Το «πράσινο φως» έλαβε στη Βρετανία το εμβόλιο των Astrazeneca και πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Πρόκειται για την πρώτη χώρα στον κόσμο που εγκρίνει το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Το βρετανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση της χώρας δέχθηκε τη σύσταση της Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) να εγκριθεί το εμβόλιο της AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης κατά του κορωνοϊού.

Η έγκριση δόθηκε έπειτα από τη διεξαγωγή “εντατικών κλινικών δοκιμών και μιας σε βάθος ανάλυσης των δεδομένων από τους ειδικούς της MHRA, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο τηρεί τους αυστηρούς κανόνες ασφαλείας, ποιότητας και αποτελεσματικότητας”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας της Μ. Βρετανίας, Ματ Χάνκοκ τόνισε ότι οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca θα αρχίσουν στις 4 Ιανουαρίου.

Η Βρετανία έχει παραγγείλει 100 εκατομμύρια δόσεις από τη φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca. Πρόκειται για το δεύτερο εμβόλιο που εγκρίνεται στη Βρετανία μετά από αυτό των Pfizer/BioNTech, το οποίο έχει χορηγηθεί ήδη σε περισσότερους από 600.000 ανθρώπους από τις 8 Δεκεμβρίου.