Διαπιστευτήρια αξιοπιστίας και σταθερότητας στέλνει στις διεθνείς αγορές η Αθήνα, με την χθεσινή προαναγγελία από τον Χρήστο Σταϊκούρα και Θεόδωρο Σκυλακάκη, ότι το οικονομικό αποτέλεσμα που θα ανακοινωθεί στις 24 Απριλίου για το έλλειμμα του 2022 θα είναι τουλάχιστον 1% ή 1,5% του ΑΕΠ (δηλαδή 2 ως 3 δισεκατομμύρια ευρώ) καλύτερο από αυτό που εκτιμούσαν μέχρι τώρα η Κυβέρνηση, αλλά και οι ξένοι Οίκοι Αξιολόγησης όταν αναβάθμιζαν μέχρι πριν και ένα μήνα την ελληνική οικονομία!
Ο Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε χθες με κάθε επισημότητα και ενώπιον του Προέδρου του Eurogroup, ότι η Ελλάδα «μηδένισε το πρωτογενές έλλειμμα το 2022».
Επανειλημμένως ο Πασκάλ Ντόναχιου έχει πει πως η Ελλάδα είναι «η μόνη θετική είδηση» στην Ευρώπη, από το 2020 και μετά.
Το χθεσινό μήνυμα είναι ιδιαίτερα ηχηρό όμως, εφόσον επιβεβαιωθεί σε λίγες μέρες ότι το 2021 η Ελλάδα σταμάτησε πια να παράγει ελλείμματα, και ότι από το 2022 και μετά παράγει πλέον μόνον Ανάπτυξη και πλεονάσματα!
Το καλύτερο αποτέλεσμα του 2022 σημαίνει και καλύτερη εκκίνηση για το 2023. Η εξέλιξη αυτή φέρνει τη χώρα μας πλέον πολύ πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα. Με την είδηση αυτή «αν δεν υπήρχαν η διεθνής οικονομική αναταραχή καθώς και η εκλογική αβεβαιότητα, θα έφερνε την επόμενη αναβάθμιση και την κανονικότητα των αγορών στην Ελλάδα, από τον Απρίλιο κιόλας» εξηγούσαν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών.
«Θα ήταν πολύ μεγάλη έκπληξη να συμβεί τώρα» έλεγαν όμως, θυμίζοντας ότι και ο Πρωθυπουργός ανέφερε χθες ότι «εφόσον από την εκλογές προκύψει σταθερή κυβέρνηση, η Ελλάδα θα ανακτήσει εντός του 2023 την επενδυτική βαθμίδα».
Τι θα σημαίνει πρακτικά όλο αυτό;
- μείωση κόστους δανεισμού, ελάφρυνση χρέους και μείωση δαπανών για τόκους 900 εκατομμύρια ή έως 1 δισ. ευρώ ετησίως, δημιουργώντας πρόσθετο δημοσιονομικό «χώρο» για παροχές. Και μάλιστα σε μόνιμη βάση κάθε χρόνο, ως αποτέλεσμα της μεγαλύτερης ανάπτυξης και παρότι η Ελλάδα βρίσκεται από τις πρώτες χώρες στην παροχή μέτρων στήριξης και βοήθειας εδώ και μια τριετία.
- και επιπλέον, ασφάλεια ότι ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023 μέχρι και το 2060 (!) μπορεί πλέον να επιτυγχάνεται με μέτρα Ανάπτυξης, αντί σκληρής λιτότητος όπως είχε “καθιερωεθεί” στα προηγούμενα χρόνια.
- πρόσβαση στα μεγαλύτερα και πιο ποιοτικά funds χρηματοδότησης των κρατικών ομολόγων και για επενδύσεις στη χώρα μας.
Ο Χρήστος Σταϊκούρας και ο Θεόδωρος Σκυλακάκης περιέγραψαν ουσιαστικά χθες πώς προέκυψε η δραστική μείωση του ελλείμματος και η «προίκα» των 2-3 δισεκατομμυρίων (1%-1,5% του ΑΕΠ):
- μειώσεις σε 50 φόρους και ασφαλιστικές εισφορές για νοικοκυριά και επιχειρήσεις,
- σημαντική μείωση στον ΕΝΦΙΑ,
- μείσωη στο 9% αντί 22% του εισαγωγικού συντελεστή φόρου φυσικών προσώπων,
- μείωση στον εταιρικό φορολογικό συντελεστή,
- μείωση της προκαταβολής φόρου,
- κατάργηση για την εισφορά αλληλεγγύης,
- μείωση συντελεστών ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες, λιπάσματα και ζωοτροφές,
- μόνιμη μείωση 50% του φόρου εισοδήματος των αγροτών που συνεταιρίζονται,
- υπερ-εκπτώσεις για επενδύσεις στην πράσινη οικονομία και την ψηφιοποίηση,
- κίνητρα για αύξηση της πλήρους απασχόλησης, μέσω μείωσης ασφαλιστικών εισφορών αλλά και με απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος,
- φορολογικά κίνητρα για την προσέλκυση ξένων επενδυτών, αλλά και επαναπατρισμό νέων που έφυγαν από τη χώρα κατά την οικονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας.
Παράλληλα, δόθηκαν και περί τα 57 δισ. ευρώ για επιστρεπτέα προκαταβολή, επιδότηση δανείων και παγίων δαπανών, επιδότηση διατήρησης και δημιουργίας θέσεων εργασίας, επιδότηση ενοικίων, η επιδότηση λογαριασμών ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων,οι στοχευμένες επιδοτήσεις καυσίμων και τροφίμων, η σημαντική αύξηση του επιδόματος θέρμανσης, ενίσχυση των κοινωνικών δαπανών, αύξηση των δημοσίων δαπανών για την υγεία κλπ.
Μετά από όλα αυτά, ο κ.Σταϊκούρας τόνισε πως «πετύχαμε τη μεγαλύτερη πανευρωπαϊκά δημοσιονομική βελτίωση το 2022, μηδενίζοντας το δημοσιονομικό έλλειμμα, παρά το γεγονός ότι τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας ήταν από τα πιο γενναιόδωρα στην Ευρώπη. Παράλληλα χτίσαμε ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα και όλες οι κυβερνητικές παρεμβάσεις μέσα στις διαδοχικές κρίσεις χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από τους πόρους που αντλήθηκαν την τελευταία τετραετία».
Από πλευράς του και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, τόνισε ότι «Έχουμε ολοκληρώσει 13 επιτυχημένες αξιολογήσεις από τους θεσμούς και έχουμε πετύχει 12 αναβαθμίσεις. Όλα αυτά τα κάναμε ακολουθώντας μια συνετή και σοβαρή δημοσιονομική πολιτική. Τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2022 θα είναι κατά 1% του ΑΕΠ, τουλάχιστον, καλύτερα από αυτά που είχαμε βάλει στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού του 2023. Και θέτουν τις προϋποθέσεις για να πετύχουμε με ασφάλεια και τους δημοσιονομικούς στόχους του 2023, αλλά και των επόμενων ετών. Κάτι που ανοίγει, ήδη, την πόρτα για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας» όπως ανέφερε.
Αρμόδιες πηγές μάλιστα, δεν απέκλειαν και την περίπτωση να ανακύψει τελικά…. πρωτογενές πλεόνασμα για το 2022 (!) εάν η Eurostat δώσει το «πράσινο φως» για να μετρήσουν στο 2022 τελικά, οι επιστροφές κερδών από τις ευρωπαϊκές τράπεζες που έγιναν πριν λίγες μέρες προς τη χώρα μας.