Συνέντευξη στην Ιωάννα Ανδριοπούλου 

Η κ. Γεωργία (Ζέτα) Τζιώτη διεκδικεί την ψήφο των Αθηναίων ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος στον δήμο της Αθήνας με τον συνδυασμό του Κώστα Μπακογιάννη «Αθήνα Ψηλά». Η κ. Γεωργία (Ζέτα) Τζιώτη γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στο κέντρο της πρωτεύουσας και η απόφασή της να λάβει μέρος στον στίβο των εκλογών δεν προέκυψε ελαφρά τη καρδία.

– Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την τοπική αυτοδιοίκηση και να θέσετε υποψηφιότητα για δημοτική σύμβουλος στον δήμο της Αθήνας; 

-Η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι της ζωής μας, καθώς επηρεάζει σε μείζονα βαθμό την καθημερινότητά μας. Η Αθήνα δεν είναι απλά ο τόπος κατοικίας μας, είναι το μέρος όπου κυκλοφορούμε, εργαζόμαστε, διασκεδάζουμε, αλλά το πιο σημαντικό μεγαλώνουμε τα παιδιά μας. Η Αθήνα είναι το παν. Από την στιγμή που ξυπνάμε ως την ώρα που θα κοιμηθούμε αναζητούμε τρόπους ώστε να βελτιώσουμε τη ζωή μας, δηλαδή την Αθήνα μας.

Η Αθήνα είναι επίσης το καμάρι μας αφού σημαντικός αριθμός τουριστών την επιλέγουν ως προορισμό. Τέλος, και φυσικά το πιο σημαντικό, η Αθήνα είναι η πόλη που θα παραδώσουμε στην επόμενη γενιά με αίσθημα ευθύνης. Είναι υψίστης σημασίας να μεταλαμπαδεύσουμε μια πόλη καλύτερη από αυτήν που παραλάβαμε, μια Αθήνα βιώσιμη και απαλλαγμένη από προβλήματα. 

Γεννήθηκα, ζω και εργάζομαι στο κέντρο της Αθήνας. Θυμάμαι το κέντρο της Αθήνας παλιότερα και το συγκρίνω με την εικόνα του σήμερα. Η βελτίωση είναι εντυπωσιακή. Ειδικά τα τέσσερα τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκαν αποφασιστικά έργα ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των πολιτών και η όψη της πόλης. Όμως παρά την όποια βελτίωση θεωρώ χρειάζεται να γίνουν πάρα πολλά ακόμη. Πιστεύω ακράδαντα ότι δεν αρκεί απλά να διαπιστώνω τις ελλείψεις. Αποφάσισα ότι είναι ώρα να σηκώσω τα μανίκια και να εργαστώ ώστε τόσο εγώ όσο και οι συμπολίτες μου να έχουμε την πόλη που μας αξίζει, μια πόλη που θα είμαστε υπερήφανοι για αυτήν. 

Όταν μου έγινε η τιμητική πρόταση από τον δήμαρχο Αθηναίων, κ. Κώστα Μπακογιάννη, να συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού «ΑΘΗΝΑ ΨΗΛΑ», ανταποκρίθηκα χωρίς δεύτερη σκέψη στο κάλεσμα. Ο δήμαρχος με την δραστήρια ομάδα του έχει προβεί σε σημαντικές αλλαγές στον δήμο και είναι χαρά μου να είμαι μέρος αυτής της προσπάθειας. Το μόνο μέλημά μου είναι να συνδράμω με όλες μου τις δυνάμεις ώστε η πόλη μας να γίνει ακόμα καλύτερη. 

– Έχετε ασχοληθεί ξανά με την πολιτική;  

-Είναι η πρώτη φορά που ζητώ την ψήφο των Αθηναίων και αυτό οφείλεται στην ανανεωτική επιλογή του Κώστα Μπακογιάννη να εντάξει στην δημοτική μας παράταξη νέους υποψηφίους. Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαι με τα κοινά.  

 

-Ποιες από τις δράσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στον δήμο ξεχωρίζετε; 

-Δεν υπάρχει άστεγος σε αυτήν την πόλη ο οποίος να μην έχει ένα κρεβάτι σε μια δομή του Δήμου Αθηναίων. Έχουν γίνει σημαντικές ενέργειες αυτά τα χρόνια, που δεν είχαν γίνει στο παρελθόν. Αυτό είναι μια δράση μεγάλης πρακτικής αλλά και ηθικής συμπαράστασης στον πολίτη. Μπορεί ο συμπολίτης μας να έχει μια ακόμα ευκαιρία στη ζωή του να ορθοποδήσει.  

Άλλη σημαντική δράση του δήμου θεωρώ ότι είναι η ψηφιοποίηση σχεδόν του 100% των υπηρεσιών. Πλέον πάνω από 200 διαδικασίες είναι στη διάθεση του πολίτη διαθέσιμες μέσω του www.eservices.cityofathens.gr .

