Στην τυπιική επικύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου αναμένεται να προχωρήσει σήμερα το Σώμα των Εκλεκτόρων στις ΗΠΑ, την ώρα που ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιμένει στις καταγγελίες περί νοθείας, χωρίς ωστόσο να προσκομίζει αποδείξεις.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος αναμένεται να εκφωνήσει σήμερα το βράδυ ομιλία από το Ουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ όπου μένει, για να γιορτάσει τη νέα αυτή επιβεβαίωση της νίκη του “ και τη δύναμη και την ανθεκτικότητα” της αμερικανικής δημοκρατίας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου έχουν ήδη επικυρωθεί νομικά σε κάθε μία από τις 50 αμερικανικές πολιτείες: ο υποψήφιος των Δημοκρατικών συγκέντρωσε αριθμό ρεκόρ ψήφων 81,28 εκατομμύρια, δηλαδή το 51,3%, έναντι 74,22 εκατομμυρίων ψήφων για τον απερχόμενο Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο. Ο Μπάιντεν έχει συγκεντρώσει 306 εκλέκτορες έναντι 232 για τον  Τραμπ.

Καταγγέλλει νοθεία, αλλά χωρίς αποδείξεις ο Τραμπ

Από την πλευρά του ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθεί να καταγγέλλει, χωρίς αποδείξεις, «τις πιο νοθευμένες εκλογές στην αμερικανική ιστορία», όπως έκανε με νέα του ανάρτηση στο Twitter χθες Κυριακή.

«Πώς οι πολιτείες και οι πολιτικοί αξιωματούχοι μπορούν να επικυρώσουν εκλογές στις οποίες υπήρξε νοθεία και παρατυπίες», διερωτήθηκε. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να προσφέρει καμία απόδειξη για τις καταγγελίες αυτές, ενώ σχεδόν όλες οι προσφυγές του στη δικαιοσύνη έχουν απορριφθεί.

Μόλις επιβεβαιωθεί η νίκη του Μπάιντεν με την ψήφο των εκλεκτόρων, είναι πιθανό περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι να αναγνωρίσουν τη νίκη του. Όμως δεν είναι πιθανό να το κάνει ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, ακόμη περισσότερο καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων του δεν θεωρεί τον Δημοκρατικό υποψήφιο νόμιμο νικητή των εκλογών.

«Η μάχη μόλις άρχισε!!», έγραψε στο Twitter το Σαββατοκύριακο ο Τραμπ.  Όταν μάλιστα ρωτήθηκε από δημοσιογράφο του Fox News αν θα παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας του Biden στις 20 Ιανουαρίου, ο απερχόμενος πρόεδρος απάντησε: « Δεν θέλω να μιλήσω γι’ αυτό».

Η τελευταία απόπειρα

Δεν αποκλείεται ο Trump να εκμεταλλευθεί την πολυπλοκότητα της μακράς αυτής θεσμικής διαδικασίας για να κάνει μια τελευταία απόπειρα να ανατρέψει το αποτέλεσμα: κάποιοι κοινοβουλευτικοί που πρόσκεινται στον Ρεπουμπλικάνο εξετάζουν το ενδεχόμενο να αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα των εκλογών στις 6 Ιανουαρίου, όταν το Κογκρέσο συνεδριάσει για να δώσει την τελική επικύρωση.
Η απόπειρα αυτή δεν έχει ουσιαστικά καμία πιθανότητα να φέρει αποτελέσματα, όμως μπορεί να κληροδοτήσει στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ μια χώρα και μια πολιτική τάξη πιο διχασμένες από ποτέ.