Η Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) επέστρεψε χθες το απόγευμα στην οδό Ρηγίλλης για να γιορτάσει τα 50 χρόνια από την ίδρυσή της, μπροστά από το ιστορικό κτίριο με αριθμό 18, που φιλοξένησε τα γραφεία της επί 35 χρόνια.

Στο street party που οργανώθηκε, βρέθηκαν άνθρωποι διαφορετικών γενεών, πρώην και νυν στελέχη, βουλευτές, υπουργοί, καθώς και πολίτες που είχαν περάσει χρόνια στα γραφεία αυτά και νεότεροι που τα γνώριζαν μόνο από διηγήσεις. Το κλίμα της εκδήλωσης έγινε ακόμη πιο συγκινητικό όταν προβλήθηκε βίντεο με τις σημαντικότερες στιγμές του κόμματος, αναδεικνύοντας τη συμβολή του στη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Στο βίντεο μιλούσαν απλά μέλη, μοιράζοντας αναμνήσεις από την πενηντάχρονη πορεία της ΝΔ, ενώ παρουσιάστηκαν δηλώσεις όλων των προέδρων που ανέδειξαν τις αξίες και τις ιδέες της παράταξης.

Ένα από τα θέματα που κυριάρχησαν στις συζητήσεις στα πηγαδάκια της Ρηγίλλης ήταν η απουσία των δύο πρώην προέδρων και πρωθυπουργών, Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή. Οι δυο τους επέλεξαν να μην παραστούν στην εκδήλωση, δείχνοντας μια συντονισμένη στάση. Ενδεικτικό ήταν το γεγονός ότι περίπου στις 12 το μεσημέρι, οι συνεργάτες τους κάλεσαν ταυτόχρονα τους δημοσιογράφους για να τους ενημερώσουν για την άρνησή τους στην πρόσκληση που τους είχε απευθύνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη Δευτέρα.

Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους προηγούμενους προέδρους της ΝΔ, μιλώντας «για τις αρχές του ιδρυτή μας, για την ευγένεια του Γεώργιου Ράλλη, για το σφρίγος του Ευάγγελου Αβέρωφ, για την αλήθεια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, για την ορμή του Μιλτιάδη Έβερτ, για τη συνέπεια του Κώστα Καραμανλή, το αίσθημα ευθύνης του Αντώνη Σαμαρά και τη μαχητικότητα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη». Προέτρεψε τους συγκεντρωμένους να τιμήσουν όλους τους αρχηγούς του κόμματος, είτε ήταν παρόντες είτε απόντες, αφήνοντας σαφή αιχμή για την απουσία των δύο πρώην ηγετών. Νωρίτερα, σε συνέντευξη στο Mega, τόνισε ότι έκανε το καθήκον του καλώντας τους προσωπικά, αλλά υπογράμμισε ότι η ημέρα ήταν αφιερωμένη στους απλούς νεοδημοκράτες και όχι στους αρχηγούς ή τους πρώην πρωθυπουργούς, χαρακτηρίζοντάς την ως «μέρα γιορτής, χαράς και ενότητας».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέβηκε στην εξέδρα χαιρετώντας το κοινό και έκανε συχνές αναφορές στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον ιδρυτή του κόμματος, τονίζοντας ότι ήταν ένας πραγματιστής, ευρωπαϊστής και αντιλαϊκιστής ηγέτης που συνεργάστηκε με τους ικανότερους, χωρίς να δίνει έμφαση στις κομματικές ταμπέλες. Αυτή η παρακαταθήκη, όπως είπε, είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους θέλουν να περιορίσουν τη ΝΔ, και υποστήριξε ότι οι παρωπίδες μπορεί να μετατραπούν σε αλυσίδες. Ο ίδιος, ακολουθώντας το παράδειγμα του Καραμανλή, περιέγραψε τη δική του πορεία από το 2016, όταν ανέλαβε να ανανεώσει το κόμμα, τοποθετώντας το στο κέντρο ενός ευρύτερου κοινωνικού μετώπου, με σημαίες την κοινή λογική, τον ρεαλισμό, την πρόοδο και τον εκσυγχρονισμό. Επεσήμανε ότι το άνοιγμα του κόμματος σε νέες ιδέες και ανθρώπους αποδεικνύεται ευεργετικό, ενώ όσο πιο πλατιά απλώνονται τα κλαδιά της ΝΔ, τόσο περισσότερο ισχυροποιούνται οι ρίζες της.

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε μία ευρύχωρη Νέα Δημοκρατία, για την οποία είχε λάβει εντολή το 2016. Σημείωσε ότι μπορεί να υπάρχουν στιγμές διαφωνίας, αλλά αυτό που μετρά είναι η συμφωνία των πολλών σε βασικά και κρίσιμα ζητήματα για την πατρίδα. Επιπλέον, έκανε λόγο για την τριετία διακυβέρνησης που ακολουθεί, κατά την οποία θα υλοποιηθεί το κυβερνητικό πρόγραμμα και το όραμα της ΝΔ για μια ισχυρή Ελλάδα. Τόνισε ότι η δική τους γενιά πρέπει να προσφέρει τη δική της συνεισφορά στην πορεία της παράταξης, φιλοδοξώντας να πετύχουν το ρεκόρ των τριών συνεχόμενων κυβερνητικών θητειών, όπως η ΝΔ είχε πετύχει σημαντικές κατακτήσεις κατά τις τελευταίες πέντε δεκαετίες.

Διαβάστε ακόμη: