Το 3-MMC (3-Μεθυλομεθακαθινόνη) είναι ένα συνθετικό ναρκωτικό το οποίο ανήκει στην ίδια οικογένεια με τις καθινόνες. Είναι δομικό ανάλογο της μεφεδρόνης, που σημαίνει ότι είναι σχεδόν η ίδια ουσία, αλλά χωρίς να αποπνέει τη χαρακτηριστική οσμή. Δεν είναι καινούργιο ναρκωτικό και προέρχεται από την καθινόνη, το φυσικώς απαντώμενο διεγερτικό και την κύρια ψυχοδραστική ουσία του αφρικανικού φυτού khat, με επιστημονική ονομασία Catha Edulis. Πρωτοεμφανίστηκε στη Σουηδία πριν από μια δεκαετία, αλλά μόλις τα δύο τελευταία χρόνια κάνει θραύση κυρίως στη βόρεια Ευρώπη.

Όσον αφορά τα αποτελέσματα της χρήσης του, είναι αρκετά παρόμοιο με τη μεφεδρόνη. Συνδυάζει τις διεγερτικές επιδράσεις του MDMA, την ερωτική διέγερση της κοκαΐνης και τη διάρκεια της μεταμφεταμίνης, αλλά με χειρότερη προσγείωση. Μοιάζει κάτι μεταξύ ecstasy και κόκας, αλλά διαρκεί πολύ περισσότερο. Σύμφωνα με τον οργανισμό φαρμάκων της ΕΕ, εκτός από τη «γενική διέγερση», αυτό το ναρκωτικό μπορεί να προσφέρει ανεβασμένη διάθεση, αίσθημα ευφορίας, αυξημένη ενέργεια, κοινωνικότητα και αυξημένη λίμπιντο. Από την άλλη, κινδυνεύεις από αϋπνία, άγχος και ψύχωση. Με το καθαρό MDMA, μπορείς να κοιμηθείς όταν επιστρέψεις στο σπίτι σου μετά το κλαμπ. Με το 3‑MMC, δεν πρόκειται να κοιμηθείς.

Ο κόσμος κάνει χρήση του 3-MMC και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Απλώς οι βρετανοί ravers δεν ξέρουν τι ακριβώς καταναλώνουν. Ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή ναρκωτικά στα αγγλικά καλοκαιρινά φεστιβάλ το 2021, αν και οι έρευνες διαπίστωσαν ότι το 45 τοις εκατό των ουσιών που πωλήθηκαν ως MDMA πέρυσι περιείχαν στην πραγματικότητα καθινόνες. Μία από τις πιο διαδεδομένες καθινόνες ήταν η 3-MMC. Ο οργανισμός ελέγχου ναρκωτικών The Loop δημοσίευσε μια ειδοποίηση για το περσινό φεστιβάλ Lost Village Festival, διότι το 3-MMC πουλιόταν ως ecstasy σε μορφή χαπιών Louis Vuitton. «Το 3-MMC είναι μια καθινόνη», δήλωσε εκπρόσωπος του οργανισμού. «Παρόμοια με τη μεφεδρόνη και με τα ίδια διεγερτικά και ευφορικά αποτελέσματα». Ο λόγος που διαδόθηκε σε τόσο μεγάλο βαθμό πέρυσι οφειλόταν στο Brexit και στα lockdown του covid που διατάραξαν τις συνηθισμένες προμήθειες MDMA. Η ζήτηση για MDMA ξεπέρασε την προσφορά και οι καθινόνες που μεταμφιέζονταν ως ecstasy κάλυψαν το κενό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να απαγορεύσει το 3-MMC που χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο. Η έκθεση δημοσιεύτηκε από το Ερευνητικό Δίκτυο Μελέτης των Λυμάτων (SCORE) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Εθισμού (EMCDDA), οι οποίοι ανέλυσαν τα λύματα από 75 ευρωπαϊκές πόλεις 25 χωρών, που ισοδυναμούν με 45 εκατομμύρια ανθρώπους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η χρήση του MDMA μειώθηκε, ενώ η κοκαΐνη, οι αμφεταμίνες, η μεθαμφεταμίνη και η κάνναβη αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2021, παρά τα lockdown που επικρατούσαν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η έκθεση εκτιμά ότι η μείωση του MDMA είναι πολύ πιθανή λόγω των lockdown και του κλεισίματος των νυχτερινών κέντρων. Οι υψηλότερες ποσότητες MDMA βρέθηκαν στα νερά των πόλεων του Βελγίου, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Σουηδίας και της Νορβηγίας. Η μεγαλύτερη χρήση κάνναβης βρέθηκε στην Κροατία, την Τσεχία, την Ισπανία, την Ολλανδία, τη Σλοβενία και την Πορτογαλία.

