Η ρόκα είναι ένα λαχανικό που το βρίσκουμε σε πληθώρα στην χώρα μας και έχει πλούσιες θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες. Έχει μια περίεργη πιπεράτη και δυνατή γεύση που σε πολλούς δεν αρέσει ιδιαίτερα. Είναι πολύ γευστική στα σάντουιτς, στις σαλάτες αλλά και σαν συνοδευτικό σε κάποια πιάτα. Δοκιμάστε την σε συνδυασμό με παρμεζάνα και ντομάτα. Ας δούμε τα μυστικά της.
Περιέχει πληθώρα αντιοξειδωτικών που αποτελούν αντικαρκινική ασπίδα. Ό,τι κάνει τη ρόκα πικρή, βοηθά στην αντιμετώπιση, των επιβλαβών και καρκινογόνων επιδράσεων των οιστρογόνων του οργανισμού και δρα κατά διαφόρων ειδών καρκίνου όπως του προστάτη, του στήθους, του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου και των ωοθηκών.
Αποτελεί πλούσια πηγή βιταμίνης Α και C, ενώ περιέχει και βιταμίνη Κ, αλλά και φυλλικό οξύ, που είναι σημαντικό συστατικό στη διατροφή των εγκύων, καθώς εμποδίζει τις επιπτώσεις στο έμβρυο από προβλήματα στο νευρικό σωλήνα, όπως και άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Είναι πλούσια σε χλωροφύλλη, αλλά και σε μαγνήσιο, ενώ μας παρέχει και ποσότητα σιδήρου δυναμώνοντας τον οργανισμό.
Τα 100 γραμμάρια ρόκας αποδίδουν μόλις 25 θερμίδες και στην ίδια ποσότητα οι φυτικές της ίνες φτάνουν το 6% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης. Η ρόκα μας παρέχει επίσης κάλιο, το οποίο είναι σημαντικό για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και την υγεία της καρδιάς.