Για τους μυημένους στα άδυτα του παρασκηνίου και τους καλά γνωρίζοντες εκ των έσω, πρόσωπα και πράγματα, η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σχετικά με την «υπόθεση Ελλάκτωρ», δεν προκάλεσε καμία έκπληξη.

Άλλωστε όποιος διάβασε Radar χθες κατάλαβε τι θα γινόταν…

Μπήκε στο κλίμα της υπόθεσης, από όλες τις οπτικές γωνίες…

Και η επιβεβαίωση δεν άργησε πολύ, λίγες μόλις ώρες!

Παρατυπίες και …κωλοτούμπες εμπεριείχε τελικώς το μενού της …ανεξάρτητης αρχής!

Έτσι, το 4-3 υπέρ του Ελλάκτωρα τον Αύγουστο μετατράπηκε σε 1-6 εις βάρος του τον Νοέμβριο!

Σε ένα ΔΣ όπου δεν υπήρχε γραπτή εισήγηση των υπηρεσιών (χάθηκε στο δρόμο…) και δεν ελήφθη υπόψη η γνωμοδότηση του νομικού γραφείου Αυγητίδη στο οποίο η νομική υπηρεσία της Ε.Κ. είχε αναθέσει, έναντι αμοιβής, την σχετική παροχή υπηρεσίας!

Την οποία άπαντες στο ΔΣ έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους!

Προφορική (!!!) εισήγηση από την Λαζαράκου! Και στροφή 180 μοιρών!!!

Την εισήγηση (στη θέση της γραπτής των υπηρεσιών που δεν έφτασε ποτέ στο ΔΣ) έκανε προφορικά (!!!) η πρόεδρος κυρία Λαζαράκου, η οποία το τελευταίο χρονικό διάστημα έδειχνε αποσυντονισμένη!
Και αναζητούσε στήριξη…

Την οποία και προφανώς δεν βρήκε, με αποτέλεσμα να κάνει μια εντυπωσιακή πιρουέτα, μια κυβίστηση ή στροφή 180 μοιρών σε σχέση με την απόφαση του Αυγούστου, συντασσόμενη με την πλευρά που στήριζε η αντιπρόεδρος κυρία Στάμου και τα δύο διορισμένα μέλη από το Υπ. Οικονομικών.

Και τα τρία συγκεκριμένα μέλη του ΔΣ θεωρούνται επιρροής του κ. Χρ. Σταικούρα!

Πολιτικό υπόβαθρο, πολιτικό μήνυμα, πολιτικοί αποδέκτες!

Για να μην το κουράσουμε, η απόφαση της Επ. Κεφαλαιαγοράς έχει σαφές πολιτικό υπόβαθρο, πολιτικούς αποδέκτες και πολιτικά μηνύματα σε αυτούς που πρέπει να τα εισπράξουν!

Στην υπόθεση από την αρχή ως το τέλος εμπλέκονται τρία εν ενεργεία πολιτικά πρόσωπα, 3 υπουργοί της κυβέρνησης σε πρώτο πλάνο, που βρέθηκαν σε …αντίπαλα στρατόπεδα!

Και που η εμπλοκή τους αυτή ενδεχομένως έχει ενοχλήσει το Μέγαρο Μαξίμου! Για λόγους πολλούς και ποικίλους! Σε συνδυασμό με τις φημολογούμενες πολιτικές φιλοδοξίες…

Οι πιέσεις της Προέδρου για ομοφωνία!

Επιπροσθέτως, έχει μεγάλο ενδιαφέρον το γεγονός ότι η κυρία Βασιλική Λαζαράκου, με το τελικό αποτέλεσμα διαμορφωμένο σε 6-1, πίεζε για να υπάρξει ομοφωνία και να πειστεί να συνταχθεί με τους 6 και ο εκπρόσωπος της τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος μειοψήφισε υποστηρίζοντας ότι εάν δεν αποδειχτεί η βασιμότητα των καταγγελιών «θα μας πλακώσουν στις αγωγές οι Ολλανδοί»!

