Η UBS θα καταβάλει διακανονισμό 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για παραπτώματα που σχετίζονται με την προσφορά της τράπεζας και την πώληση τίτλων που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια κατοικιών (residential mortgage-backed securities), σύμφωνα με οσπονδιακούς εισαγγελείς.

Η Ελβετική τράπεζα UBS συμφώνησε να πληρώσει συνολικά 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε αστικές ποινές για απάτη και ανάρμοστη συμπεριφορά κατά την προσφορά τίτλων με στεγαστικά δάνεια (MBSs) που χρονολογούνται από την παγκόσμια οικονομική κρίση, ανακοίνωσαν οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς τη Δευτέρα.

Η τράπεζα, σε δήλωσή της τη Δευτέρα, περιέγραψε τον διακανονισμό ως ένα «θέμα legacy» που χρονολογείται από το 2006 έως το 2007, που οδήγησε στην οικονομική κρίση.

Ο διακανονισμός ολοκληρώνει την τελική υπόθεση που ασκήθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατά αρκετών από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για παραπλανητικές δηλώσεις που έγιναν στους αγοραστές αυτών των τίτλων που καλύπτονται από ενυπόθηκα δάνεια.

Οι σωρευτικές ανακτήσεις στις υποθέσεις ανέρχονται πλέον σε 36 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο διακανονισμός της UBS είναι σχεδόν ο ίδιος με την αξία των στεγαστικών δανείων που προέκυψε μεταξύ του 2005 και του 2007, έτος κατά το οποίο σταμάτησε να εκδίδει τίτλους εξασφαλισμένους με στεγαστικά δάνεια κατοικιών.

Η UBS δημιούργησε 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε στεγαστικά δάνεια κατοικιών σε αυτά τα τρία χρόνια, ανέφερε προηγουμένως η τράπεζα σε δήλωση του 2018 αμφισβητώντας τους ισχυρισμούς του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Διαβάστε ακόμη: