Το πλάνο εξαγωγής των ουκρανικών σιτηρών προβλέπει διαδρομή με σιδηρόδρομο, με αποστολή μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, ώστε να παρακαμφθεί ο αποκλεισμός της Ρωσίας στα λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει προωθήσει αυτή την ιδέα, ως ενδεχόμενη λύση.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι «έως και 75.000.000 τόνοι σιτηρών, πιθανώς να παραμείνουν εγκλωβισμένοι στην Ουκρανία μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο», σε σημερινή ενημέρωση στο Κίεβο.

Η Λευκορωσία, τα εδάφη της οποίας χρησιμοποιούνται από τη σύμμαχό της, Ρωσία, ως βάση για την εισβολή στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, έχει υπογραμμίσει πως είναι έτοιμη να επιτρέψει σε ουκρανικά σιτηρά να διαπεράσουν μέσω της χώρας προς τα λιμάνια της Βαλτικής Θάλασσας, αν επιτραπεί στο Μινσκ να μεταφέρει και λευκορωσικά αγαθά.

«Η Ουκρανία έχει συζητήσει την ιδέα της εμπλοκής του Πολεμικού Ναυτικού ενός τρίτου κράτους, με τη Μεγάλη Βρετανία και την Τουρκία. Οι δυνάμεις εκείνες, θα εγγυούνται τη μεταφορά των ουκρανικών σιτηρών, μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Ωστόσο, η ισχυρότερη εγγύηση για την ασφαλή τους διέλευση, θα ήταν ο ουκρανικός οπλικός εξοπλισμός που θα βρίσκεται στην περιοχή», ανέφερε ο κ. Ζελένσκι εν συνεχεία.

«Δουλεύουμε σε αυτό με συγκεκριμένες χώρες και αντιπλοϊκά συστήματα· εργαζόμαστε και σταδιακά τα παραλαμβάνουμε», ολοκλήρωσε στην τοποθέτησή του.