Χτισμένα σε κατάφυτες πλαγιές και βουνοκορφές, πνιγμένα στη βλάστηση ή σκεπασμένα από χιόνι, τα χωριά που θα δείτε παρακάτω αποτελούν μικρά διαμαντάκια της ελληνικής υπαίθρου, κατάλληλα για Χριστουγεννιάτικες εκδρομές κοντά στην Αθήνα.

Πιστά στην παραδοσιακή ελληνική φιλοξενία, υπόσχονται στους επισκέπτες εκτός από καλό φαγητό, συγκλονιστικά τοπία αλλά και δραστηριότητες στη φύση για αξέχαστες εμπειρίες. Άλλα ξεχωρίζουν για την υπέροχη θέα τους, άλλα για την τοποθεσία κι άλλα για την αρχιτεκτονική τους, όλα τους όμως καθηλώνουν με τη μοναδική ομορφιά τους, πόσο μάλλον όταν φωτίζονται από τα λαμπιόνια των Χριστουγέννων

Οι 5 καλύτεροι προορισμοί για χριστουγεννιάτικες εκδρομές κοντά στην Αθήνα

Άνω Δολιανά, Πάρνωνας

 Ψάχνετε προορισμό για τα Χριστούγεννα κοντά στην Αθήνα;
Το χωριό Άνω Δολιανά, μόλις 180 χλμ. (2 ώρες) από την Αθήνα που είναι σκαρφαλωμένο στις βόρειες πλαγιές του Πάρνωνα και σε υψόμετρο 1050 μ., γοητεύει από την πρώτη ματιά με τα καλντερίμια και τα πετρόκτιστα σπίτια του και αποτελεί μία από τις πιο θελκτικότερες επιλογές για τις χριστουγεννιάτικες εκδρομές κοντά στην Αθήνα.

Ιστορικό χωριό και γνωστό για την νικηφόρα μάχη του Νικηταρά, του επονομαζόμενου και «Τουρκοφάγου», εναντίον των Τούρκων το Μάιο του 1821.

Περιβάλλεται από ένα εντυπωσιακό δάσος με καστανιές, το οποίο προσφέρεται για πεζοπορία, ενώ κοντά στο χωριό περνάει το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4.

Εκείνο όμως που καθηλώνει τον επισκέπτη είναι η συναρπαστική θέα προς το οροπέδιο της Τρίπολης, το Μαίναλο, το Αρτεμίσιο, τον Χελμό και τον Ερύμανθο! Μια βόλτα στα σοκάκια του χωριού, επίσκεψη στο
«Ταμπούρι του Νικηταρά», πεζοπορία ως το ξωκλήσι του Αη-Γιάννη, με στάση οπωσδήποτε «στ΄ Αη-Γιαννιού το ρέμα» και στον εκεί καταρράκτη είναι κάποιες από τις δραστηριότητες που γεμίζουν ομορφιά την ψυχή του επισκέπτη. Και μετά ξεκούραση πάνω σε ένα πετρόχτιστο γεφύρι ή στη σκιά του γεροπλάτανου στην πλατεία, πλάι σε πανέμορφα πέτρινα κτίσματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.
 Ψάχνετε προορισμό για τα Χριστούγεννα κοντά στην Αθήνα;
Μια επίσκεψη στα Άνω Δολιανά συνιστά ένα ταξίδι στον χρόνο και τις αισθήσεις, με έντονο το ιστορικό και το πολιτιστικό στοιχείο, μια περιήγηση στη φύση, στην ιστορία, στην τέχνη…

Παύλιανη, Οίτη

 Ψάχνετε προορισμό για τα Χριστούγεννα κοντά στην Αθήνα;
Xτισμένη σε ελατοσκέπαστες πλαγιές της Oίτης, σε υψόμετρο 1050 μ. και δίπλα στην Πυρά του Hρακλέους, η Παύλιανη προσφέρει στον επισκέπτη ένα απολαυστικό αλπικό τοπίο.

