«Χθες, επέστρεψα από την πόλη Μπούχα, που απελευθερώθηκε πρόσφατα από τα ρωσικά στρατεύματα, όχι μακριά από το Κίεβο. Δεν υπάρχει λοιπόν ούτε ένα έγκλημα που να μην διέπραξαν.

Ο ρωσικός στρατός αναζήτησε και σκότωσε σκόπιμα όποιον υπηρετούσε τη χώρα μας. Σκότωσαν, πυροβόλησαν και δολοφόνησαν γυναίκες έξω από τα σπίτια τους όταν απλώς προσπάθησαν να καλέσουν κάποιον που είναι ζωντανός, εξόντωσαν ολόκληρες οικογένειες, ενήλικες, παιδιά και προσπάθησαν να κάψουν τα πτώματα», σημείωσε αρχικά ο κ. Ζελένσκι και συμπλήρωσε:

«Τους έβγαλαν τις γλώσσες, γιατί οι εισβολείς δεν άκουγαν αυτά που ήθελαν».

Όσον αφορά τις εγκληματικές ενέργειες των Ρώσων στρατιωτών, υπογράμμισε ότι: «έχουμε στοιχεία, υπάρχουν δορυφορικές εικόνες, δίνουμε πρόσβαση στους δημοσιογράφους», ενώ ζήτησε να διεξαχθούν διεθνείς έρευνες.

«Είμαι σίγουρος ότι κάθε μέλος του ΟΗΕ θέλει να τιμωρηθεί ο ένοχος αυτών των πράξεων.

Τραβούν χρυσά σκουλαρίκια από τα αυτιά γυναικών και γεμίζουν με αίμα», επεσήμανε.

Ο κ. Ζελένσκι τόνισε ότι μιλά στη μνήμη των «αμάχων που πέθαναν, που πυροβολήθηκαν στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους, αφού βασανίστηκαν. Μερικοί από εκείνους, πυροβολήθηκαν στους δρόμους. Άλλους, τους πέταξαν στα πηγάδια και πέθαναν. Βασανίστηκαν, σκοτώθηκαν στα διαμερίσματά τους, σπίτια ανατινάχθηκαν από χειροβομβίδες.

Πολίτες καταπλακώθηκαν από τανκς ενώ κάθονταν στα αυτοκίνητά τους στη μέση του δρόμου μόνο για την ευχαρίστησή τους. Έκοψαν κομμάτια από τα σώματα των αμάχων, τους λαιμούς τους. Γυναίκες υπέστησαν βιασμούς και σκοτώθηκαν μπροστά στα παιδιά τους».

«Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά τι θα πουν οι εκπρόσωποι της Ρωσίας ως απάντηση στις κατηγορίες για αυτά τα εγκλήματα», είπε και προσέθεσε πως: «το έχουν πει πολλές φορές.

Το πιο σημαντικό ήταν μετά την κατάρριψη του μαλαισιανού αεροπλάνου πάνω από το Ντόνμπας από ρωσικές δυνάμεις με ρωσικά όπλα ή κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Συρία.

Θα κατηγορήσουν τους πάντες μόνο και μόνο για να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους. Θα πουν ότι υπάρχουν διάφορες εκδοχές, ότι είναι αδύνατο να εξακριβωθεί ποια από αυτές είναι αληθινή.

Θα πουν, μάλιστα, ότι τα πτώματα πετάχτηκαν και ότι όλα τα βίντεο είναι σκηνοθετημένα. Αλλά είναι το 2022, σήμερα έχουμε πειστικά στοιχεία».

O Ουκρανός πρόεδρος συνέχισε την τοποθέτησή του, λέγοντας:

«Η ηγεσία της Ρωσίας αισθάνεται σαν αποικιοκράτης στην αρχαιότητα. Χρειάζονται τον πλούτο, τους ανθρώπους μας. Οι Ρώσοι έχουν ήδη απελάσει εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες μας στη χώρα τους, απήγαγαν περισσότερα από δύο χιλιάδες παιδιά.

Προχωρούν σε απαγωγές παιδιών και συνεχίζουν να το κάνουν. Η Ρωσία θέλει να μετατρέψει την Ουκρανία σε σιωπηλούς σκλάβους. Ο στρατός της Ρωσίας λεηλατεί ανοιχτά τις πόλεις και τα χωριά που έχουν καταλάβει, για αυτό ακριβώς ονομάζεται λεηλασία.

Κλέβουν τα πάντα, ξεκινώντας από φαγητό και με σκουλαρίκια – χρυσά σκουλαρίκια που τα τραβάνε από αυτιά, καλυμμένα με αίμα».

Ο κόσμος καλείται να αντιμετωπίζει ένα κράτος που μετατρέπει το βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε δικαίωμα να σκοτώνει», αναφέροντας το δικαίωμα της Ρωσίας ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου να απαγορεύει την επικύρωση ψηφισμάτων.

«Αυτό υπονομεύει ολόκληρη την αρχιτεκτονική της παγκόσμιας ασφάλειας. Τους επιτρέπει να μείνουν ατιμώρητοι», παρατήρησε.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ολοκλήρωσε λέγοντας ότι το συμβούλιο θα πρέπει «να αποπέμψει τη Ρωσία ως επιτιθέμενο και ως πηγή πολέμου, ώστε να μην μπορεί να εμποδίζει αποφάσεις σχετικά με τη δική του επίθεση, τον δικό του πόλεμο».

Πρότεινε ως εναλλακτική τη μεταρρύθμιση του συμβουλίου, προτού κλείσει: «Η επόμενη επιλογή θα ήταν να διαλυθεί εντελώς το Συμβούλιο».