Η υπόθεση ΕΛΛΑΚΤΩΡ, πού απασχολεί τους παράγοντες της χρηματαγοράς από την περασμένη Δευτέρα, αφορά την απάντηση πού καλείται να δώσει η πλευρά των Ολλανδών μετόχων της Reggeborgh στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ύστερα από την αποστολή δικαιώματος πρότερης ακρόασης, πού αποφάσισε η εποπτική αρχή, κατόπιν διερεύνησης των καταγγελιών των επιχειρηματιών Δ. Μπάκου και Ι. Καϋμενάκη (επίσης μετόχων), σχετικά με το ενδεχόμενο συντονισμού της Ολλανδικής εταιρείας με το επίσης Ολλανδικό fund ATLAS, ώστε να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση μετοχών της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, δίχως να εφαρμοστεί η νομοθεσία περί δημοσίων προτάσεων.

Όπως είναι γνωστό, η Reggeborgh απέκτησε το 30% των μετοχών της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ενώ και η κυπριακή τράπεζα Astro Bank είχε συγκεντρώσει το 10% των μετοχών της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ποσοστό το οποίο μεταβίβασε στη συνέχεια στο ολλανδικό fund Atlas, κατόπιν σχετικής σύστασης της Reggeborgh, όπως καταγγέλλεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς την περασμένη Δευτέρα, η παραπάνω απόφαση ελήφθη με πλειοψηφία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Έξι ψήφισαν υπέρ και μόλις ένα μέλος κατά (ο εκπρόσωπος της ΕΛΤΕ).

Η διαδικασία της κλήσης εμπλεκομένων μερών είναι συνήθης, όταν οι εποπτικές αρχές έχουν σαφείς ενδείξεις παράβασης της νομοθεσίας και κρίνουν πως πρέπει να κληθούν οι εμπλεκόμενοι για να καταθέσουν τις απόψεις τους, πριν το στάδιο της επιβολής κυρώσεων.

Εδώ, όμως, παρατηρήθηκαν μια σειρά παρατυπιών από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, πού δίνουν τροφή για διάφορες εικασίες και, δυστυχώς, εξωθεσμικές παρεμβάσεις.

Συγκεκριμένα, η καταγγελία της πλευράς Μπάκου και Καϋμενάκη, έναντι των υποτιθέμενων «παράνομων» ενεργειών της άλλης πλευράς, έπρεπε, σύμφωνα με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο της Ε.Κ., να διερευνηθεί από την αρμόδια Διεύθυνση Εισηγμένων Εταιρειών και να ακολουθήσει γραπτή εισήγηση προς την Εκτελεστική Επιτροπή της Ε.Κ. (δηλ. την Πρόεδρο Βασιλική Λαζαράκου και τους δύο Αντιπροέδρους Ν. Κονταρούδη και Αν. Στάμου).

Μετά, αν η εισήγηση είναι καταδικαστική για την εισηγμένη εταιρεία, το θέμα εισάγεται στο Δ.Σ., προκειμένου να καταλογιστούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

Εδώ, δυστυχώς για το κύρος της Ε.Κ., δεν ακολουθήθηκε αυτή η διαδικασία και τα μέλη του Δ.Σ. τη Δευτέρα κλήθηκαν να αποφασίσουν, χωρίς προηγούμενη απόφαση Ε.Ε., χωρίς τεκμηριωμένη εισήγηση της Υπηρεσίας, χωρίς εμπεριστατωμένη γνωμοδότηση από τη Νομική Υπηρεσία της Ε.Κ.(αντίθετα ανατέθηκε σε ανεξάρτητο νομικό γραφείο να γνωμοδοτήσει) και με έκδηλη την επιμονή της Διοίκησης να ληφθεί απόφαση ομόφωνη, κατόπιν … προφορικής εισήγησης!

Τέλος, δεν προσκομίστηκε κανένα ατράνταχτο αποδεικτικό στοιχείο, πού να αποδεικνύει την παράνομη συμπεριφορά των Ολλανδών.

Η … «τραβηγμένη από τα μαλλιά» απόφαση στηρίχθηκε σε αποχρώσες ενδείξεις και πολλά «ενδεχομένως», «ναι μεν αλλά», και άλλες ασάφειες.

Το radar.gr δεν λαμβάνει θέση στις επιχειρηματικές ή πολιτικές αντιπαραθέσεις μιας εμβληματικής εταιρείας, όπως η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, οφείλει, όμως, να καυτηριάσει την προχειρότητα και την έλλειψη μεθοδικότητας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Ελπίζουμε στην αξιολόγηση του δικαιώματος ακρόασης να τηρηθούν οι κείμενες διατάξεις με αυστηρότητα.