Η ΔΕΗ μπαίνει νωρίτερα στη νέα μεταλιγνιτική εποχή, όπως ανήγγειλε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Γιώργος Στάσσης!

Η ΔΕΗ όπως δεσμεύτηκε χθες στους αναλυτές ο κ. Στάσσης, θα μετατρέψει την «Πτολεμαίδα -5» σε μονάδα φυσικού αερίου- υδρογόνου μέχρι το 2025 αντί του 2028.

Ετσι αποφεύγει υψηλά πρόστιμα  λόγω των προβλέψεων για αυξήσεις σε αυτά από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα  (CO2) και εντάσσει  τη  ΔΕΗ στη χορεία των κρατών  παγκοσμίως, που  επιλέγουν λύσεις φιλικές προς το περιβάλλον και  εγκαταλείπουν τα  ρυπογόνα στερεά καύσιμα στην ηλεκτροπαραγωγή.

«Είναι  η καλύτερη λύση», είπε στους περίπου 100  αναλυτές μεγάλων οίκων ο Γιώργος Στάσσης  για την μετατροπή της «Πτολεμαίδας 5». Μάλιστα η «νέα Πτολεμαίδα» μέσα σε ένα δίωρο  θα αυξάνει την ισχύ της από τα 300 MW σε πάνω από 1.000 MW.

«To 2021 θα είναι μια χρονιά σταθεροποίησης προτού η επιχείρηση περάσει σε περαιτέρω ανάπτυξη», τόνισε  στους αναλυτές ο Γ.Στάσσης, κάνοντας καλές προβλέψεις και για τα φετινά EBITDΑ.

Του χρόνου θα λειτουργήσουν  τα πρώτα μεγάλα έργα ΑΠΕ και η ΔΕΗ θα εισπράξει τίμημα από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Οι αναλυτές το υπολογίζουν από 1,1-1,3 δις ευρώ.

Ξεκάθαρα το  2025 θα είναι το έτος –στροφή  για την ΔΕΗ, αφού πέρυσι σε  μια χρονιά διεθνούς κρίσης, τα κόστη της ΔΕΗ για υγρά καύσιμα μειώθηκαν κατά 31%, για φυσικό αέριο κατά 30,9%, για αγορές ενέργειας από το σύστημα κατά 373,2 εκατ ευρώ και για δικαιώματα CO2 κατά 153 εκατ. ευρώ.

Η μείωση της ζήτησης μείωσε την παραγωγή στους λιγνίτες και κέρδισε περίπου 900 εκατ ευρώ, από την καθίζηση στις τιμές των καυσίμων, την κατάρρευση των τιμών ρεύματος στην χονδρεμπορική και την μείωση της ζήτησης. Το 2021 δεν θα υπάρξει αυτή συγκυρία ενώ οι επενδύσεις θα είναι λογικά αρκετά υψηλότερες σε σχέση με τα 377 εκατ. ευρώ πέρυσι και τα 640 εκατ. του 2019.

Μιλώντας για την αθρόα προσέλκυση  ξένων θεσμικών στην πρόσφατη ομολογιακή έκδοση (SLB), μέσω της οποίας η ΔΕΗ άντλησε συνολικά 775 εκατ ευρώ με επιτόκιο 3,875%, ο κ.Στάσσης είπε:  «Ολες οι από εδώ και πέρα εκδόσεις μας θα είναι Sustainability Linked Bonds».

Η  πορεία απεξάρτησης από τα στερεά καύσιμα είναι βραδύτατη γι αυτό και η ΔΕΗ πρωτοπορεί πάντως. Ελάχιστες είναι οι χώρες που έχουν δεσμευτεί σε πλήρη απεξάρτηση από τον άνθρακα στα μέσα της δεκαετίας.

Μόνον Αυστρία, Αλβανία, Βέλγιο, Κύπρος, Εσθονία, Ισλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Σουηδία και Ελβετία δεν χρησιμοποιούν άνθρακα-λιγνίτη σήμερα. Η  Γαλλία θα απεξαρτηθεί το 2022,  Πορτογαλία και Σλοβακία το 2023, η Βρετανία το 2024 και το 2025  η Ελλάδα μαζί με Ιρλανδία, Ιταλία και Ουγγαρία.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.