Γκρινιάζουμε συχνά αλλά να λέμε και τα καλά: το ΥΠΕΝ και γενικά το ανώτατο κυβερνητικό επιτελείο προσπάθησαν το τελευταίο τετράμηνο πολύ και τελικά πέρασαν το -δίκαιο έτσι κι αλλιώς- ελληνικό αίτημα να εισπράξει  η χώρα μας σχεδόν  750 εκατομμύρια  ευρώ από τα ταμεία της Κομισιόν για τα  πρόσθετα δικαιώματα εκπομπών ρύπων.

Τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν τόσο για την ενεργειακή απεξάρτηση   των νησιών του Αιγαίου από τη χρήση λιγνίτη και  μαζούτ αλλά και για τη χρηματοδότηση των καλωδιακών  ηλεκτρικών διασυνδέσεων της ηπειρωτικής χώρας με τα νησιά αλλά και των νησιών μεταξύ τους. Αφορά κυρίως σε Κυκλάδες, Λέσβο,Χίο, Σάμο και Δωδεκάνησα.

Όπως μας είπαν από το ΥΠΕΝ «έγινε  αποδεκτό το αίτημα για ενεργοποίηση της ειδικής ρύθμισης για τη χώρα μας, καθώς διατίθενται ακόμα τα δικαιώματα. Επίσης, έγιναν ενέργειες για την αποσαφήνιση των διαδικασιών που απαιτούνται, ώστε να προχωρήσουν οι  τεχνικές εργασίες προετοιμασίας του  φακέλου, βάση του οποίου θα αξιολογηθεί η επιλεξιμότητα του έργου. Στις συζητήσεις σε μεταγενέστερο στάδιο θα συμμετέχει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία θα  επιβεβαιώσει την οικονομική βιωσιμότητα και τα κοινωνικο-οικονομικά οφέλη του έργου».

Ενας πόντος λοιπόν τόσο στον ΥΠΕΝ κ.Κ.Σκρέκα όσο και στον πρώην ΥΠΕΝ κ.Κ.Χατζηδάκη που το πάλεψαν και το κέρδισαν.