search

ΚΟΣΜΟΣ

$3,7δισ. καλείται να πληρώσει σε αποζημιώσεις η Wells Fargo για παράνομες πρακτικές στη χορήγηση στεγαστικών και καταχρήσεις σε βάρος πελατών

Η μετοχή της τράπεζας βουλιάζει 2,5%.

wellsfargo

Σε διακανονισμό ύψους $3,7δισ. συμφώνησε η Wells Fargo με το Consumer Financial Protection Bureau (CFPB) -με το Γραφείο Οικονομικής Προστασίας των Καταναλωτών- των ΗΠΑ για καταχρήσεις σε βάρος πελατών που συνδέονται με στεγαστικά δάνεια, δάνεια αυτοκινήτων και χρεώσεις υπερανάληψης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ρυθμιστικής αρχή την Τρίτη.

Η τράπεζα διατάχθηκε να πληρώσει αστική ποινή $1,7δισ. και «περισσότερα από $2δισ. για αποζημίωση στους καταναλωτές», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η CFPB.

Η Wells Fargo συμφώνησε σε διακανονισμό $3,7δισ. με το Γραφείο Προστασίας Καταναλωτών για καταχρήσεις εις βάρος πελατών που συνδέονται με τραπεζικούς λογαριασμούς, στεγαστικά δάνεια και δάνεια αυτοκινήτων.

Σε ξεχωριστή δήλωση, η εταιρεία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο είπε ότι πολλές από τις «απαιτούμενες ενέργειες» που συνδέονται με τη διευθέτηση του ζητήματος έχουν ήδη γίνει.

«Η παράνομη συμπεριφορά της τράπεζας οδήγησε σε οικονομική ζημιά δισεκατομμυρίων δολαρίων τους πελάτες της και, για χιλιάδες πελάτες, την απώλεια των οχημάτων και των σπιτιών τους», ανέφερε η υπηρεσία στην ανακοίνωσή της.

«Οι καταναλωτές χρεώθηκαν παράνομα προμήθειες και τόκους για δάνεια αυτοκινήτων και στεγαστικά δάνεια, τα αυτοκίνητά τους ανακτήθηκαν λανθασμένα και οι πληρωμές σε δάνεια αυτοκινήτων και στεγαστικά δάνεια χρησιμοποιήθηκαν εσφαλμένα από την τράπεζα».

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Charlie Scharf ηγείται από τον Οκτώβριο του 2019.

Τον Οκτώβριο, η τράπεζα διέθεσε $2δισ. για νομικά, ρυθμιστικά θέματα και ζητήματα αποκατάστασης πελατών, πυροδοτώντας εικασίες ότι πλησιάζει η διευθέτηση.

Ωστόσο, παραμένουν άλλα ρυθμιστικά εμπόδια

Η Wells Fargo εξακολουθεί να λειτουργεί με εντολές συναίνεσης που συνδέονται με το σκάνδαλο των ψεύτικων λογαριασμών της το 2016, συμπεριλαμβανομένου ενός από τη Fed που περιορίζει την ανάπτυξη του ενεργητικού της.

Ο διευθυντής της CFPB, Rohit Chopra, δήλωσε ότι ο «ο επαναλαμβανόμενος κύκλος παραβίασης του νόμου της Wells Fargo» πλήγωσε εκατομμύρια αμερικανικές οικογένειες και ότι ο διακανονισμός ήταν ένα «σημαντικό αρχικό βήμα για τη λογοδοσία» για την τράπεζα.

Οι μετοχές της τράπεζας υποχώρησαν 2,5% στην προσυνεδριακή διαπραγμάτευση.

Διαβάστε ακόμη: