Οι διεθνείς εξελίξεις και προοπτικές του ενεργειακού τομέα αλλά και ο αντίκτυπος της πανδημίας και των προκλήσεων της περιόδου στις χώρες των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης απασχόλησαν τις εργασίες της πρώτης ημέρας (9/12) του 12ου Ενεργειακού Διαλόγου για τη ΝΑ Ευρώπη (12th SE Europe Energy Dialogue) που διοργανώνει το Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ). Η φετινή εκδήλωση – η οποία εξαιτίας της πανδημίας πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά διαδικτυακά – με ιδιαίτερο θέμα «Αναζητώντας μια Νέα Ενεργειακή Κατεύθυνση στη ΝΑ Ευρώπη» (In Search of a New Energy Direction) κατάφερε να συγκεντρώσει 52 σημαντικούς ομιλητές από 18 διαφορετικές χώρες, παρά τις δυσκολίες που επιφέρει η πανδημία, όπως σημείωσε κατά το εισαγωγικό του σχόλιο ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ, Κωστής Σταμπολής.

Κορυφαίο γεγονός της πρώτης ημέρας του 12ου Ενεργειακού Διαλόγου για τη ΝΑ Ευρώπη, υπήρξε η εκτενής παρουσίαση του World Energy Outlook 2020, της εμβληματικής έκδοσης του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) από τον επικεφαλής αναλυτή του Οργανισμού Kieran McNamara, και τον Απόστολο Πετρόπουλο, Energy Modeler του IEA. Όπως τόνισε ο McNamara κατά την παρουσίασή του, το αν η διαταραχή που επέφερε στο σύστημα η πανδημία θα φανεί, τελικά, υποβοηθητική ή θα ανακόψει την ταχύτητα της Ενεργειακής Μετάβασης και θα αποτελέσει τροχοπέδη για την επίτευξη των διεθνών στόχων για την ενέργεια και το κλίμα, θα εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνήσεις θα ανταποκριθούν στις παρούσες προκλήσεις.
Κατά την πρώτη συνεδρία του φόρουμ, τον λόγο έλαβε ακόμη ο υπεύθυνος μελετών του ΙΕΝΕ, Δημήτρης Μεζαρτάσογλου, ο οποίος αναφέρθηκε στη φετινή ετήσια έκθεση του ΙΕΝΕ για τον Ελληνικό Ενεργειακό Τομέα. Ιδιαίτερα σημαντικές ήταν οι παρεμβάσεις κορυφαίων εκπροσώπων του ενεργειακού τομέα χωρών των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης και συγκεκριμένα των Δρ. Yurdakul Yigitguden, Independent Energy Advisor and Former Coordinator of OSCE Economic and Environment Activities, Organization for Security and Cooperation in Europe από την Τουρκία, οι Mihailo Mihailovic, Independent Energy Consultant από τη Σερβία και Δρ. Stavri Dhima, Independent Energy Consultant από την Αλβανία και η Δρ. Gina Cohen, Lecturer, Gas Analyst and Consultant on Natural Gas από το Iσραήλ. Οι διεθνείς ομιλητές αναφέρθηκαν εκτενώς στις συνθήκες που διαμορφώνονται στους ενεργειακούς τομείς των χωρών τους και της ευρύτερης περιοχής καθώς και στις γεωπολιτικές, οικονομικές και ενεργειακές προκλήσεις με την Δρ. Gina Cohen να επισημαίνει τα σοβαρά προβλήματα που προξενεί η στάση της Τουρκίας στην περιοχή.