Αξίζει επίσης να αναφέρω ότι έχει δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην καταπολέμηση της έμφυλης βίας. Έχει λειτουργήσει για πρώτη φορά Κέντρο για την Καταπολέμηση της Έμφυλης Βίας και των Πολλαπλών Διακρίσεων στη γειτονιά του Αγίου Μελετίου. Η σημασία της δημιουργίας αυτού του κέντρου είναι μεγάλη, καθώς στην ελληνική κοινωνία καταγράφονται πια όλο και πιο συχνά περιστατικά βίας.

Το κέντρο στελεχώνεται από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό που σε καθημερινή βάση παρέχει κοινωνική, ψυχολογική και νομική συμβουλευτική σε θύματα βίας. Επίσης, στις περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητο, οι υπεύθυνοι της δομής κινούν τις διαδικασίες για παραπομπή σε ξενώνες φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών, στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, στο δικαστήριο, σε νοσοκομεία ή σε κέντρα υγείας, σε αρμόδιους φορείς για επιδόματα. Έχει γίνει πολύ καλή δουλειά.  

«Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΟΥ ΣΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ Κ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΘΥΝΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΟΥ» 

 

-Αθήνα και πολιτισμός. Η Αθήνα είναι μια πρωτεύουσα που μπορεί να γίνει το κέντρο πολιτισμού; 

-Η πολιτιστική κληρονομιά της Αθήνας είναι τεράστια. Όπου και να κοιτάξεις, θα το διαπιστώσεις. Τα τελευταία χρόνια ο δήμαρχος προσπαθεί να αναδείξει όλο και περισσότερο το κτιριακό πολιτιστικό απόθεμα του Δήμου Αθηναίων, όπως είναι η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης, το Μουσείο Μαρία Κάλλας, ο Λυκαβηττός, το πάρκο Ελευθερίας, ο θερινός κινηματογράφος ΑΒ στα Πατήσια, η Τεχνόπολη, τα παλιά Δικαστήρια της οδού Σανταρόζα. 

Σημαντική είναι η λειτουργία του Ολύμπια Δημοτικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», η παλιά Λυρική Σκηνή, με πάνω από 100 παραστάσεις σε 48 χιλιάδες επισκέπτες. 

Άλλη μια δράση είναι η διοργάνωση του Athens City Festival, που αναδείχθηκε εμβληματικό γεγονός για την πόλη, με 250.000 επισκέπτες που συμμετείχαν μέσα από 265 δράσεις σε 104 σημεία της πόλης σε μια μεγάλη γιορτή πολιτισμού σε όλη την πόλη, καθώς και η διοργάνωση του Athens Film Office, που έχει ήδη συνδράμει, από το ξεκίνημά του, στα γυρίσματα περισσότερων από δέκα διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών στην Αθήνα, τοποθετώντας την στον παγκόσμιο κινηματογραφικό χάρτη, με το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων να έχει πραγματοποιηθεί στους δρόμους της ελληνικής πρωτεύουσας.  

-Ποιο είναι το μήνυμά σας στις Αθηναίες και στους Αθηναίους για τις επικείμενες εκλογές; 

-Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο Κώστας Μπακογιάννης έφερε την ανανέωση στον Δήμο της Αθήνας. Ανανέωση σε ανθρώπους, ευκαιρίες σε νέες ιδέες, ολιστικό πρόγραμμα για τους δημότες και την πόλη των Αθηνών που σιγά σιγά γίνεται πράξη.

Η Αθήνα μας αλλάζει καθημερινά συστηματικά και συνολικά. Και θα συνεχίσει να αλλάζει. Η παράταξη ανανεώνεται. Δίνει ευκαιρίες σε νέα πρόσωπα να προσφέρουν στην πόλη μας. Είναι μεγάλη τιμή και για εμένα που ο δήμαρχος μου έδωσε την ευκαιρία. Η συμμετοχή μου σε αυτή την μεγάλη δημοτική παράταξη αποτελεί για εμένα μεγάλη τιμή αλλά και πολύ μεγάλη ευθύνη προς τους συμπολίτες μου. 

Καλώ τις Αθηναίες και τους Αθηναίους να δώσουν την ευκαιρία και σε νέους υποψηφίους ώστε όλοι μαζί με τον Κώστα Μπακογιάννη να οδηγήσουμε την Αθήνα μας ακόμα πιο Ψηλά. 

Who is Who 

Η κ. Γεωργία (Ζέτα) Τζιώτη σπούδασε χρηματοοικονομικά και δημοσιογραφία. Εργάστηκε στον τραπεζικό και χρηματοοικονομικό κλάδο σε διάφορες σημαντικές θέσεις ευθύνης. Από το 2000 ασχολήθηκε με το οικονομικό ρεπορτάζ και από το 2014 ασχολείται με θέματα Τέχνης, πολιτισμού και τουρισμού, καθώς και με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Το 2018, ενώ αρθρογραφούσε στην «Αxianews», ίδρυσε την πλατφόρμα πολιτισμού www.artviews.gr και για όλες τις δημοσιογραφικές της δραστηριότητες απέσπασε το 2022 από το Δημοσιογραφικό Ίδρυμα Μπότση τιμητική διάκριση.