Πέτρα και ξύλο δένουν αρμονικά με το φυσικό τοπίο σε μια εξαιρετική αρχιτεκτονική σε όλο το χωριό και τους παραδοσιακούς ξενώνες. Ιδιαίτερης ομορφιάς είναι και αισθητικό δάσος της Παύλιανης με τα
πανύψηλα έλατα, τα τρεχούμενα νερά και τα σπάνια είδη μανιταριών. Αν σας αρέσει η πεζοπορία, αξίζει να περπατήσετε στο αισθητικό δάσος, μια διαδρομή που θα σας μείνει αξέχαστη. Μην παραλείψετε
επίσης να επισκεφτείτε το Μουσείο Υδροκίνησης, ένα πέτρινο κτιριακό συγκρότημα, το οποίο στεγάζει το Νεροπρίονο, το Νερόμυλο, το Μαντάνι και τη Νεροτριβή.

Η Παύλιανη τελευταία γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής προορισμός ενώ η κοντινή του απόσταση, μιας ώρας, από το Χιονοδρομικό του Παρνασσού το κάνει πόλο έλξης και όσων αγαπούν τα χειμερινά σπορ.
 Ψάχνετε προορισμό για τα Χριστούγεννα κοντά στην Αθήνα;
Στο παραδοσιακό χωριό θα βρείτε όμορφους και προσεγμένους ξενώνες για τη διαμονή σας, ενώ θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε πολλές παραδοσιακές γεύσεις στα ταβερνάκια.

Χριστουγεννιάτικες εκδρομές κοντά στην Αθήνα – Αγόριανη, Παρνασσός

Ψάχνετε προορισμό για τα Χριστούγεννα κοντά στην Αθήνα;
Η Αγόριανη ή Επτάλοφος είναι ένα χωριό χωμένο στο ελατόδασος, χτισμένο σε υψόμετρο 830 μέτρων στις βορειοανατολικές πλαγιές του Παρνασσού. Το χωριό απέχει 188 χλμ. από την Αθήνα, 20 χλμ. από το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού και 24 χλμ. από την Αράχωβα.

Στην Αγόριανη αξίζει να επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο, που βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού, πολύ κοντά στην κεντρική πλατεία του χωριού. Πανέμορφα είναι και στην πηγή Βασιλική με το χωνευτικό νερό. Ένα πολύ ωραίο σημείο και μάλιστα ιδανικό για τους ρομαντικούς που αγαπούν τη φύση ή τους λάτρεις της πεζοπορίας. Οι τυχεροί θα έχουν την ευκαιρία να δουν σκιουράκια να περνούν από μπροστά τους ή και αετούς να πετούν στον ουρανό.

Η Αγόριανη προσφέρει στον επισκέπτη της όλες τις απολαύσεις του βουνού. Απολαυστικές είναι οι βόλτες στα σοκάκια της που συνοδεύονται από τον ήχο του καταρράκτη. Στο χωριό που, σύμφωνα με τη μυθολογία, οι Νεράιδες χόρεψαν για χάρη του Θεού Απόλλωνα, μπορείτε να απολαύσετε το τοπίο κάνοντας πεζοπορία, ορειβασία, mountain bike και φυσικά σκι και snowboard στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού που απέχει μόλις 22 χιλιόμετρα από την Αγόριανη.

Η Αγόριανη είναι γνωστή για τα παραδοσιακά της προϊόντα, όπως τα φασόλια που έχουν πάρει ασημένιο μετάλλιο στην Δ.Ε.Θ., εξαιρετικό μέλι Παρνασσού, τσάι Παρνασσού, καρύδια, μήλα φιρίκια, καθώς και τα φημισμένα τυροκομικά προϊόντα. Επίσης, προσφέρει καλό φαγητό και πολλές επιλογές για μία από τις χριστουγεννιάτικες εκδρομές κοντά στην Αθήνα.
Ψάχνετε προορισμό για τα Χριστούγεννα κοντά στην Αθήνα;Για τη διαμονή σας φροντίστε έγκαιρα, καθώς αποτελεί δημοφιλή προορισμό τα τελευταία χρόνια. https://onparnassos.gr/company/diamoni/eptalofos-agoriani/

Χριστουγεννιάτικες εκδρομές κοντά στην Αθήνα – Τρίκαλα Κορινθίας, Ζήρεια

 Ψάχνετε προορισμό για τα Χριστούγεννα κοντά στην Αθήνα;Τα Τρίκαλα Κορινθίας είναι ένα παραδοσιακό χωριό με τρεις οικισμούς: τα Κάτω Τρίκαλα που βρίσκονται σε υψόμετρο 900 μέτρων, τα Μεσαία Τρίκαλα στα 1000 μέτρα και τέλος τα Άνω Τρίκαλα που αγγίζουν τα
1100 μέτρα υψόμετρο.

