Νέα δεδομένα διαμορφώνονται στα σούπερ μάρκετ, καθώς η συμφωνία για τη μείωση των τιμών σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα θα συνεχιστεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2026.

Ωστόσο, η δεύτερη φάση της πρωτοβουλίας συνοδεύεται από σημαντικές αλλαγές, τόσο στον αριθμό των προϊόντων που συμμετέχουν όσο και στο ύψος των εκπτώσεων.

Η παράταση της συμφωνίας προέκυψε έπειτα από παρεμβάσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκου, και της διοίκησης της Ανεξάρτητης Αρχής Ελέγχου Αγοράς, με στόχο να συνεχιστεί η προσπάθεια περιορισμού της επιβάρυνσης των νοικοκυριών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η ανανεωμένη λίστα των προϊόντων αναμένεται να παρουσιαστεί την Τρίτη 3 Νοεμβρίου και θα περιλαμβάνει περίπου 1.000 κωδικούς, έναντι 1.790 που είχαν ενταχθεί στην αρχική φάση της συμφωνίας, κατά το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου.

Ποια προϊόντα στα σούπερ μάρκετ θα έχουν μειωμένες τιμές

Από τους περίπου 1.000 κωδικούς που προβλέπεται να συμμετάσχουν στη νέα περίοδο, περισσότεροι από 600 αφορούν επώνυμα προϊόντα, ενώ 60 σχετίζονται με φρέσκα κρέατα. Οι υπόλοιποι περιλαμβάνουν προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, τα οποία αποτελούν σημαντική επιλογή για καταναλωτές που αναζητούν οικονομικότερες λύσεις.

Παράλληλα, από τη νέα λίστα αποσύρονται οι 450 κωδικοί σχολικών ειδών που συμμετείχαν στην προηγούμενη φάση, καθώς έχει ολοκληρωθεί η περίοδος αυξημένης ζήτησης για τη συγκεκριμένη κατηγορία.

Αλλαγές καταγράφονται και στο ποσοστό των μειώσεων. Η μέση έκπτωση αναμένεται να διαμορφωθεί λίγο πάνω από το 6,5%, όταν κατά την πρώτη περίοδο εφαρμογής της πρωτοβουλίας είχε φτάσει το 9,5%.

Πρόκειται για μικρότερη μείωση, γεγονός που περιορίζει το όφελος σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι αυξάνονται οι τελικές τιμές όλων των προϊόντων.

Σούπερ μάρκετ: Έρχεται εορταστικό καλάθι με μειώσεις έως 25%

Την ίδια στιγμή, προχωρούν οι συζητήσεις με τις βιομηχανίες για τη διαμόρφωση ειδικού εορταστικού καλαθιού, το οποίο αναμένεται να ενεργοποιηθεί κατά τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Δεκεμβρίου.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, την οποία έχει ήδη προαναγγείλει ο υπουργός Ανάπτυξης, προβλέπει εκπτώσεις και μειώσεις τιμών που θα μπορούν να φτάσουν έως και το 25%.

Στόχος είναι να διευκολυνθούν οι αγορές των νοικοκυριών ενόψει Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, όταν οι οικογενειακές δαπάνες συνήθως αυξάνονται.

Διαβάστε ακόμη: