Το ενδιαφέρον που έχει προκύψει για τη συμμετοχή των επενδυτών, Ελλήνων και ξένων, θεσμικών και ιδιωτών, στην αύξηση κεφαλαίου της Τρ. Πειραιώς είναι πρωτοφανές!

Ήδη την πρώτη ημέρα οι προσφορές ξεπέρασαν το ποσόν των 3 δις. ευρώ ενώ κατά πληροφορίες θα ξεπεράσουν τα 8 δις. ευρώ!

Και η πραγματική υπερκάλυψη που μέχρι στιγμής προκύπτει με βάση τις προβλέψεις για την τελική συμμετοχή των επενδυτών και τα πόσα που προσφέρουν δεν θα είναι μόνο 7 φορές τα λεφτά των ξένων – Ελλήνων ιδιωτών, αλλά τουλάχιστον 17 για να μην πω 27!!!

Με βάση τα δεδομένα του ενδιαφέροντος που έχει προκύψει και των προσυμφωνιών που έχουν συναφθεί με τη διοίκηση της τράπεζας και την Goldman Sachs, Πόλσον, Μυτακίδης και Hellicon θα πάρουν συνολικά μέσα από τη δημόσια προσφορά το 26,7% των μετοχών της τράπεζας!

Το ΤΧΣ θα πάρει ένα ποσοστό της τάξης του 27% όπως το Radar.gr είχε αποκαλύψει όταν όλοι οι άλλοι έγραφαν από το μυαλό τους αμπελοφιλοσοφίες που διέρρεαν οι πρώην διοικήσεις που ήθελαν να αποτύχει η αύξηση!

Από εκεί και πέρα 4 μεγάλα funds με ειδικό ρόλο στην έκδοση την οποία στήριξαν παντί τρόπο θα λάβουν έκαστο μέσα από τις προσυμφωνίες ποσοστό γύρω στο 4% – 5% έκαστο!

Πρόκειται για την Fidelity που επιστρέφει εκκωφαντικά στην ελληνική αγορά μετά την αποχώρηση της το 2009, την Blackrock, την Bain και το κρατικό νορβηγικό fund, ένα sovereign fund – συνταξιοδοτικό, το μεγαλύτερο του κόσμου με trillions ποσά υπό διαχείριση! Άρα συνολικά θα αποκτήσουν στην Τρ. Πειραιώς από 16%- 20%!

Επομένως ΤΧΣ, Πόλσον, Μυτακίδης, Hellicon συν Fidelity, Blackrock, Bain και κρατικό νορβηγικό fund θα ελέγχουν το 70%-74% των μετοχών!!!

Ποσοστό μπετόν αρμέ που καταδεικνύει στην πράξη ότι η διασπορά θα είναι περιορισμένη και ο κίνδυνος αθρόων ρευστοποιήσεων σχεδόν ανύπαρκτος ή έστω περιορισμένος!

Εξέλιξη που οδηγεί σε κατάρρευση του μύθου των παπαγάλων και των κερδοσκόπων ότι δήθεν δεν θα συμμετάσχουν ποιοτικά fund και επενδυτές αλλά τυχοδιώκτες που θα χώσουν μετοχές από την πρώτη μέρα!

Υπό αυτή την έννοια αν συνυπολογιστεί ότι οι μικρομέτοχοι που κατείχαν μετοχές και θα τους δοθεί δικαίωμα προαίρεσης θα πάρουν το 15% της έκδοσης οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι τα πραγματικά προς διάθεση πακέτα μετοχών αθροιστικά σε Έλληνες, ξένους, ιδιώτες και θεσμικούς φθάνουν στο ποσόν των 130 εκατ. ευρώ!!!

Άρα η πραγματική υπερκάλυψη της έκδοσης θα πρέπει να συνυπολογιστεί επί του ελεύθερου ποσοστού που μπορούν να αποκτήσουν οι επενδυτές, αφού το 74%+15% είναι εγκλωβισμένα και προσυμφωνημένα με τους βασικούς ενεργούς συντελεστές της αύξησης!

Άρα η πραγματική υπερκάλυψη θα είναι όχι 7 αλλά 17 φορές ίσως και 27 ή και 37, διότι πρέπει να υπολογιστεί επί των διαθεσίμων μετοχών!

Πρόκειται αναμφίβολα για το μεγαλύτερο success story της νέας εποχής με την υπογραφή της κυβέρνησης, της Goldman Sachs και της διοίκησης της Τρ. Πειραιώς που μετέτρεψαν μια πτωχευμένη και υπό κατακερματισμό τράπεζα σε σημείο αναφοράς, η οποία μέσα από την εξυγίανση της θα διαμορφώσει κέρδη και υπεραξίες για τους μετόχους ενώ θα αποτελέσει προπομπό για την ανάκαμψη της οικονομίας μέσα από την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης!

Και είναι προφανές πως λόγω της ιλιγγιώδους πραγματικής υπερκάλυψης το ΤΧΣ σε δεύτερο χρόνο θα προχωρήσει σε πώληση ενός ακόμη 10% των μετοχών του και για να καταγράψει κέρδη αλλά και για να δώσει το δικαίωμα να συμμετάσχουν στη μετοχική σύνθεση της τράπεζας όλοι όσοι δεν καταφέρουν να αποκτήσουν στις μέρες μας τις μετοχές που επιθυμούν!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr