Ένα μεγάλο πρόβλημα λιγότερο για την κυβέρνηση, στο οποίο έπρεπε άμεσα να βρει λύση, συνιστά η ανέλπιστα καλή πορεία των εσόδων και των τελικών αποτελεσμάτων του ΕΦΚΑ και των φορέων που τον συναπαρτίζουν.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού, οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης θα παρουσιάσουν θεαματική αύξηση στο πλεόνασμά τους κατά 60% ή κατά 900 εκατ. ευρώ το 2027.

Μάλιστα, με δεδομένο ότι το 2027 θα υπάρξει αύξηση των συντάξεων κατά 2,8% το επόμενο έτος και νέα μείωση των εισφορών, το πλεόνασμα αυτό, εφόσον βέβαια επαληθευτούν οι προβλέψεις, απαλλάσει την κυβέρνηση από ένα μεγάλο βραχνά, δηλαδή, την λήψη άμεσων μέτρων για το ασφαλιστικό και τα προβλήματά του.

Πολύ περισσότερο, που το νέο έτος είναι έτος εκλογών και συνάμα η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε., με τα δύο αυτά καταλυτικά γεγονότα φυσιολογικά να συγκεντρώνουν την προσοχή της παρούσας και της όποιας μελλοντικής κυβέρνησης.

Η μόνη “ακίδα”, σύμφωνα με παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς, που σήμερα επηρεάζει (ακόμα σε μικρό βαθμό) την αξία των χαρτοφυλακίων του ΕΦΚΑ, είναι η νέα κρίση των ομολόγων.

Οι ίδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι, αν η κατάσταση στην αγορά ομολόγων επιδεινωθεί, θα βλάψει την υγεία των οικονομικών των ταμείων που είναι ενταγμένα στον ΕΦΚΑ, αλλά και τον ίδιο τον οργανισμό.

Και για το λόγο αυτό θεωρούν την όλη εξέλιξη, που δεν είναι φυσικά ελληνική, αλλά διεθνής που συγκλονίζει ισχυρές οικονομίες (ΗΠΑ, Γαλλία, Αγγλία σε πρώτη φάση), ως το κλειδί για την επίτευξη ή μη των πλεονασμάτων που καταγράφονται στο προσχέδιο του κατατεθέντος προϋπολογισμού του 2027.

Θυμίζουμε ότι στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ) περιλαμβάνονται τα Ασφαλιστικά Ταμεία, ο ΕΟΠΥΥ, η ΔΥΠΑ, ο ΟΠΕΚΑ και το ΝΑΤ.

Η αύξηση των εσόδων του ΕΦΚΑ και των λοιπών ΟΚΑ, εκτιμάται από τους συντάκτες του προσχεδίου του Προϋπολογισμού και από τις ηγεσίες των συναρμόδιων υπουργείων, ότι θα προέλθει από την αύξηση του κατώτατου όσο και του μέσου μισθού, από την ενίσχυση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας, από τις μισθολογικές αυξήσεις των δημοσίων υπαλλήλων και την επέκταση της εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας.

Σημαντικός, βέβαια θα είναι και ο ρόλος των αυξημένων επιχορηγήσεων από τον τακτικό προϋπολογισμό προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τη ΔΥΠΑ, αλλά και τον ΕΟΠΥΥ.

Σε κάθε περίπτωση, οι προβλέψεις για τα έσοδα – κέρδη του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας είναι ενθαρρυντικές από κάθε άποψη και παρέχουν την ευχέρεια στην κεντρική διοίκηση και στα συναρμόδια υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να κινηθούν με σχετική άνεση σε μια πολύ δύσκολη και κρίσιμη χρονιά.

Διαβάστε ακόμη: