H μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα, το πολιτικό προσωπικό, την οικονομία, την επιχειρηματικότητα και το ελληνικό χρηματιστήριο την οποία είχαμε αναδείξει λίγες μέρες πριν τις εκλογές , φαίνεται πως έφτασε.

Το αποτέλεσμα της λαϊκής ετυμηγορίας της 25ης Ιουνίου και οι εξελίξεις που ακολουθούν, δημιουργούν όλες εκείνες τις προϋποθέσεις οι οποίες τρέφουν τις προσδοκίες για καταλυτικές εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα.

Οι εξελίξεις αυτές δεν πρέπει να βραδύνουν : Υπό αυτά τα δεδομένα η γενναία απόφαση του Αλέξη Τσίπρα για αποχώρηση από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να επενεργήσει σε ριζικές αλλαγές πέραν των στενών ορίων του κόμματός του.

Η ανάδειξη νέας ηγεσίας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε σύντομο χρονικό διάστημα και εντός της θερινής περιόδου, συντείνει σε εμπροσθοβαρείς εξελίξεις στα πάντα: Στην πολιτική, την κοινωνία και την οικονομία.

Αναδεικνύει επίσης την ανάγκη, όλοι οι χρόνοι να συμπιεστούν. Όπως στον ΣΥΡΙΖΑ αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι η ύπαρξη του κόμματός τους περνά μέσα από την ανανέωση στην εκφορά του πολιτικού λόγου, στα ηγετικά κλιμάκια, στον τρόπο της αντιπολίτευσης, έτσι και στην κυβέρνηση πρέπει να γίνει συνείδηση πως περιθώρια απωλειών κρίσιμου χρόνου δεν υφίστανται.

Το πρόγραμμα της ΝΔ πρέπει να ξεδιπλωθεί και να εφαρμοστεί μέσα στους επόμενους μήνες χωρίς εκπτώσεις και καθυστερήσεις , να γίνουν και οι αναγκαίες προσαρμογές αν χρειαστεί.

Ως εκ τούτου περιθώρια διακοπών και θερινής ραστώνης δεν υφίστανται και αυτό πρέπει να γίνει βίωμα στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που ορίστηκε από τον Πρωθυπουργό στις αρχές της βδομάδας.

Ενώπιον τους προβάλλουν 180 μέρες ( δηλαδή έξι μήνες) σκληρής δουλειάς.

Αν μέχρι το τέλος του έτους, δεν φανεί ότι η κυβέρνηση προχωρά αταλάντευτα στην εφαρμογή του προγράμματός της, τότε ο αριθμός. των 63 υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών θα αρχίζει να μοιάζει υπερβολικός.

Την επομένη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει το πρώτο δείγμα γραφής μέσω των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Κυρίως θα κριθεί η ποιότητα και όχι το πλήθος των δεσμεύσεων. Και κυρίως από την έναρξη της υλοποίησής τους, με σαφή χρονοδιαγράμματα. Αυτά περιμένουν να ακούσουν και οι παράγοντες της οικονομίας για να προχωρήσουν στις επόμενες πολλές και σημαντικές κινήσεις τους που επωάζονταν επί σειρά μηνών.

Τράπεζα της Ελλάδος: Βλέπει αυξημένους κινδύνους για τις τράπεζες

Η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος

Αν και το διεθνές περιβάλλον εξακολουθεί να είναι πολύπλοκο και να επιφυλάσσει θετικές και αρνητικές εκπλήξεις η ελληνική οικονομία διαθέτει τα εχέγγυα να ανταποκριθεί.

Ο συνήθως προσεκτικός στις εκτιμήσεις του διοικητή Γιάννη Στουρνάρα δήλωσε στο Bloomberg ότι η εξασφάλιση της επενδυτικής βαθμίδας είναι θέμα χρόνου.

Όσο για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας η έκθεση νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα τα περιγράφει όλα με τον «τίτλο» της « πραγματική σύγκλιση χωρίς μακροοικονομικές ανισορροπίες».

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμούν ότι γενικότερη εικόνα για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι σαφέστατα αισιόδοξη, υπό την προϋπόθεση όμως, ότι θα δοθεί η δέουσα προσοχή και επαγρύπνηση στις όποιες μακροοικονομικές ανισορροπίες, όπου αυτές παρουσιάζονται, όπως ενδεικτικά, στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Για το τρέχον έτος, η ΤτΕ εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα κλείσει στο 2,2% και για το 2023, στο 3%.

Για τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, πρώτο καθήκον της χώρας είναι η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας , μία κίνηση που θα έχει ως αποτέλεσμα να επιστρέψει η ελληνική οικονομία στην κατάταξη investment grade που έχει χάσει τα τελευταία 13 χρόνια.

Χρηματιστήριο: Σε υψηλά 9ετίας παρά τη νευρικότητα

Καταιγισμός καλών ειδήσεων

Στα του χρηματιστηρίου τώρα: Όπως αποκαλύπτουμε η κίνηση Γουότσα – Καραβία για εξαγορά από την Eurobank του 1,4% των μετοχών του ΤΧΣ , αλλάζει την οπτική με την οποία πρέπει να αντιμετωπίζονται οι τραπεζικές αξίες, αφού δημιουργεί «βάση» για άνοδο τους της τάξης του 30%.

