Η απαισιοδοξία των επενδυτών εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών τον Απρίλιο καθώς η αναταραχή στο τραπεζικό σύστημα απειλεί να πυροδοτήσει πιστωτική κρίση για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ, σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα “Bank of America’s global fund manager survey” της Bank of America.

Οι διαχειριστές κεφαλαίων ανέφεραν ότι οι ανησυχίες για τις αυστηρότερες πιστωτικές συνθήκες είχαν οδηγήσει σε υψηλότερη στάθμιση των ομολόγων στο 10%, το υψηλότερο από τον Μάρτιο του 2009. Συνολικά, σχεδόν τα δύο τρίτα των επενδυτών αναμένουν ασθενέστερη οικονομία τους επόμενους 12 μήνες, το υψηλότερο από τον Δεκέμβριο και αντιστροφή τεσσάρων μηνών βελτίωσης.

Η πιο απαισιόδοξη έρευνα της χρονιάς

Περίπου το 35% των συμμετεχόντων στην έρευνα αναγνώρισε την τραπεζική πιστωτική κρίση και την παγκόσμια ύφεση ως τον κορυφαίο κίνδυνο για τις αγορές. Αυτό συγκρίνεται με περίπου το 34% που τόνισε ως τη μεγαλύτερη απειλή τον κολλώδη πληθωρισμό που κρατά τις κεντρικές τράπεζες σε μια συσταλτική τροχιά.

Ένα άλλο 16% βλέπει ένα συστημικό πιστωτικό γεγονός ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο, ενώ μόλις το 11% ανησυχεί για την επιδείνωση της γεωπολιτικής – όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία ή οι εντάσεις μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν.

Η δημοσκόπηση με 286 διαχειριστές κεφαλαίων διενεργήθηκε μεταξύ 6 Απριλίου και 13 Απριλίου, στον απόηχο της εκπληκτικής κατάρρευσης της Silicon Valley Bank και της Signature Bank.

Ένας συντριπτικός αριθμός επενδυτών βλέπει ένα σενάριο «στασιμοπληθωρισμού» – στο οποίο η οικονομική ανάπτυξη μειώνεται, αλλά ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός – ως πολύ πιθανό. Περίπου το 86% των επενδυτών αναμένει ότι ένα σκηνικό στασιμοπληθωρισμού θα παραμείνει στο πρώτο τρίμηνο του 2024, από 83% τον περασμένο μήνα.

Η έρευνα έρχεται εν μέσω αυξανόμενων φόβων μεταξύ των οικονομολόγων ότι οι ΗΠΑ οδεύουν προς -ή ήδη σε ύφεση- μετά από ένα κύμα ζοφερών οικονομικών στοιχείων που υποδεικνύουν σταθερό πάγωμα στην αγορά εργασίας.

Παρά τους αυξανόμενους φόβους για οικονομική επιβράδυνση, οι ερωτηθέντες επενδυτές αναμένουν ότι η Federal Reserve θα εγκρίνει μια τελική αύξηση των επιτοκίων κατά τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας κατά τη συνεδρίασή της τον επόμενο μήνα. Οι αξιωματούχοι έχουν ήδη εγκρίνει εννέα συνεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων, τον πιο γρήγορο κύκλο σύσφιξης από τη δεκαετία του 1980.

Ωστόσο, οι διαχειριστές κεφαλαίων αναμένουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των κεντρικών τραπεζών θα ξεκινήσουν έναν «κύκλο χαλάρωσης» το πρώτο τρίμηνο του 2024, ενώ το 28% αναμένει ότι αυτό θα συμβεί κάποια στιγμή τους τελευταίους μήνες του 2023.

Διαβάστε περισσότερα