Την παραίτησή του από το αξίωμα του Πρόεδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Κύπρου ανακοίνωσε ο Δημήτρης Συλλούρης, μετά τον σάλο που έχει προκαλέσει το σκάνδαλο με τις Golden Visa.

Ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής οδηγήθηκε στην παραίτηση μετά από την παραίνεση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό παρά τω Προέδρου, Βάσιλη Πάλμα, ο Νίκος Αναστασιάδης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Βουλής, κατά την οποία του διαβίβασε την άποψη του για το τι θα πρέπει να πράξει, μετά το σάλο και τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις του Al Jazeera. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, εξέφρασε τη θέση πως θα πρέπει να υποβάλει την παραίτηση του Δημήτρης Συλλούρης, κάτι το οποίο και έπραξε.

Υπενθυμίζεται ότι το σκάνδαλο διαφθοράς αποκάλυψαν δημοσιογράφοι του Al Jazeera, οι οποίοι  έπαιρναν συνεντεύξεις ως μεσολαβητές για υποτιθέμενους επενδυτές. Το ρεπορτάζ προκάλεσε πολιτική αναταραχή, καθώς σ’ αυτό εμφανίζονται δημόσια πρόσωπα από την πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου που φέρονται να εμπλέκονται με τη βιομηχανία των χρυσών διαβατηρίων.

Ειδικότερα, στο βίντεο, παρουσιάζεται ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χ. Τζιοβάννης, με τον δικηγόρο του Α. Πιττάτζιη να συνομιλούν με τους υπό κάλυψη δημοσιογράφους του Al Jazeera σε κάποιο εστιατόριο. Άτομο από την ομάδα του κ. Τζιοβάνη λέει σε κάποιο από τους μεσάζοντες ότι μπορούν να αλλάξουν το όνομα του ενδιαφερόμενου για διαβατήριο και γελώντας λέει ότι «φυσικά μπορούμε να το κάνουμε αυτό, εδώ είναι Κύπρος».

Η επιστολή παραίτησης Συλλούρη

Όπως ανέφερε ο Δ. Συλλούρης,  διατηρεί ακέραιη την πεποίθηση ότι «με κανένα τρόπο δεν έχω παραβιάσει τον Νόμο», αλλά ότι με την παραίτησή του αφαιρείται από κάποιους το πρόσχημα ότι η παρουσία μου στο αξίωμα του Προέδρου της Βουλής παρεμποδίζει με οποιοδήποτε τρόπο την ομαλή λειτουργία της Βουλής, κάτι το οποίο «ουδέποτε θα διανοούμουν να πράξω».

«Σε προηγούμενη δήλωση μου είχα αναφέρει ότι δεν θα υπέβαλλα παραίτηση από το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής μέχρι την ολοκλήρωση των ερευνών που διεξάγονται από την Πολιτεία. Είχα επίσης σημειώσει, ότι έχω ήδη λάβει τις αποφάσεις μου για το τι θα πράξω μετά την ολοκλήρωση των ερευνών», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Συλλούρης.

«Eίχα γνωστοποιήσει, λέει, «ότι σε περίπτωση που ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κρίνει ότι πρέπει να αποταθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο με αίτημα την άρση της βουλευτικής μου ασυλίας, στο πλαίσιο των σχετικών ερευνών, δεν προτίθεμαι να υποβάλω οποιαδήποτε ένσταση με ό,τι αυτό υποδηλοί».

«Οι αποφάσεις μου αυτές βασίστηκαν στην ακράδαντη πίστη ότι δεν έχω διαπράξει οτιδήποτε νομικά μεμπτό και ότι ενδεχόμενη παραίτησή μου θα άφηνε εντυπώσεις περί του αντιθέτου», σημειώνει.

Παρά ταύτα, συνεχίζει ο κ. Συλλούρης, «διαπιστώνω ότι η συνέχιση της παραμονής μου στο αξίωμα του Προέδρου της Βουλής έχει παρερμηνευθεί».

«Η παρερμηνεία αυτή, όπως και η προφανής επιθυμία κάποιων να εκμεταλλευτούν το όλο θέμα για τους δικούς τους πολιτικούς στόχους και σχεδιασμούς, αλλά και οι προφάσεις για δυσλειτουργία του Νομοθετικού Σώματος, με οδήγησαν στην απόφαση να υποβάλω την παραίτησή μου τόσο από το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής όσο και από το βουλευτικό αξίωμα», ανακοινώνει.

Ο ίδιος σημειώνει ότι «διατηρώ ακέραιη την πεποίθηση ότι με κανένα τρόπο δεν έχω παραβιάσει τον Νόμο. Με την παραίτησή μου αφαιρείται από κάποιους το πρόσχημα ότι η παρουσία μου στο αξίωμα του Προέδρου της Βουλής παρεμποδίζει με οποιοδήποτε τρόπο την ομαλή λειτουργία της Βουλής, κάτι το οποίο ουδέποτε θα διανοούμουν να πράξω».

Καταλήγοντας τονίζει «ότι οι αρμόδιες αρχές θα προχωρήσουν το ταχύτερο στην εξέταση όλων των εκκρεμούντων ζητημάτων, περιλαμβανομένης και της καταγγελίας που έχω ήδη υποβάλει στον Γενικό Εισαγγελέα, σχετικά με τη διάπραξη ποινικού αδικήματος εις βάρος μου και την παραβίαση συνταγματικών μου δικαιωμάτων, ώστε τελικά να καταδειχθεί ποιοι πραγματικά ενέχονται και ποιοι όχι».