδόματος θέρμανσης

Το επίδομα δικαιούνται φυσικά πρόσωπα για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται, με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ως εξής:

-Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.

-Έγγαμοι φορολογούμενοι, καθώς και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης οι οποίοι είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

-Μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ που κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

Στέλεχος του ΥΠΟΙΚ που ασχολείται με το θέμα μας διευκρίνισε πως «το επίδομα χορηγείται υπό τον όρο ο δικαιούχος να πραγματοποιήσει αγορές των επιδοτούμενων με την παρούσα ειδών καυσίμων θέρμανσης αξίας μεγαλύτερης ή ίσης με το διπλάσιο του κατά τα ανωτέρω δικαιούμενου επιδόματος, από 1η Οκτωβρίου 2020 έως και 28 Φεβρουαρίου 2021 και ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης από 15 Οκτωβρίου 2020 ημερομηνία κατά την οποία αρχίζει η διάθεσή του.

Κατ’ εξαίρεση, για τα καυσόξυλα, το επίδομα χορηγείται υπό τον όρο οι αγορές να έχουν πραγματοποιηθεί από την 1η Ιουνίου 2020 έως και 28 Φεβρουαρίου 2021. Σε περίπτωση που η αξία αγοράς υπολείπεται του ορίου αυτού, ο δικαιούχος θα εισπράξει το μισό επίδομα σε σχέση με τις αγορές που πραγματοποίησε το ίδιο διάστημα».

Πάντως για τα λοιπά καύσιμα, εκτός του πετρελαίου θέρμανσης, υποβάλλεται επιπρόσθετα έως την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου, ο αριθμός της απόδειξης αγοράς ειδών καυσίμων που τιμολογήθηκαν από την 1η Οκτωβρίου 2020 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020. Κατ’ εξαίρεση για τα καυσόξυλα, ο αριθμός της απόδειξης αγοράς ειδών καυσίμων που τιμολογήθηκαν από την 1η Ιουνίου 2020 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 υποβάλλεται και αργότερα από την καταληκτική ημερομηνία μέχρι τέλος Φεβρουαρίου.

Μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες για το φετινό επίδομα θέρμανσης εδώ

https://radar.gr/article/57066/odigos-tis-aade-gia-to-fetino-epidoma-thermansis