Το best- seller της Peugeot, το 205, γιορτάζει 40 χρόνια στους δρόμους. Eνα μοντέλο σταθμός με 25 εκατομμύρια αυτοκίνητα Peugeot 205 που έχουν κυκλοφορήσει στους δρόμους του πλανήτη, από το 1983 που ξεκίνησε η παραγωγή.

Ήταν ένα έξυπνο σχεδιαστικά μοντέλο, με σωστές διαστάσεις για καθημερινή χρήση και με πολλές επιλογές σε ο,τι αφορούσε τους κινητήρες.

Επίσης το Peugeot 205 έχει γράψει τεράστια επιτυχία στους αγώνες, ειδικά στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ράλι, κατακτώντας νίκες και τίτλους.

Οδηγοί θρύλοι όπως Άρι Βατάνεν, Τίμο Σάλονεν, Μισέλ Μουτόν, Γιούχα Κάνκουνεν, Ζαν Πιερ Νικολά, Μπρούνο Σαμπί, Μάρκους Γκρόνχολμ, Φρανσουά Ντελεκούρ, Αντρέα Ζανούσι,  Ζιλ Πανιζί έχουν γράψει μέρος της χρυσής σελίδας στον παγκόσμιο τόμο του motorsport, ενώ σε μια ειδική έκδοση με μακρύ μεταξόνιο έγραψε ένα από τα κεφάλαια στην ιστορία του Ντακάρ.

Έχει θριαμβεύσει και στο πιο σκληρό ράλι του κόσμου, το δικό «μας» ράλι Ακρόπολις. Και η ιστορία του 205 συνεχίζεται σήμερα με το 208 που στις αγορές είναι διαθέσιμο με κινητήρες βενζίνης, πετρελαίου καθώς και αμιγώς ηλεκτρικό.

Τα δύο αυτά μοντέλα μας μεταφέρουν και στο κλίμα της εποχής, δείχνοντας ταυτόχρονα και πως έχει αλλάξει και η αγορά του αυτοκινήτου. Το 205 στη γκάμα του διάθετε εκδόσεις με αμαξώματα 3θυρα και 5θυρα, τα σπορ GTi με μοτέρ 1,6 και 1,9 ατμοσφαιρικά καθώς και cabriolet.

Peugeot 205 cabriolet, κάποτε…

Σήμερα, δεν υπάρχουν 3θυρα μοντέλα, με ελάχιστες εξαιρέσεις σε πολύ ακριβά supercars, οι εκδόσεις GTi έγιναν GTi Line, τα cabriolet καταργήθηκαν ενώ ήρθε η ηλεκτροκίνηση…

Διαβάστε ακόμη: