Το ok από τα κεντρικά της HSBC στο Λονδίνο περιμένει η διοίκηση της Eurobank για προχωρήσει το deal και να απορροφήσει την HSBC Ελλάδος.

Η υπόθεση αναμένεται να κλείσει σύντομα –από μέρα σε μέρα σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση της διαδικασίας- και να υπογραφεί η Συμφωνία Πώλησης και Αγοράς (SPA), καθώς οι αποκλειστικές συνομιλίες για την απορρόφηση του ελληνικού βραχίονα της HSBC με την Eurobank έχουν ξεκινήσει από τον Μάιο.

Σε κάθε περίπτωση η απόφαση των Αγγλων είναι ειλημμένη να απαλλαγούν από τις δραστηριότητες στην Ελλάδα, οι οποίες βρίσκονται σε απόλυτο μαρασμό τα τελευταία χρόνια, και το Λονδίνο έχει δείξει «κόκκινη» κάρτα στην τριανδρία που ηγείται της τράπεζας τους κ.κ. Peter Yeates, διευθύνοντα σύμβουλο, που ανέλαβε καθήκοντα το 2018, Στέλιο Πιρπινιά, επικεφαλής Retail Banking και Wealth Management, Ντίνο Κάμαρη, Head of Global Markets.

Το σίγουρο είναι ότι οι τρεις τους θα δουν την έξοδο από την τράπεζα, ωστόσο για παρηγοριά θα λάβουν υψηλά πακέτα αποζημίωσης, όπως άλλωστε προβλέπεται από τα συμβόλαια τους, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για «πακέτα 1 εκατ ευρώ».

Σήμερα η HSBC διαθέτει στην Ελλάδα δίκτυο 15 καταστημάτων, εκ των οποία τα 14 βρίσκονται στην Αθήνα και 1 στη Θεσσαλονίκη.

To χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων της (corporate, shipping, retail) ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις της στο 1,6 δισ. ευρώ. Επίσης στο τέλος του 2020 απασχολούσε 334 εργαζομένους..Μόλις κλείσει το deal, όλοι οι εργαζόμενοι θα μεταφερθούν στην Eurobank και στη συνέχεια θα περάσουν από αξιολόγηση, που θα κρίνει ποιοι θα μείνουν και ποιοι θα αποχωρήσουν.

Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια η HSBC φεύγει από αγορές που είναι ζημιογόνες για τον όμιλο.

Βέβαια το σχέδιο της να φύγει από την Τουρκία αν και το προσπάθησε σχεδόν για μία διετία τελικά ναυάγησε, όμως τον περασμένο Ιούνιο, έδωσε αντί 1 ευρώ τις δραστηριότητες λιανικής στη Γαλλία στο αμερικανικό fund Cerberus (private-equity company), ενώ τον περασμένο Μάιο ανακοίνωσε ότι πουλά 80 από τα 148 υποκαταστήματά της στις ΗΠΑ στην Citizens Bank και 10 ακόμη στην Cathay Bank, ενώ έκλεισε άλλα 35 έως 40 σημεία.