Νέο δραματικό διάγγελμα απηύθυνε στους Ουκρανούς πολίτες ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπου, παράλληλα, άσκησε κριτική στη Δύση επειδή δεν αντέδρασε στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ότι θα πλήξει το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα της χώρας.

«Σήμερα είναι Κυριακή της Συγχώρεσης. Αλλά δεν μπορούμε να συγχωρήσουμε τον θάνατο αμάχων. Τα εκατοντάδες κι εκατοντάδες θύματα. Τους χιλιάδες και χιλιάδες που έχουν υποφέρει», σημείωνε ο Ουκρανός πρόεδρος στη λεζάντα του μαγνητοσκοπημένου βίντεο.

«Για αύριο (σ.σ. σήμερα) η Ρωσία ανακοίνωσε επίσημα τον βομβαρδισμό της επικράτειάς μας. Οι επιχειρήσεις μας του αμυντικού συγκροτήματος. Τα περισσότερα χτίστηκαν πριν από δεκαετίες από τη σοβιετική κυβέρνηση, χτισμένα σε πόλεις. Και τώρα βρίσκονται στη μέση ενός συνηθισμένου αστικού περιβάλλοντος. Χιλιάδες άνθρωποι εργάζονται εκεί. Εκατοντάδες χιλιάδες ζουν κοντά», τόνισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, χαρακτήρισε την απόφαση της ρωσικής ηγεσίας «φόνο» και «εσκεμμένη δολοφονία». Επίσης, είπε στους εργαζόμενους των αμυντικών αυτών εγκαταστάσεων να μην πάνε στη δουλειά τους.

«Δεν άκουσα ούτε έναν παγκόσμιο ηγέτη να αντιδρά σε αυτό», δήλωσε ο Ζελένσκι. «Το θράσος του επιτιθέμενου είναι ένα σαφές μήνυμα προς τη Δύση ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία δεν επαρκούν».

Ο Ζελένσκι ζήτησε να στηθεί «δικαστήριο» για να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης όσοι διατάζουν και εκτελούν τέτοια εγκλήματα.

«Σκεφτείτε το αίσθημα ατιμωρησίας των κατακτητών που μπορούν να ανακοινώνουν τέτοιες προγραμματισμένες φρικαλεότητες», είπε.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι οι δυνάμεις του σκοπεύουν να πλήξουν το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα της Ουκρανίας «με όπλα ακριβείας», όπως είπε.

 

https://radar.gr/article/polemos-stin-oukrania-prosorini-katapafsi-pyros-se-4-poleis-prin-ta-rosika-chtypimata-stin-amyntiki-viomichania