Αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για την ανακοίνωση της λύσης που θα θέσει η κυβέρνηση στο «καυτό» ζήτημα των δανείων σε ελβετικό φράγκο. Αν και το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε τα τέλη Ιουνίου, πλέον όλα δείχνουν ότι οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν μέσα στον Ιούλιο, μετά από συνεννόηση του Υπουργείου Οικονομικών με την Τράπεζα της Ελλάδος, την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και την ΕΚΤ. Στο «στρατηγείο» της οδού Νίκης αναζητούν μια ισορροπημένη «φόρμουλα» που θα σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις, θα διατηρεί τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και θα είναι βιώσιμη για τους δανειολήπτες.
Η διαρροή ενός από τα επικρατέστερα σενάρια προβλέπει ένταξη όλων των δανείων σε ελβετικό φράγκο στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών. Με βάση αυτό, τα απαιτητά υπόλοιπα θα μετατρέπονται σε ευρώ με την ισοτιμία της ημέρας υποβολής της αίτησης, χωρίς καμία αναδρομική «επαναφορά» στην αρχική ισοτιμία εκταμίευσης. Στη συνέχεια, θα εφαρμόζεται ο γνωστός αλγόριθμος αξιολόγησης εισοδημάτων, που σε αρκετές περιπτώσεις προβλέπει και «κούρεμα» κεφαλαίου. Εκτός ρύθμισης θα μείνουν όσοι διατηρούν ενήμερα τα δάνειά τους, ώστε να μην τιμωρηθούν οι συνεπείς δανειολήπτες.
Ωστόσο, η λύση αυτή προκαλεί έντονες ενστάσεις στον σύλλογο δανειοληπτών ελβετικού φράγκου. Σε ανακοίνωσή του, ο σύλλογος προειδοποιεί ότι η μεταφορά των δανείων σε ευρώ στην τρέχουσα ισοτιμία απλώς «παγώνει» το πρόβλημα και στερεί από τους δανειολήπτες το δικαίωμα της δικαστικής διεκδίκησης. Υποστηρίζει ότι η μοναδική δίκαιη ρύθμιση θα ήταν η νομοθετική επαναφορά των υπολοίπων στην ισοτιμία της εκταμίευσης—δηλαδή περίπου 1,5–1,6 φράγκα ανά ευρώ—μια προσέγγιση που θα έφερνε μείωση οφειλών έως και 70%.
Στο μέτωπο των τραπεζών, οι ανησυχίες επικεντρώνονται στην έκθεση που έχουν στον συγκεκριμένο κίνδυνο συναλλάγματος. Συνολικά, τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο φτάνουν τα 4,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,5 δισ. έχουν τιτλοποιηθεί μέσω του «Ηρακλή» και τα υπόλοιπα 3 δισ. παραμένουν στα βιβλία των τραπεζών. Η Eurobank, η οποία παραδοσιακά κατείχε το μεγαλύτερο μερίδιο, διαθέτει σήμερα καθαρή θέση στα βιβλία της ύψους 1,65 δισ. ευρώ σε τέτοια δάνεια. Αν η μετατροπή σε ευρώ γίνει δια της ρύθμισης του εξωδικαστικού, μεγάλο μέρος των υπολοίπων που σήμερα εμφανίζονται μακροπρόθεσμα σε φράγκα θα καταγραφούν ως έκτακτα κόκκινα δάνεια ή θα υποστούν «κούρεμα» κεφαλαίου.
Για τον τραπεζικό κλάδο συνολικά, η αβεβαιότητα για το τελικό σχήμα καθυστερεί τον προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών που θα χρειαστούν για την αντιμετώπιση πιθανών απωλειών. Η Τράπεζα της Ελλάδος και ο SSM θα επιβλέψουν ότι οποιοδήποτε μέτρο θα τηρεί τους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας και πρόληψης κινδύνων. Στο πλαίσιο αυτό, οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών προετοιμάζουν stress tests για να αξιολογήσουν το πλήρες εύρος της έκθεσης.
Η Eurobank, θα βρεθεί στο «επίκεντρο» της πολιτικής βαρύτητας. Η πίεση για διατήρηση υψηλών δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας, σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο «κουρέματος» μέρους των δανείων, θα συμπιέσει τα καθαρά κέρδη του επόμενου διαστήματος. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι, αν ενεργοποιηθεί η προτεινόμενη λύση χωρίς διαχωρισμό καλών και κακών οφειλετών, η Eurobank ενδέχεται να χρειαστεί αναπροσαρμογή προβλέψεων έως και 200–300 εκατ. ευρώ.
Η δεσμευτική ανακοίνωση για το σχήμα, όπως όλα δείχνουν, θα έρθει πριν από το τέλος Ιουλίου. Από τη στιγμή που θα ανοίξει ο δρόμος της ρύθμισης, οι τράπεζες θα κληθούν να «βαθμολογήσουν» την πρόταση και να υπολογίσουν εκ νέου τις προβλέψεις τους. Εάν η πρόταση περιλαμβάνει γενναίο «κούρεμα» κεφαλαίου, τότε οι συνέπειες για τη Eurobank θα είναι σημαντικές όχι μόνον σε χρηματοοικονομικούς δείκτες, αλλά και σε μετοχική αξία, εντείνοντας την πίεση στους επενδυτές.
Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, επιδιώκει να αποφύγει δημοσιονομικές εκτροπές και αρρυθμίες στο τραπεζικό σύστημα. Ωστόσο, το τελικό στέλεχος της ρύθμισης θα κρίνει το κατά πόσο θα καταφέρει να δημιουργήσει ένα «win-win» για δανειολήπτες και τράπεζες—ή αν θα φέρει τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο στην πλέον εκτεθειμένη Eurobank.
Διαβάστε ακόμη:
- Οι πρωταγωνιστές του Ιουνίου στο Χρηματιστήριο: 11 Blue Chips σε άνοδο
- Goldman Sachs: Εγκαταλείπει πλήρως τα σχέδια για αλυσίδα ξενοδοχείων στην Ελλάδα
- Γιάννης και Δήμητρα Κούστα: Τριήμερο πάρτι με Έλτον Τζον για τη βάφτιση του γιου τους
- Οι πρωταθλητές των μερισμάτων: Οι εισηγμένες που επιβραβεύουν πραγματικά τους μετόχους