Σκληρή και ξεκάθαρη απάντηση στο υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας έστειλε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, για τις χθεσινές διαρροές που έκαναν λόγο για «σεβασμό» εκ μέρους της χώρας μας «στη θαλάσσια δικαιοδοσία μας και τη συνεργασία», με αφορμή όσα συνέβησαν στην Κάσο και την Κάρπαθο.

«Ουδείς “σεβασμός” επεδείχθη ή θα επιδειχθεί στο μέλλον από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στη νομίμως οριοθετημένη ζώνη Ελλάδας – Αιγύπτου, όπως το Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας προβλέπει και επιβάλλει», ξεκαθάριζαν πηγές από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Είχαν προηγηθεί διαρροές από το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας προς ΜΜΕ της γείτονος, για τις κινήσεις του ιταλικού ερευνητικού πλοίου «Ievoli Relume».

Σύμφωνα με τις διαρροές αυτές, η Τουρκία υποστηρίζει «το εν λόγω πλοίο προειδοποιήθηκε να μην εισέλθει στη θαλάσσια δικαιοδοσία της Τουρκίας στις 22 Ιουλίου και εμποδίστηκε από τουρκικά σκάφη» προσθέτοντας σε προκλητικό ύφος ότι το ιταλικό πλοίο «εγκατέλειψε την υφαλοκρηπίδα μας».

«Ως αποτέλεσμα του συντονισμού που έγινε αργότερα, του επετράπη να εκτελέσει εργασίες στις συντεταγμένες που δηλώθηκαν και εγκατέλειψε την υφαλοκρηπίδα μας ολοκληρώνοντας τη δραστηριότητά του υπό τη συνοδεία των πλοίων που ανήκουν στις ναυτικές μας δυνάμεις.

Οι δραστηριότητες του εν λόγω πλοίου παρακολουθούνται στενά από τα στοιχεία των ναυτικών μας δυνάμεων στην περιοχή. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις ελληνικές και ιταλικές αρχές για τον σεβασμό τους στη θαλάσσια δικαιοδοσία μας και τη συνεργασία τους», κατέληγαν οι διαρροές από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Διαβάστε ακόμη: