Σήμερα (31/03), ο Ζοζέπ Μπορέλ σημείωσε ότι η Κίνα θα μπορούσε να διαδραματίσει τον ρόλο του διευκολυντικού παράγοντα, αλλά όχι του μεσολαβητή, για την επίτευξη της ειρήνης στην Ουκρανία, μιλώντας από την Ισπανία.

«Η Κίνα δεν κάνει διάκριση ανάμεσα στον επιτιθέμενο και το θύμα της επίθεσης, ούτε απευθύνει έκκληση για αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία», τόνισε από τη Μαδρίτη. Ωστόσο, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την επιρροή που ασκεί στη Ρωσία, προκειμένου να πιέσει για ειρήνη στην Ουκρανία, προσέθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Μπορέλ, το μοναδικό ειρηνευτικό σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι είναι εκείνο που παρουσίασε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον Νοέμβριο, περιλαμβανομένων των αιτημάτων να αποχωρήσουν τα ρωσικά στρατεύματα και να αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και το «στάτους κβο» που ίσχυε πριν από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, το 2014.

Η τοποθέτηση του Ύπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης απηχούν την έκκληση του Πρωθυπουργού της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, από το Πεκίνο, στον Πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, να μιλήσει στον κ. Ζελένσκι και να μάθει από «πρώτο χέρι» για την ειρηνευτική «φόρμουλα» του Κιέβου. Τον περασμένο μήνα, το Πεκίνο παρουσίασε ειρηνευτικό σχέδιο δώδεκα σημείων και κάλεσε για συνολική κατάπαυση του πυρός στην εμπόλεμη σύγκρουση.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε ότι η Ένωση δε θα δεχόταν μία υποθετική κατάσταση, όπου η Ρωσία θα εγκαθιστούσε ένα καθεστώς «μαριονέτας» στην Ουκρανία, με ρωσικά στρατεύματα να έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα με την Πολωνία, κράτος – μέλος της Ένωσης.

Διαβάστε ακόμη: