Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Με ήπια κέρδη έκλεισε η αγορά των ΗΠΑ σε μια κρίσιμη ημέρα για τη χώρα, καθώς αυτήν την ώρα διεξάγονται οι επαναληπτικές εκλογές για τις δύο πολύτιμες θέσεις στην Γερουσία.

Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί αναμετρώνται στην Πολιτεία της Τζόρτζια, ενώ το αποτέλεσμα θα καθορίσει όχι μόνο τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ αλλά και τη γενικότερη τάση στις αγορές.

Οι κύριοι αμερικανικοί δείκτες ανέκαμψαν ελαφρά μετά και το χθεσινό sell-off, σε μια συνεδρίαση με αισθητή τη νευρικότητα των επενδυτών. Κι αυτό διότι αν οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγξουν την Γερουσία και η πολιτική Μπάιντεν μετριαστεί, αυτό θεωρητικά θα είναι bullish για τις αγορές οι οποίες θα συνεχίσουν το πραγματικά ξέφρενο (έως και παράλογο θα έλεγε κανείς) ράλι που τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο Τραμπ φρόντιζε να τροφοδοτεί με χαλαρές πολιτικές (QE, φοροελαφρύνσεις κλπ).

Από την άλλη αν κερδίσουν οι Δημοκρατικοί, οι αγορές αναμένεται να διορθώσουν. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ένα νέο πακέτο τόνωσης της οικονομίας είναι πιο πιθανό εάν οι Δημοκρατικοί ελέγχουν το Κογκρέσο, κάτι που θεωρητικά θα μπορούσε να δώσει νέα ώθηση στην αγορά. Ωστόσο, η προοπτική φορολογικών αυξήσεων και αυστηροποίησης του ρυθμιστικού πλαισίου – όπως επιθυμούν πολλοί Δημοκρατικοί – είναι αυτή που πραγματικά θα καθορίσει την τάση και η οποία αναμένεται να επιβαρύνει το κλίμα.

Ο S&P 500 άλλωστε βρίσκεται σε υπεραγορασμένα (overbought) επίπεδα -τεχνικά μιλώντας- όπως προειδοποιούν αρκετοί αναλυτές…

Οι traders πάντως έδειξαν μετρημένη αισιοδοξία, με τα κέρδη να μην υπερβαίνουν το 1%, ενώ αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το αυριανό άνοιγμα, ειδικά αν υπάρξουν εκπλήξεις από το πολιτικό μέτωπο.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο +0,55% στις 30.391 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε κέρδη +0,71% στις 3.726 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο +0,95% στις 12.818 μονάδες.
Ο δείκτης “φόβου” VIX υποχώρησε στις 25,19 μονάδες.

Τα μέταλλα συνέχισαν το χθεσινό τους ράλι, με το συμβόλαιο χρυσού παραδόσεως Φεβρουαρίου να κερδίζει 7,80 δολ. ή 0,4%, κλείνοντας στα 1.954,40 δολ. ανά ουγγιά, μετά το χθεσινό του άλμα σε ποσοστό 2,7%. Κέρδη σημείωσε και το ασήμι, με το συμβόλαιο Μαρτίου να προσθέτει 27,6 cents ή 1% στα 27,640 δολ. Το πολύτιμο μέταλλο σημείωσε χθες ένα εντυπωσιακό ράλι 3,6%.

Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα το Bitcoin στα 34.000 δολάρια, πρωταγωνίστησε και σήμερα στα διεθνή οικονομικά μέσα.

Ράλι 5% για πετρέλαιο

Άλμα σημείωσαν τα futures του πετρελαίου την Τρίτη 5 Ιανουαρίου, μετά την είδηση πως η Σαουδική Αραβία προθυμοποιείται να προβεί σε περιστολή της παραγωγής, ενώ σε γεωπολιτικό επίπεδο η ένταση «ανεβαίνει» λόγω της κατάσχεσης εκ μέρους του Ιράν ενός πλοίου της Νότιας Κορέας.

Σε αυτό το κλίμα τα futures του Brent σημείωσαν άνοδο 2,51% δολ. ή 4,9%, για να κλείσουν στα 53,6 δολ. το βαρέλι. Από την άλλη, το αμερικανικό αργό (WTI) παρουσίασε άνοδο 2,31 δολ. ή 4,9%, στα 49,93 δολ., πολύ κοντά στα 50 δολάρια, όπου βρέθηκε ενδοσυνεδριακά.

Σημειώνεται πως η τελευταία φορά που το αμερικανικό αργό έσπασε το φράγμα των 50 δολ. το βαρέλι ήταν τον Φεβρουάριο του 2020, προτού ξεσπάσει η πανδημική κρίση. Ο λόγος της αύξησης είναι το γεγονός πως ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του συμφώνησαν για μικρότερη του αναμενομένου αύξηση της παραγωγής.

Ανατροπή από το NYSE: Δεν θα διαγράψει τους 3 κινεζικούς κολοσσούς των τηλεπικοινωνιών

Σε μία ανατρεπτική απόφαση προχώησε το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς ανακοίνωσε ότι τελικά δεν θα διαγράψει από το ταμπλό τις μετοχές των 3 κινεζικών κολοσσών του κλάδου τηλεπικοινωνιών.

Το NYSE είχε ανακοινώσει ότι θα υποβάλει αίτηση διαγραφής των μετοχών των τριών κινεζικών εταιρειών στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένων τυχόν πιθανών προσφυγών. Η κίνηση εντάχθηκε στην υποχρέωση του χρηματιστηρίου να συμμορφωθεί με το εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε ο Trump στις 12 Νοεμβρίου, το οποίο απαγορεύει σε Αμερικανούς να επενδύουν σε κινεζικές εταιρείες που οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι υποστηρίζουν ή προμηθεύουν τον κινεζικό στρατό.

Πρόκειται για τις China Mobile, που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της χώρας, με την κεφαλαιοποίησή της να ανέρχεται σε περίπου 116 δισ. δολάρια, την China Telecom, με τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία περίπου 22,5 δισ. δολαρίων, και την China Unicom, με τρέχουσα κεφαλαιοποίηση περίπου 18 δισ. δολαρίων.