Χρονιά μέγιστης μεταβλητότητας αναμένεται να είναι το 2021 για τα χρηματιστήρια, σύμφωνα με όσα αναφέρει η γερμανική επενδυτική τράπεζα Deutsche Bank. Αν μη τι άλλο, η επικαιρότητα είναι γεμάτη από γεγονότα και ειδήσεις.

Όπως φαίνεται, το 2021 θα είναι έτος υψηλής μεταβλητότητας.Σύμφωνα με την Deutsche Bank, η οικονομική ανάπτυξη θα μπορούσε να επιταχυνθεί το β’ τρίμηνο 2021, ενώ η ζήτηση ίσως αυξηθεί θεαματικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ωστόσο, ο συνδυασμός αυξημένου κινδύνου από τις φούσκες που αναδύονται από παντού και των προσδοκιών για νέα μέτρα δημοσιονομικής ελάφρυνσης εκ μέρους της νέας αμερικανικής κυβέρνησης σημαίνει πως το 2021 θα είναι μια δύσκολη χρονιά ως προς το να εκτιμηθεί τι θα συμβεί στις αγορές.
Σε αυτό περιβάλλον οξυμμένης μεταβλητότητας, η Deutsche Bank εκτιμά πως οι κίνδυνοι που απειλούν την οικονομική δραστηριότητα δεν θα αργήσουν να κάνουν την εμφάνισή τους.Μάλιστα, ήδη ταλανίζουν την επενδυτική κοινότητα.

Από τη μια έχουμε την τεχνολογική φούσκα και από την άλλη έχουμε μια πτώση στις αποδόσεις, γενικότερα.Στον αντίποδα, η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς έχει αυξηθεί πάνω από 20 μονάδες βάσης, ενώ τα αμερικανικά ομόλογα που προστατεύονται από τις πληθωριστικές πιέσεις «τρέχουν» με 8,5 μονάδες βάσης:

Με άλλα λόγια, η απόδοσή τους αυξήθηκε από το 0,5% τον Μάρτιο του 2020 στο 2,07% τον Ιανουάριο του 2021.Βέβαια, δύσκολα θα πάνε πιο ψηλά αν δεν περιοριστεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων εκ μέρους της Fed.

Με το Bitcoin να σημειώνει αύξηση +22,8%, την Tesla +24.7% (η κεφαλαιοποίησή της τις τελευταίες ημέρες έχει αυξηθεί κατά 165,3 δισεκ. δολάρια) και τη μικρή Signal Advance να καταγράφει άνοδο 1.500%, είναι εύκολο για κάποιον να καταλάβει το πόσο φουσκωμένες είναι αποτιμήσεις στα assets που ενέχουν κίνδυνο.
Ενδεικτικό στοιχείο της κερδοσκοπικής φρενίτιδας που επικρατεί στην αγορά είναι το εξής γεγονός:

Μόλις ο Elon Musk είπε «να μη χρησιμοποιούμε το WhatsApp αλλά το ανταγωνιστικό του Signal, η μετοχή της προαναφερθείσας εταιρείας εκτοξεύθηκε κατά 1.100%»

Αυτές δεν είναι κανονικές αγορές, λέει η Deutsche Bank, για να προσθέσει: Προσπαθήστε να επωφεληθείτε, αλλά προσοχή στη μεταβλητότητα.