Τα Άνω Τρίκαλα είναι ένας υπέροχος παραδοσιακός οικισμός με πετρόχτιστα αρχοντικά, πολλά από τα οποία έχουν μετατραπεί πλέον σε ξενώνες. Γύρω από την πέτρινη πλατεία υπάρχουν πολλά όμορφα
παραδοσιακά καφενεία για να απολαύσετε τον καφέ σας ή κάποιο ρόφημα.

Στα Μεσαία Τρίκαλα θα βρείτε τα περισσότερα ξενοδοχεία αλλά και αναρίθμητες επιλογές για φαγητό.

Τα Κάτω Τρίκαλα διαθέτουν την πιο όμορφη και γραφική πλατεία, όπου δεσπόζουν 2 μεγάλα πλατάνια. Γύρω από την πλατεία θα βρείτε παραδοσιακές ταβέρνες και καφέ.
 Ψάχνετε προορισμό για τα Χριστούγεννα κοντά στην Αθήνα;
Το χιονοδρομικό κέντρο της Ζήρειας βρίσκεται μόλις 10 χλμ από τα Τρίκαλα και διαθέτει μια μεγάλη γκάμα δραστηριοτήτων: πίστα αρχαρίων με εκπαιδευτή, πίστα για προχωρημένους, έλκηθρα για τα παιδιά, μηχανάκια χιονιού (snowmobile), σκι αντοχής με μεγάλη ποικιλία διαδρομών, ορειβατικό σκι, trekking, πεζοπορία, ορεινή διάσχιση και ορειβασία.

Χριστουγεννιάτικες εκδρομές κοντά στην Αθήνα – Στεμνίτσα, Μαίναλο

Ψάχνετε προορισμό για τα Χριστούγεννα κοντά στην Αθήνα;Η Στεμνίτσα, χτισμένη αμφιθεατρικά στις δυτικές πλαγιές του Μαινάλου και σε υψόμετρο 1100 μέτρων, γοητεύει με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της, τα αρχοντικά της, τις βυζαντινές εκκλησίες και τα γραφικά καλντερίμια της.

Λόγω της απόκρημνης τοποθεσίας της η Στεμνίτσα επί Τουρκοκρατίας αποτέλεσε καταφύγιο για τις οικογένειες επιφανών Ελλήνων, κάτι που συνέβαλε στην ανάδειξη του χωριού ως ένα από τα σημαντικότερα βιοτεχνικά και εμπορικά κέντρα της Πελοποννήσου. Μάλιστα, οι καμπάνες της Στεμνίτσας απέκτησαν μεγάλη φήμη στα Βαλκάνια, ενώ ιδιαίτερη άνθιση σημείωσαν οι τέχνες της αργυροχρυσοχοΐας και της κατασκευής κηροπηγίων.

Στην Επανάσταση του ’21 η Στεμνίτσα αποτέλεσε το κέντρο των επιχειρήσεων του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, ο οποίος την αποκαλούσε «Χωριατοπούλα του Μοριά». Τα κεφαλόβρυσα στη σκιά αιωνόβιων πλατάνων και μια ζωντανή πλατεία γεμάτη καφενεία και ταβέρνες, συνθέτουν ένα από τα ομορφότερα χωριά της Αρκαδίας. Επιβλητικά πυργόσπιτα με τοξωτά υπέρθυρα, πέτρινα καλντερίμια που ανηφορίζουν περνώντας κάτω από τις καμάρες των σπιτιών και χάνονται μέσα στις καρυδιές και τις κερασιές.

Αξίζει να επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο του χωριού, τη Μονή Τιμίου Προδρόμου, πάνω από τον Λούσιο, το φαράγγι του Λούσιου, αν φυσικά το επιτρέπει ο καιρός και διαθέτετε κατάλληλο εξοπλισμό.
Ψάχνετε προορισμό για τα Χριστούγεννα κοντά στην Αθήνα;
Για φαγητό, μην ανησυχείτε. Θα βρείτε ταβέρνες και εστιατόρια με παραδοσιακή κουζίνα
που θα σας μαγέψει.

Για τη διαμονή σας υπάρχουν στην περιοχή αρκετές επιλογές.