Παράλληλα το ταμπλό έχει «πάρει φωτιά», αφού παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα σε όλα τα επίπεδα. Θυμίζουμε ότι στις 20 Ιουνίου η Alpha Bank άντλησε με άνεση κεφάλαια 500 εκατ. ευρώ από την αγορά με την έκδοση ειδικού ομολόγου ενώ έπονται και οι άλλες τρεις συστημικές τράπεζες.

Μία μέρα μετά τις εκλογές, στις 26 Ιουνίου, η Mytilineos ανακοίνωσε την έκδοση ομολογιακού δανείου και την Τρίτη, στις 27 Ιουνίου ο Χρήστος Μεγάλου, CEO της Τράπεζας Πειραιώς, δήλωσε στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων ότι η τράπεζα έχει ήδη ξεπεράσει τους οικονομικούς της στόχους από το α’ εξάμηνο.

Επιπλέον στις 17 Ιουλίου τα ενδιαφερόμενα κατασκευαστικά σχήματα καταθέτουν τις δεσμευτικές προσφορές τους για την Αττική Οδό .

Κύκλοι της αγοράς δεν αποκλείουν στις αρχές του δευτέρου εξαμήνου να υπάρξουν εξελίξεις στο θέμα πώλησης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ενώ μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες η Επιτροπή Ανταγωνισμού αναμένεται να γνωμοδοτήσει για το deal συγχώνευσης Attica Group –ANEK.

Παράλληλα, με την μετοχή της Cenergy πολύ κοντά στα ιστορικά της υψηλά και με την κεφαλαιοποίηση στο 1,16 δισ. ευρώ, η οικογένεια Στασινόπουλου που ελέγχει σχεδόν το 80% του μετοχικού κεφαλαίου ενδέχεται να αξιοποιήσει την στενή συνεργασία με την δανέζικη Orsted δημιουργώντας υπεραξίες για τις μετοχές του ομίλου.

Από εκεί και πέρα από τον Σεπτέμβριο και μετά θα πρέπει να αναμένονται νέες δημόσιες εγγραφές μετά από καιρό στο Χ.Α., όπως της Optima Bank, και του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, οι επιδόσεις του οποίου φαίνεται να προσελκύουν ήδη το ενδιαφέρον μεγάλων funds.

Κέρδη € 2,1 δισεκατομμύρια από 77 εισηγμένες δείχνουν τα αποτελέσματα του 2021

NBG SEC : Περιθώριο ανόδου μέχρι 43%

Δέκα μετοχές με μεγάλα περιθώρια ανόδου προτείνει ως ενδιαφέρουσες επενδυτικές λύσεις το τελευταίο report της NBG Securities για το β’ εξάμηνο του έτους .

Είναι οι μετοχές της Aegean Airlines με τιμή στόχο στα 14,50 ευρώ με περιθώριο ανόδου 43%, η Mytilineos με τιμή στόχο στα 41,30 ευρώ και ανόδου 31%, η Cenergy Holdings με τιμή στόχο στα 7,10 ευρώ και περιθώριο ανόδου 18%, η μετοχή του ΟΤΕ με τιμή στόχο στα 18,80 ευρώ και περιθώριο ανόδου 25% και από τις τράπεζες η Πειραιώς με τιμή στόχο στα 3,90 ευρώ και περιθώριο ανόδου 43% από τα τρέχοντα επίπεδα.

Οι κορυφαίες επιλογές της χρηματιστηριακής περιλαμβάνουν μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με ρευστότητα και καλά θεμελιώδη μεγέθη, ισχυρές ταμειακές ροές, βιώσιμα μερίσματα και ελκυστικές αποτιμήσεις, προσφέροντας την καλύτερη έκθεση στον πολλά υποσχόμενο τομέα ενέργειας, καλύπτοντας σημαντικά θέματα όπως η ενεργειακή μετάβαση και η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Περιέχονται επίσης μετοχές ποιοτικές, με υποστηρικτικά θεμελιώδη στοιχεία της βιομηχανίας και εξαιρετικές δυνατότητες ανάπτυξης.

Για την Τράπεζα Πειραιώς, η επιλογή είναι για λόγους αποτίμησης, καθώς η NBG SEC διαβλέπει μια καλύτερη σχέση απόδοσης και κινδύνου σε περίπτωση που το επιχειρηματικό της σχέδιο εφαρμοστεί όπως παρουσιάζεται.

Στις προοπτικές του β’ εξαμήνου για το 2023 η πολιτική σταθερότητα και χαμηλότερος κίνδυνος χώρας δείχνουν προς τα πάνω.

Όπως είχαμε ήδη υποστηρίξει στην Έκθεση Στρατηγικής για το έτος, κατά την άποψή μας, το φιλικό προς την αγορά αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου εξαλείφει τους πολιτικούς κινδύνους στην Ελλάδα και διασφαλίζει τη συνέχεια της δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής. Συνεπώς, τα αποτελέσματα είναι πιθανό να ικανοποιήσουν τις κεφαλαιαγορές και τους οίκους αξιολόγησης και να φέρουν την Ελλάδα πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα, επισημαίνει η χρηματιστηριακή.

Διαβάστε περισσότερα