Τα ευρήματα μιας αδημοσίευτης έκθεσης του Υπουργείου Υγείας του Ισραήλ, σχετικά με τις παρενέργειες του εμβολίου Pfizer/BioNTEch, έχουν προκαλέσει ανησυχία.

Συγκεκριμένα, το ισραηλινό Υπουργείο Υγείας εξετάζει αν υπάρχει σχέση μεταξύ της δεύτερης δόσης τους εμβολίου και αρκετών δεκάδων περιπτώσεων ανθρώπων -ιδιαίτερα αντρών κάτω των 30 ετών- που παρουσίασαν μυοκαρδίτιδα, φλεγμονή του καρδιακού μυός.

Ο συντονιστής για την αντίδραση του Ισραήλ στην πανδημία, Ναχμάν Ας, δήλωσε ότι «το Υπουργείο Υγείας εξετάζει επί του παρόντος εάν υπάρχει υπερβολική νοσηρότητα (ποσοστό νόσου) και αν μπορεί να αποδοθεί στα εμβόλια».

Προς το παρόν δεν τεκμηριώνεται αιτιολογική σχέση, αλλά όπως και στην περίπτωση των θρομβοεμβολικών επεισοδίων με τα AstraZeneca και Johnson & Johnson, υπάρχει χρονική συσχέτιση, δηλαδή, έχει εκδηλωθεί μυοκαρδίτιδα σε σχετικά κοντινό χρονικό διάστημα

Ο προσδιορισμός για το αν τελικά ευθύνεται το εμβόλιο ή όχι είναι δύσκολος επειδή μυοκαρδίτιδα προκαλούν πολλοί ιοί, ακόμα και ο απλός ιός της γρίπης. Ο κορωνοϊός επίσης μπορεί να πλήξει την καρδιά και να προκαλέσει σοβαρές βλάβες. 

Τα 62 περιστατικά που έχουν σημειωθεί σε 5 εκατ. δόσεις με το εμβόλιο Pfize/BioNTech δεν είναι πολλά. Ίσως είναι και λιγότερα από τα αναμενόμενα στον γενικό πληθυσμό υπό άλλες συνθήκες. 

Τα περιστατικά αυτά σύμφωνα με την timesofisrael, εντοπίστηκαν μόνο και μόνο επειδή τώρα υπάρχει μια αυξημένη καταγραφή της οποιαδήποτε ανεπιθύμητης ενέργειας (φαρμακοεπαγρύπνηση) που σχετίζεται με τα εμβόλια.

Η μυοκαρδίτιδα είναι πλήρως αναστρέψιμη αν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί εγκαίρως και ειδικά στα νεότερης ηλικίας άτομα σπάνια ενέχει τον κίνδυνο θανάτου.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.