Το EMCDDA δημοσίευσε φέτος μία έρευνα αποκαλύπτοντας μια σημαντική αύξηση της προσφοράς καθινόνης σε μορφή σκόνης σε όλη την Ευρώπη. «Αρχικά, η συντριπτική πλειοψηφία των καθινονών κατασκευάζονταν στην Κίνα, αλλά τις απαγόρευσαν πριν από μερικά χρόνια. Μετά την ποινικοποίηση αυτών των ουσιών στην Κίνα, φαίνεται τώρα να κατασκευάζονται στην Ινδία και να εισάγονται στην Ευρώπη σε βιομηχανική κλίμακα», ανέφερε αξιωματούχος του EMCDDA. «Επιπλέον, έχουμε εγχώριους παραγωγούς και παρασκευαστές μικρότερου μεγέθους που εμφανίστηκαν και στην Ευρώπη. Ένας μεγάλος αριθμός από τέτοια μικρά εργαστήρια παραγωγής 3-MMC έχουν σφραγιστεί από το 2019», πρόσθεσε.

«Η εμφάνιση του 3-MMC στην αγορά των ναρκωτικών ουσιών συνέπεσε με την  ποινικοποίηση της μεφεδρόνης, που είναι επίσης γνωστή ως 4-MMC στην Ευρώπη, αφού η τελευταία εξαπλώθηκε γρήγορα μεταξύ 2009 και 2010 όταν παρήχθη, διανεμήθηκε και πουλήθηκε ανοιχτά ως νόμιμο διεγερτικό», δήλωσε στο περιοδικό The Face η Dr. Ana Gallegos από το EMCDDA. «Τουλάχιστον εν μέρει, φαίνεται ότι το 3-MMC χρησιμοποιείται ως μία νόμιμη εναλλακτική της μεφεδρόνης».

Με την ηρωίνη, η διαφορά μεταξύ της δόσης που θα σε ανεβάσει και της δόσης που θα σε σκοτώσει διαφέρουν μερικά χιλιοστά του γραμμαρίου. Με το 3MMC επίσης υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι εάν πάρεις υπερβολική ποσότητα.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα DrugScience, εάν επαναλαμβάνετε τη δόση πολύ συχνά, θα μπορούσατε να καταλήξετε να υποφέρετε από υπερδιέγερση, άγχος, αϋπνία και ενδεχομένως ακόμη και ψύχωση. Το The Loop προτείνει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια εάν εσείς ή οι σύντροφοί σας έχετε σημαντικά αυξημένη θερμοκρασία, μυϊκή ακαμψία, μη ανταπόκριση, διέγερση ή επιληπτικές κρίσεις.

Σύμφωνα με το EMCDDA, το 3-MMC είναι «απειλητικό για τη ζωή λόγω της τοξικότητάς του». Το 3-MMC έχει συνδεθεί με 27 θανάτους σε πέντε κράτη μέλη της ΕΕ. Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να καλέσετε ένα ασθενοφόρο; «Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες», η Dr. Gallegos τονίζει ότι «τα κλινικά χαρακτηριστικά της δηλητηρίασης από 3-MMC είναι παρόμοια με αυτά που παρατηρούνται σε άλλες συνθετικές καθινόνες όπως η μεφεδρόνη. Οι ανεπιθύμητες παρενέργειες από την υπερδοσολογία 3-MMC μπορεί να περιλαμβάνουν νευρολογικά χαρακτηριστικά (ψευδαισθήσεις, επιληπτικές κρίσεις, διέγερση, άγχος, ψύχωση), καρδιαγγειακά χαρακτηριστικά (όπως υπέρταση, πόνος στο στήθος, καρδιακή ανακοπή) και αναπνευστικά κλινικά χαρακτηριστικά».

Το κυνήγι του 3‑MMC έχει καταντήσει το παιχνίδι μεταξύ της γάτας και του ποντικιού ανάμεσα στις αρχές και στους παράνομους ερασιτέχνες χημικούς. Μια ουσία απαγορεύεται και την επόμενη μέρα μια άλλη εμφανίζεται στη θέση της. Το απαγορευμένο 4‑MMC είναι το σημερινό 3‑MMC και αύριο θα είναι κάτι άλλο. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, από τα μέσα Ιουνίου του 2022, εντοπίστηκαν 183 μοναδικές συνθετικές καθινόνες από 41 ευρωπαϊκές χώρες. Μέχρι να ρυθμιστεί πλήρως το νομικό πλαίσιο, κάθε νέα ενσάρκωση από καθινόνες αυξάνει τη ζημιά για τους χρήστες.

Διαβάστε ακόμη: