Την πιθανότητα προσθήκης των Alibaba και Tencent στη «μαύρη λίστα» των εταιρειών που φέρεται να αποτελούν ιδιοκτησία του κινεζικού στρατού ή να ελέγχονται από αυτόν, εξετάζει η κυβέρνηση Τραμπ, αν και είναι άγνωστο αν θα προλάβει να προχωρήσει σε ένα τέτοιο μέτρο.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters το να μπουν στο «στόχαστρο» τις δυο πολυτιμότερες εταιρείες της Ασίας, που συνδυαστικά αξίζουν 1,3 τρισ. δολάρια, είναι το δραστικότερο μέτρο που εξετάζει η απερχόμενη κυβέρνηση στο πλαίσιο της σειράς των μέτρων που έχει πάρει πρόσφατα κατά κινεζικών εταιρειών.

Στελέχη του υπουργείου Άμυνας στην Αμερική, που επιβλέπουν τη λίστα, δεν έχουν ακόμα οριστικοποιήσει τα σχέδια ενώ συζητούν την προσθήκη και άλλων κινεζικών εταιρειών, σύμφωνα με τις πηγές του Reuters.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέδωσε εκτελεστικό διάταγμα δίνοντας εντολή να απαγορευθεί η χρήση ή οι συναλλαγές με οκτώ κινέζικες τεχνολογικές εφαρμογές.

Η εκτελεστική εντολή για απαγόρευση χρήσης ή χρηματοοικονομικών συναλλαγών συμπεριλαμβάνει την Alipay, τη μεγαλύτερη διαδικτυακή πλατφόρμα πληρωμής στον κόσμο με περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο χρήστες, καθώς και με τις CamScanner, SHAREit, WPS Office, VMate, Tencent QQ, WeChat Pay και QQ Wallet.

H πλατφόρμα πληρωμών Alipay η οποία ανήκει στην Alibaba, χρησιμοποιείται κυρίως από Κινέζους πολίτες, όπως ακριβώς συμβαίνει και με την πλατφόρμα WeChat της Tencent.

Και, βέβαια, οι λογαριασμοί μέσα από τους οποίους γίνονται οι πληρωμές είναι στο κινεζικό νόμισμα, το γουάν.

Βεβαίως, όλα αυτά είναι υπό αίρεση από τη στιγμή που σε μερικές ο Τραμπ, γνωστός για τις ακραίες τακτικές του, θα απομακρυνθεί από τον Λευκό Οίκο.