Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν καλά ότι οι εκλογές δεν κερδίζονται με συνθήματα, αλλά με την αίσθηση που δημιουργείται στην κοινωνία ότι η κυβέρνηση λύνει προβλήματα και επιστρέφει μέρισμα στους πολίτες. Και σε αυτό το πεδίο, ο Κυριάκος Πιερρακάκης φαίνεται να κερδίζει διαρκώς πόντους, όχι μόνο στο κυβερνητικό στρατόπεδο αλλά και στο κομματικό ακροατήριο της Νέας Δημοκρατίας.

Το πακέτο της ΔΕΘ είναι χαρακτηριστικό. Συνταξιούχοι, οικογένειες, δημόσιοι υπάλληλοι, ένστολοι, υγειονομικοί, εκπαιδευτικοί, νέοι και εργαζόμενοι βρίσκονται, με διαφορετικό τρόπο, μέσα στον σχεδιασμό. Η κυβέρνηση επιχειρεί έτσι να στείλει ένα μήνυμα ότι ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος επιστρέφει στην κοινωνία και δεν μένει απλώς ως λογιστικό μέγεθος.

Ο ίδιος ο Πιερρακάκης, μάλιστα, στη συνέντευξή του έδωσε ιδιαίτερη έμφαση ακριβώς σε αυτό. Υπερασπίστηκε τα μέτρα ως μια προσπάθεια να δοθεί «ανάσα» σε κάθε κοινωνική ομάδα, αναφέρθηκε στην ενίσχυση των συνταξιούχων και στη διεύρυνση των δικαιούχων, ενώ υπογράμμισε ότι αντίστοιχη στήριξη αφορά δημοσίους υπαλλήλους, εκπαιδευτικούς, ένστολους και υγειονομικούς.

Παράλληλα, έβαλε στο τραπέζι το μεγάλο στοίχημα της ενέργειας, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι η μείωση του κόστους του ρεύματος και ότι η επένδυση σε ηλεκτρικές και ενεργειακές υποδομές αποτελεί πιο βιώσιμη λύση από μια διαρκή βραχυπρόθεσμη επιδοματική πολιτική. Και φυσικά υπερασπίστηκε τον «επενδυτικό κουμπαρά», τον οποίο παρουσίασε όχι ως ένα ακόμη μέτρο, αλλά ως μεταρρύθμιση που επιχειρεί να επαναφέρει την κουλτούρα αποταμίευσης και επένδυσης.

Εξίσου πολιτικά ενδιαφέρουσα ήταν η απάντησή του στον Αντώνη Σαμαρά. Ο Πιερρακάκης απέφυγε την προσωπική σύγκρουση, αλλά έστειλε σαφές μήνυμα: «Η πολιτική αφορά το μέλλον και όχι το παρελθόν». Αναγνώρισε στον πρώην πρωθυπουργό το δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις του, αλλά υπενθύμισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι δύο φορές εκλεγμένος πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ με λαϊκή νομιμοποίηση. Το μήνυμα ήταν ουσιαστικά ότι η σημερινή ΝΔ δεν πρόκειται να εγκλωβιστεί σε εσωκομματικές προσωπικές πικρίες.

Και εδώ βρίσκεται το μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο του Πιερρακάκη. Κάθε επιπλέον δημοσιονομικός χώρος που εξασφαλίζεται μετατρέπεται σε πολιτικό όπλο για τον πρωθυπουργό. Εάν τα μέτρα περάσουν στην καθημερινότητα και συνδυαστούν με αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους, η ΝΔ μπορεί να ενισχύσει αισθητά τα ποσοστά της, με το 30%-31% να αποτελεί πλέον έναν στόχο που μπορεί να συζητηθεί σοβαρά ως πολιτικό σενάριο.

Στο παρασκήνιο, λοιπόν, η εικόνα είναι καθαρή: ο Πιερρακάκης δεν λειτουργεί απλώς ως υπουργός. Χτίζει σταδιακά το οικονομικό αφήγημα πάνω στο οποίο μπορεί να στηριχθεί η επόμενη εκλογική μάχη. Και αν ο Μητσοτάκης καταφέρει τελικά να κερδίσει τρίτη θητεία, δύσκολα θα μπορεί κανείς να αγνοήσει τη συμβολή του Πιερρακάκη και του οικονομικού επιτελείου σε αυτή την επιτυχία.

Διαβάστε ακόμη: