Περισσότεροι από 600 θάνατοι δημοσιογράφων σε όλο τον κόσμο μεταξύ των οποίων 90 στην Ευρώπη είναι ο τραγικός απολογισμός της πανδημίας.
Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία της έρευνας που διεξήγαγε η μη κυβερνητική οργάνωση Press Emblem Campaign (PEC) σχετικά με τα καταγεγραμμένα θύματα του covid 19 στον δημοσιογραφικό χώρο.
Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της ΕΟΔ είναι το εξής:
«ΣΤΟΥΣ 90 ΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΑΠΟ COVID-19 ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Η μη κυβερνητική οργάνωση Press Emblem Campaign (PEC), που εδρεύει στη Γενεύη, ανακοίνωσε χθες ότι περισσότεροι από 600 δημοσιογράφοι έχουν χάσει τη ζωή τους από COVID-19, σε 59 χώρες ανά τον κόσμο, από τον Μάρτιο του 2020.
Στην Ευρώπη, ο θλιβερότερος απολογισμός συναντάται στην Ιταλία με 40 επιβεβαιωμένα θύματα του ιού μέσα στο έτος, ενώ ακολουθεί η Τουρκία με 17, η Μεγάλη Βρετανία με 13, η Ρωσία με 8, η Ισπανία με 6 και η Γαλλία με 5. Πιο συγκεκριμένα, στην πρώτη γραμμή βρίσκονται οι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι και οι φωτορεπόρτερ. Η PEC ταυτοποίησε τουλάχιστον έναν θάνατο σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Αυστρία, το Αζερμπαϊτζάν, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Γερμανία και η Ελβετία.