Η γνωμοδότηση του γραφείου Αυγητίδη, για λογαριασμό της ΕΚ, που δεν ελήφθη υπόψιν!

Εντύπωση έχει προκαλέσει ένα ακόμη γεγονός! Η νομική υπηρεσία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ως προς την υπόθεση Ελλάκτωρ και την καταγγελόμενη κοινή δράση με το fund Ατλας, ανέθεσε αντί αμοιβής στο νομικό γραφείο Αυγητίδη να παρέχει σχετική γνωμοδότηση, κατά πόσον Reggeborgh και Ατλας έδρασαν συντονισμένα ή έχουν κοινούς μετόχους ή έκαναν κατάχρηση εσωτερικής πληροφόρησης ή δεν προχώρησαν σε δημόσια πρόταση ως όφειλαν! Η γνωμοδότηση Αυγητίδη ήταν σαφής, ότι βάσει των στοιχείων δεν προκύπτουν αποδείξεις ενοχής! Εντέλει η γνωμοδότηση Αυγητίδη, την οποία πλήρωσε η Επ. Κεφαλαιαγοράς, δεν ελήφθη από το ΔΣ υπόψιν…

Ο κίνδυνος να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου!

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι μέλος του ΔΣ, που ψήφισε κατά του Ελλάκτωρα, στην τοποθέτηση του επισήμανε ότι με την απόφαση αυτή ελλοχεύει ο κίνδυνος να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και να πρέπει να διερευνηθούν αντίστοιχες κοινές δράσεις μετόχων και σε άλλες εισηγμένες εταιρείες, όπου με το ίδιο σκεπτικό, σε αντίστοιχες συνθήκες, θα έπρεπε να υποβάλουν δημόσια πρόταση!

Ούτε πρόστιμα, ούτε κυρώσεις, μόνο ακρόαση, προς το παρόν…

Επί της ουσίας τώρα, ούτε πρόστιμα επιβλήθηκαν, ούτε κυρώσεις για συντονισμό Reggeborgh- Ατλας fund!

Ολλανδοί και μέτοχοι του Ατλας fund κλήθηκαν σε ακρόαση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προκειμένου να παράσχουν εξηγήσεις!

Και τούτο θα συμβεί μόλις καθαρογραφεί η απόφαση της ΕΚ και αποσταλεί επισήμως!

Εάν με τα στοιχεία που θα παραθέσουν καταδείξουν ότι δεν έδρασαν συντονισμένα, από κοινού, υπό την ίδια μετοχική σύνθεση (κρυφοί μέτοχοι), τότε η υπόθεση θα καταπέσει.

Εάν όχι, τότε θα ενεργοποιηθεί η σχετική ποινική διαδικασία και θα επιβληθούν χρηματικά και διοικητικά πρόστιμα!

Περί παραιτήσεων …

Σε κάθε περίπτωση πάντως, θα πρέπει να καταστεί σαφές πως υπό προϋποθέσεις η έκβαση της υπόθεσης Ελλάκτωρ μπορεί να είναι σύνθετη και απρόβλεπτη και να οδηγήσει ακόμη και σε παραιτήσεις υπουργών

Μολονότι φημολογείται εντόνως ότι πολύ πρόσφατα υπήρξε μια …μικρή ενδοκυβερνητική κρίση, ένα ζήτημα εμπιστοσύνης που υπονοήθηκε και μια απειλή παραίτησης…

ΥΓ. Το μόνο βέβαιον είναι, ότι στην υπόθεση Ελλάκτωρα οι «εφοπλιστές» (στην Ελλάδα ως γνωστόν ότι δηλώσεις είσαι) Μπακοκαυμενάκηδες υπέστησαν συντριπτική ήττα, καθώς οι καταγγελίες τους για το προσύμφωνο Ολλανδών – Λ. Μπόμπολα έπεσαν στο κενό…