Η αγκαλιά είναι ο ισχυρότερος τρόπος να εκφράσει κανείς αγάπη, φόβο, θαυμασμό, θλίψη, χαρά και ευτυχία και κάθε χρόνο, στις 21 Ιανουαρίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς. Όμως μια μεγάλη αγκαλιά για τα αγαπημένα μας πρόσωπα υπάρχει κάθε μέρα.

Πώς προέκυψε η Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς

Το 1896 ένας φοιτητής που ονομαζόταν Kevin Zaborney είχε την συγκεκριμένη ιδέα για την Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς. Το σκεπτικό του ήταν απλό αλλά ταυτόχρονα εξίσου σημαντικό: να υπάρξει μία ημέρα στην οποία θα αγκαλιάζουμε περισσότερο τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Αν και η ημέρα δεν έχει κατοχυρωθεί επίσημα από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (OHE), όλες οι χώρες την «αναπαράγουν» και την «υιοθετούν» καθώς είναι μια γλυκιά και τρυφερή υπενθύμιση.

Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς η 21η Ιανουαρίου: Η αγκαλιά είναι το «φυσικό» φάρμακο για την υγεία μας

Η αγκαλιά ως «φυσικό φάρμακο» για τη σωματική και πνευματική μας υγεία

Η αγκαλιά έχει αποδειχτεί επιστημονικά πως προσφέρει βελτιωμένες συνθήκες ζωής μιας και λειτουργεί ως «φυσικό φάρμακο» για τη σωματική και την πνευματική μας υγεία.

Κατά τη διάρκεια μιας αγκαλιάς προκαλείται αύξηση της παραγωγής ωκυτοκίνης.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, το δέρμα περιέχει ένα δίκτυο αισθητηρίων οργάνων που λέγονται σωμάτια «Pacinian» και τα οποία συνδέονται με τον εγκέφαλο μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου. Το νεύρο αυτό συνδέεται με διάφορα όργανα του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, καθώς και με τους υποδοχείς της ωκυτοκίνης.

Μέσω της ορμόνης αυτής μας δημιουργείται το αίσθημα της ευτυχίας.

Επιπλέον, η ωκυτοκίνη εκ φύσεως παράγεται και κατά τον οργασμό, όταν χορεύουν δύο σύντροφοι, όταν κρατιούνται από το χέρι και όταν αγκαλιάζονται.

Μια αγκαλιά, σε οποιαδήποτε σχέση, μας προσφέρει το αίσθημα της ασφάλειας και της σιγουριάς ενώ επιπρόσθετα, η αγκαλιά λειτουργεί και σαν φυσικό κατασταλτικό μιας ασθένειας.

Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς η 21η Ιανουαρίου: Η αγκαλιά είναι το «φυσικό» φάρμακο για την υγεία μας

Δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα του νοσούντα και τα συμπτώματα παρουσιάζουν μειωμένη έξαρση σε σχέση με την υποθετική κατάσταση κατά την οποία το άτομο δεν δεχόταν καθόλου κοινωνική υποστήριξη με αγκαλιές από τον στενό οικογενειακό κύκλο του.

Οι αγκαλιές λοιπόν, είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και την ευεξία μας. Οπότε ορίστε γιατί χρειάζεται να ζητάμε και να προσφέρουμε όσες περισσότερες αγκαλιές την ημέρα μπορούμε και όχι μόνο την Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς!