Με περισσότερα από 25 χιλιάδες ακίνητα στα χαρτοφυλάκιά τους, οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία της μεταβιβασης τους σε επενδυτές.

Έχουν πακετάρει τα ακίνητα –βιομηχανικά, οικιστικά, εμπορικά, γραφεία– στα οποία έχουν αναρτήσει πωλητήρια προσελκύοντας το ενδιαφέρον από εξειδικευμένους παίκτες της αγοράς του real estate.

Η απαλλαγή τους από τα ακίνητα είναι το νέο μεγάλο στοίχημα που έχουν μπροστά τους – μετά την διαχείριση των «κόκκινων» δανείων. Αυτή είναι η σύσταση του Ευρωπαίου επόπτη, ο SSM δεν αφήνει πολλά περιθώρια καθυστερήσεων και έχει ζητήσει από τις τράπεζες να περιορίσουν την έκθεσή τους στο real estate, που πιέζει τους ισολογισμούς τους. Διότι η διατήρηση των ακινήτων είναι και κοστοβόρα και χρονοβόρα, ειδικά σε ό,τι αφορά και τις διαδικασίες νομιμοποίησης τους.

Στη λογική αυτή και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν έτοιμα τα πακέτα τους, όπως είναι το Terra της Τράπεζας Πειραιώς, το project Skyline της Alpha Bank, το Petra της Eurobank, τα 5.000 ακίνητα της Εθνικής Τράπεζας.
Τα περισσότερα από τα ακίνητα έχουν περιέλθει στις τράπεζες μέσα από τους πλειστηριασμούς, ή από την απορρόφηση άλλων τραπεζών.

Τα προηγούμενα χρόνια οι τράπεζες «xτύπαγαν» στους πλειστηριασμούς ακίνητα που οι ίδιες είχαν βγάλει στο σφυρί σε μια προσπάθεια να διατηρηθούν οι τιμές σε ένα επίπεδο, αλλά και για να υπάρχει το «αντίπαλον δέος» ώστε οι μπαταχτσήδες δανειολήπτες να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις των υποχρεώσεων τους για να μην εκποιηθούν τα ακίνητά τους.

25 χιλιάδες ακίνητα συνολικής αξίας 7 δισ. ευρώ. Από αυτά το 55%-60% είναι οικιστικά, το 30%-35% εμπορικά και το υπόλοιπο περίπου 10% οικόπεδα και αγροτεμάχια. Το μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου αυτού (περίπου 65%) βρίσκεται στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως στην Αθήνα, ενώ το υπόλοιπο είναι διάσπαρτο σε όλη τη χώρα.

Τα 25.000 ακίνητα που έχουν περασμένα στο Ε9 τους οι τράπεζες, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της αγοράς είναι αξίας κοντά στα 7 δισ. ευρώ. Κάτι περισσότερο από το 50% είναι οικιστικά, ένα 10% είναι οικόπεδα και αγροτεμάχια και τα υπόλοιπα ανήκουν στην κατηγορία των εμπορικών ακινήτων, ήτοι βιομηχανικά, αποθήκες, γραφεία.

Τράπεζες: Τράπεζα Πειραιώς

H Τράπεζα Πειραιώς έχει δρομολογήσει την πώληση του χαρτοφυλακίου Terra που περιλαμβάνει όλων των ειδών τα ακίνητα –με διασπορά σε όλη την Ελλάδα– ύψους 1 δισ. ευρώ.

Στόχος της είναι να απαλλαγεί από τις non-core banking business. Στη λογική αυτή, η Πειραιώς Real Estate έχει απευθυνθεί σε εξειδικευμένους παίκτες με γνώση των απαιτήσεων της αγοράς (π.χ. ΑΕΑΠ), και το virtual data room (VDR) έχει ανοίξει για τους ενδιαφερόμενους. Το χαρτοφυλάκιο έχει προσελκύσει έντονο ενδιαφέρον από επενδυτές, ωστόσο η τελική περίμετρός του θα διαμορφωθεί ανάλογα με τις τάσεις της αγοράς, και δεν αποκλείεται να είναι κάτω από το 1 δισ. ευρώ (στα 700 με 800 εκατ. ευρώ). Τα οφέλη από τη μεταβίβαση του Terra θα είναι πολλαπλά, καθώς θα ενισχυθεί η ρευστότητα, θα επιτευχθεί βελτίωση του ισολογισμού της, και θα απεμπλακεί από έναν χώρο που δεν είναι core banking business.

Τράπεζες: Alpha Bank

Από την πλευρά της η Alpha Bank έχει δρομολογήσει την μετατροπή της Alpha Αστικά Ακίνητα (ΑΑΑ) σε επενδυτική πλατφόρμα ακινήτων, με σκοπό την προσέλκυση στρατηγικού εταίρου (joint venture partner) για την αξιοποίηση επενδύσεων στην ελληνική αγορά ακινήτων.

Η τράπεζα είναι σε διαδικασία πώλησης του χαρτοφυλακίου Skyline που περιλαμβάνει 700 ακίνητα όλων των κατηγοριών και κάποια ιδιοχρησιμοποιούμενα κτίρια από την τράπεζα (όπως το κτίριο της πρώην Εμπορικής) με αξία περί τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Στόχος είναι η συναλλαγή να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

Τράπεζες: Eurobank

Η Eurobank έχει βγάλει προς πώληση το project Petra, ένα μικρό χαρτοφυλάκιο 150 εμπορικών ακινήτων, τα οποία προσφέρουν εισόδημα, με τη συναλλαγή να αναμένεται να κλείσει σύντομα.

Τράπεζες: Εθνική Τράπεζα

Τέλος, η Εθνική Τράπεζα, που διαθέτει χαρτοφυλάκιο 5.500 ακινήτων συνολικής αξίας περί του 1 δισ. ευρώ, βρίσκεται επίσης σε διαδικασία επιλογής των ακινήτων που θα πακετάρει ώστε να αναζητήσει επενδυτές μέσα στο 2022.
Και οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες βρίσκονται σε τροχιά μείωσης του χαρτοφυλακίου ανακτηθέντων ακινήτων, εκμεταλλευόμενες την ευνοϊκή συγκυρία, καθώς η οικονομία ανακάμπτει και υπάρχουν προσδοκίες για ενίσχυση της ζήτησης στην εγχώρια αγορά real estate.