Επειδή με ρωτάνε πολλοί σχετικά με το ζήτημα της Εθνικής τράπεζας και την διενέργεια ή όχι αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, διευκρινίζω τα εξής:

Πρώτον, η κυβέρνηση αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδος πίστευαν ότι η Εθνική τράπεζα θα έπρεπε ήδη λόγω και της χρηματιστηριακής συγκυρίας να είχε προχωρήσει σε μεγάλη αύξηση, άνω του 1 δις. ευρώ, αντίστοιχα  δηλαδή με Τρ. Πειραιώς και Alpha bank!

Δεύτερον, τόσο η διοίκηση της Εθνικής όσο και ο βασικός μέτοχος, δηλαδή το ΤΧΣ στάθηκαν σε αντίθετη κατεύθυνση και έκριναν ότι δεν πρέπει να γίνει τώρα η αύξηση, για τους δικούς τους λόγους!
Το ΤΧΣ πιθανόν λόγω dilution καθώς θα ήταν υποχρεωμένο να παραιτηθεί των δικαιωμάτων του στην αύξηση για να μπουν νέοι μέτοχοι.

Η διοίκηση της Εθνικής πιθανόν γιατί φοβόταν πως μέσα από την αύξηση και τη συρρίκνωση των μετοχών του Δημοσίου η τράπεζα θα περνούσε υπό τον έλεγχο του ιδιωτικού τομέα. Και η εξέλιξη αυτή προκαλούσε – και προκαλεί- αβεβαιότητα όσον αφορά τη διατήρηση θέσεων, οφίτσιων και ρόλων ισχύος στη διοίκηση της μεγάλης τράπεζας!

Τρίτον, ο σχεδιασμός κυβέρνησης και …συμβούλων, θέλει την αύξηση να γίνεται το πρώτο εξάμηνο του 2022 και πιθανότατα περί την άνοιξη, Μάρτη – Απρίλη. Βλέπετε, η αύξηση της ΔΕΗ «έκλεισε» την αγορά, στραγγίζει την υπάρχουσα ρευστότητα, ενώ την ίδια στιγμή η διεθνής χρηματιστηριακή συγκυρία είναι αβέβαιη!

Τέταρτον, καθοριστικός για την διενέργεια της αύξησης θα είναι ο παράγων «εκλογές»! Εάν η κυβέρνηση προχωρήσει σε πρόωρες εθνικές εκλογές, εξέλιξη που απομακρύνεται σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τότε η αύξηση της Εθνικής θα αναβληθεί αορίστως…

Πέμπτον, να ξέρετε πάντως πως ο κεντρικός σχεδιασμός για την Εθνική τράπεζα δεν είναι …μονοδιάστατος, ούτε προβλέπει μόνο …αύξηση κεφαλαίου!
Περισσότερα προσεχώς…