Νεκρά παιδιά, βλέμματα απόγνωσης και τρόμου, ξεριζωμένες οικογένειες, ισοπεδωμένες πόλεις, όπλα και τανκς βλέπει ο 11χρονος Andres Valencia και «ζωγραφίζει» με το παιδικό χέρι του στον καμβά… «όταν φουντώνει ο πόλεμος, το αίμα δε μετριέται».

Ο πίνακας «Invasion of Ukraine» («Εισβολή στην Ουκρανία») είναι από τους πιο γνωστούς του Andres Valencia. Τον ζωγράφισε πέρυσι μόλις 10 χρόνων συγκλονισμένος από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το 1937 ο Πικάσο ζωγράφιζε την Guernica συγκλονισμένος από τον ισπανικό εμφύλιο. Ο Πικάσο τότε ήταν 56 χρόνων. Ο Andres μόλις 10 ετών, οπότε συγχωρείται απολύτως το πάντρεμα του Πικάσο με λίγο από Πόκεμον και ζωηρά χρώματα.

Τα περισσότερα παιδιά αγαπούν να ζωγραφίζουν. Όμως ο Andres Valencia μόλις έβγαλε 1,3 εκατ. δολάρια από τις ζωγραφιές του.

Μεγαλωμένος σε ένα σπίτι συλλεκτών, ο 11χρονος σήμερα Valencia ξεκίνησε να ζωγραφίζει από τότε που ήταν πέντε ετών και πολύ σύντομα, οι γονείς του συνειδητοποίησαν ότι είχε ταλέντο.

Πέρυσι, έγινε ο νεότερος καλλιτέχνης στην ιστορία με δικό του περίπτερο στην Art Miami, ενώ τον Δεκέμβριο επέστρεψε στην έκθεση. Εκεί, πούλησε 11 έργα, αντί συνολικού ποσού 1,3 εκατ. δολαρίων.

Τα έργα του είναι επηρεασμένα από καλλιτέχνες όπως ο Jean Michel Basquiat, ο George Condo και ο Picasso, αλλά και από τον κόσμο των παιδιών, με επιρροές από τα Pokemon και διάφορους ήρωες δράσης.

Συγκλονισμένος από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο νεαρός καλλιτέχνης δημιούργησε το έργο «Invasion of Ukraine», με σαφείς επιρροές από την Guernica (1937) του Picasso.

«Μου αρέσει που ο κόσμος απολαμβάνει την τέχνη μου και είναι διασκεδαστικό να πηγαίνω σε διαφορετικές εκθέσεις τέχνης», λέει στο Forbes.

Έργα του έχουν αγοράσει διασημότητες όπως η Brooke Shields και η Sofia Vergara, ενώ όνειρό του είναι να δει έναν πίνακά του στο Λούβρο, όπως λέει ο Valencia.

Διαβάστε ακόμη: