Μια ελληνική τράπεζα πρόκειται να μειώσει το κόστος κεφαλαίου της, υποστηριζόμενη από το ράλι των περιουσιακών στοιχείων της χώρας εν μέσω αναβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας, αλλά και της ευρύτερης ζήτησης για τον πιο επικίνδυνο τύπο τραπεζικού χρέους, σχολιάζει ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg.

Η Alpha Services and Holdings SA, μητρική της Alpha Bank, επιδιώκει να αντλήσει την Τρίτη κεφάλαια από ομόλογα ΑΤ1 (additional tier 1) ύψους 300 εκατ. ευρώ, με τις αρχικές εκτιμήσεις για τις τιμές να κάνουν λόγο για κουπόνι περίπου 8%, σύμφωνα με πρόσωπο που γνωρίζει το θέμα και ζήτησε να μην κατονομαστεί. Το επίπεδο αυτό, το οποίο θα μπορούσε να μειωθεί εάν η ζήτηση των επενδυτών είναι ισχυρή, είναι ήδη σχεδόν 4 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από το επίπεδο στο οποίο η τράπεζα άντλησε κεφάλαια AT1 στις αρχές του 2023.

Μια συμφωνία περίπου σε αυτό το επίπεδο θα σηματοδοτήσει την περαιτέρω εξομάλυνση των συνθηκών άντλησης κεφαλαίων για τις τράπεζες στην Ελλάδα. Η χώρα, που στο παρελθόν αποτελούσε το προβληματικό παιδί της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, ανέκτησε πέρυσι την επενδυτική της βαθμίδα μετά από περισσότερο από μια δεκαετία. Αντανακλά επίσης ένα συνεχιζόμενο ράλι στο χρέος χαμηλής εξασφάλισης, το οποίο έρχεται παράλληλα με μια απόπειρα έκδοσης και επαναγοράς από την Bank of Ireland Group Plc και αμέσως μετά την πώληση από την ολλανδική ABN Amro Bank NV, η οποία είχε το μικρότερο κουπόνι μεταξύ των εκδόσεων σε ευρώ φέτος.

«Η πρωτογενής αγορά AT1 είναι επί του παρόντος ενεργή, με τις τράπεζες να επωφελούνται από τη σύσφιξη των περιθωρίων και τις ευνοϊκές διαφορές μεταξύ αρχικής τιμολόγησης και τελικών κουπονιών, καθώς και μεταξύ των περιθωρίων έκδοσης και των τρεχουσών περιθωρίων», δήλωσε ο Σεμπαστιάν Μπαρτελεμί, επικεφαλής πιστωτικής έρευνας της Kepler Cheuvreux.

Εκπρόσωπος της Alpha δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Όταν η Alpha πούλησε ομόλογο AT1 στις αρχές του 2023, κατέβαλε κουπόνι 11,875%, σχεδόν διπλάσιο από το κουπόνι δείκτη του Bloomberg εκείνη την εποχή. Το εν λόγω ομόλογο αναφέρεται σήμερα σε περίπου 114 λεπτά του ευρώ, που αντιστοιχεί σε απόδοση 7,4% μέχρι το πρώτο optional call το 2028.

Η μέση απόδοση στα AT1 διαμορφώνεται σε περίπου 6,9%, από περίπου 8,3% στις αρχές του έτους, σύμφωνα με τους δείκτες του Bloomberg. Η λεγόμενη αγορά των υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολόγων ή CoCos πλησιάζει σε διψήφιες αποδόσεις.

Η Ελλάδα αναβαθμίστηκε σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας, το οποίο καθιστά το χρέος της επιλέξιμο για αγορά από ασφαλιστές και συνταξιοδοτικά ταμεία, από την S&P Global Ratings τον περασμένο Οκτώβριο και την Fitch Ratings τον Δεκέμβριο. Ορισμένες από τις αξιολογήσεις της Alpha βρίσκονται επίσης πάνω από το όριο της υψηλής διαβάθμισης.

Η προηγούμενη έκδοση AT1 είχε ανοίξει το δρόμο για την πρώτη πληρωμή μερίσματος μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, δήλωσε τότε ο οικονομικός διευθυντής της τράπεζας στο Bloomberg News. Η Alpha τερμάτισε την περίοδο «ξηρασίας» με την καταβολή μερίσματος σε μετρητά που καταβλήθηκε τον περασμένο μήνα, καταλήγει το Bloomberg.

Διαβάστε ακόμη: