Επειδή πολλά έχουν γραφεί για τη φημολογούμενης αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, την οποία αρνείται η διοίκησή της ότι συζητήθηκε ή ότι υπάρχει η σχετική πρόθεση, εμείς παραθέτουμε τις πληροφορίες μας στις οποίες επιμένουμε.

Αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής – οι 6 λόγοι που θα γίνει

Πρώτον, στην κυβέρνηση επικρατούσε η άποψη ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί μεγάλη αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής, αντίστοιχη της Τρ. Πειραιώς, άνω του 1 δισ. δηλαδή προκειμένου η τράπεζα να εκμεταλλευθεί την διεθνή συγκυρία, το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα αλλά και το momentum στις τράπεζες. Και με την άποψη αυτή φέρεται να ήταν σύμφωνος τόσο ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Πατέλης όσο και ο διοικητής της ΤτΕ κ. Στουρνάρας.

Δεύτερον, κρατούσα άποψη σε κυβερνητικούς κύκλους, αλλά και στους συμβούλους έκδοσης όπως για παράδειγμα η Goldman Sachs, είναι η αύξηση να γίνει σύμφωνα με το μοντέλο της Τρ. Πειραιώς! Με παραίτηση, δηλαδή, των παλαιών μετοχών υπέρ των νέων συμπεριλαμβανομένου και του ΤΧΣ.

Τρίτον, η πρόθεση αυτή, όπως αντιλαμβάνεστε, προκάλεσε την αντίδραση της διοίκησης της Εθνικής για δυο λόγους: α) μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε πιθανόν πτώση (προσωρινά) της τιμής στο Χρηματιστήριο και Β) επειδή θα άνοιγε τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της μεγάλης κρατικής τράπεζας! Άρα, οι «κρατικοδίαιτοι» διαχειριστές της Εθνικής θα κινδύνευαν να χάσουν τις θέσεις ισχύος που κατέχουν, κοινώς τις …καρέκλες τους!

Τέταρτον, υπό το πρίσμα αυτό και υπό το καθεστώς των «διαφωνιών», τους πρόλαβε η ΔΕΗ! Εξαγγέλλοντας αύξηση κεφαλαίου 750 εκατ. ευρώ! Οπότε έκλεισε ο δρόμος προς τις αγορές, προς παρόν..

Πέμπτον, για την κυβέρνηση η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής αποτελεί μονόδρομο και μέρος του κεντρικού της σχεδιασμού για το τραπεζικό σύστημα! Με βάση τις τρέχουσες εξελίξεις, η αύξηση υπό τις παρούσες συνθήκες μετατίθεται για τις αρχές του νέου χρόνου! Κάπου μεταξύ Ιανουαρίου – Μαρτίου. Με παραίτηση των παλαιών μετόχων. Και με συρρίκνωση του ποσοστού του ΤΧΣ.

Έκτον και κυριότερον! Η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής, α λα Πειραιώς, θα πραγματοποιηθεί μόνο εάν δεν πάμε σε πρόωρες εκλογές την άνοιξη. Σε αντίθετη περίπτωση ο σχεδιασμός θα αναβληθεί αορίστως…