Το Twitter, ο μεγαλύτερος ιστότοπος microblogging στον κόσμο, κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο σαν σήμερα, στις 21 Μαρτίου 2006.

Στα 17 χρόνια παρουσίας του, το Twitter εξελίχθηκε σε κυρίαρχο μέσο για τη λήψη πληροφοριών και τη διατήρηση της συνδεσιμότητας εκατομμυρίων ανθρώπων.

Είτε πρόκειται για μια προσωπική συνομιλία ή για την κατανόηση του κοινωνικού ρεύματος, κανένα άλλο μέσο κοινωνικής δικτύωσης δεν πλησιάζει το Twitter.

Η γέννηση του Twitter και η παγκόσμια γιγάντωση

Στις 21 Μαρτίου 2006, μια ομάδα αποφοίτων τεχνολογίας ξεκίνησε ένα ταξίδι που άλλαξε τον κόσμο της επικοινωνίας όπως τον ξέρουμε. Το Twitter γεννήθηκε στο γραφείο μιας μικρής startup, της Odeo, στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια.

Ο γίγαντας των social media δοκιμάστηκε αρχικά ως μαζικό προϊόν αποστολής SMS. Ήταν πολύ απλό: Έχετε μια σκέψη που θέλετε να μοιραστείτε με πολλά άτομα; Απλώς πληκτρολογήστε το ως SMS και η υπηρεσία θα προωθήσει το μήνυμα σε όλους τους φίλους σας.

Το 2006, οι Τζακ Ντόρσεϊ, Ίβαν Γουίλιαμς, Μπιζ Στόουν και Νόα Γκλας δεν είχαν τίποτα στα ονόματά τους, ούτε καν το domain twitter.com. Σήμερα, καθένας τους είναι δισεκατομμυριούχος με πολλά επιτεύγματα στο ενεργητικό του, και το Twitter έχει περίπου 300 εκατομμύρια ενεργούς μηνιαίους χρήστες

Η αργή εξέλιξη του Twitter από SMS υπηρεσία σε ένα μέσο μαζικής επικοινωνίας είναι μια από τις πιο συναρπαστικές ιστορίες του 21ου αιώνα. Ο απόλυτος υποστηρικτής της ελευθερίας του λόγου, το Twitter είναι στην καλύτερη εκδοχή του ο στίβος των ελεύθερων ιδεών, όπου οι σκέψεις ανταγωνίζονται.

Ενώ απολαμβάνουμε τα πολλά πλεονεκτήματα αυτής της πλατφόρμας, είναι αυτονόητο ότι έχει τους δαίμονές της. Από τις ψευδείς πληροφορίες έως τις εκστρατείες παρενόχλησης κατά των μειονοτήτων, το Twitter συνεχίζει να θέτει το ερώτημα: Υπερισχύουν όντων τα ωφελήματα σε σχέση με τις ζημίες;

Από την ψυχαγωγία μέχρι την πολιτική, το Twitter καθοδηγεί τη συζήτηση σε όλους τους βασικούς τομείς του δημόσιου λόγου. Σε περιόδους σημαντικών γεγονότων όπως οι εθνικές εκλογές ή μια πανδημία που συμβαίνει κάθε έναν αιώνα, το Twitter ήταν μια όαση συνδεσιμότητας.

Κλείνοντας τα 16, το Twitter έχει ξεπεράσει πολλούς σύγχρονούς του όπως το MySpace και το Orkut και απολαμβάνει αξιοσημείωτη μακροζωία για μια εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης.

Παράλληλα, δίνει πλέον τη δυσκολότερη μάχη του: Θα επιβιώσει από την αμφιλεγόμενη καθοδήγηση του Έλον Μασκ;

Πέντε ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία για το Twitter

Περίπου το 39% της βάσης χρηστών του Twitter προέρχεται από την ηλικιακή ομάδα 24 έως 35 ετών, καθιστώντας τo ως της πλατφόρμα με την πλειοψηφία των millennial.

Το 42% όλων των χρηστών του Twitter έχουν πτυχίο κολεγίου και το 41% από αυτούς κερδίζουν πάνω από 75.000 δολάρια το χρόνο.

Η πλατφόρμα βασίζεται στη γνώμη των ανδρών, καθώς αντιπροσωπεύουν το 68,5% των χρηστών της.

Το 70% των χρηστών του Twitter αντιμετωπίζουν την πλατφόρμα ως την κύρια πηγή πληροφόρησης

Περισσότερα από 650 εκατομμύρια tweets κοινοποιούνται καθημερινά, με το νούμερο να αθροίζεται σε έως και 200 δισεκατομμύρια tweets ετησίως.