Το δολάριο αποτελεί το τελευταίο θύμα της «καταιγίδας» που πλήττει τις αγορές αυτή την εβδομάδα, με την επιδείνωση του παγκόσμιου εμπορικού πολέμου να απειλεί πλέον ευθέως την αναπτυξιακή τροχιά της αμερικανικής οικονομίας.
Ο δείκτης δολαρίου του Bloomberg κατέγραψε νέο χαμηλό εξαμήνου την Παρασκευή, μετά την απόφαση της Κίνας να αυξήσει τους δασμούς σε όλα τα αμερικανικά αγαθά, από 84% στο 125%, με ισχύ από τις 12 Απριλίου. Για πρώτη φορά εδώ και πέντε χρόνια, οι traders επιλέγουν αρνητικές θέσεις σε options του δολαρίου, συμμετέχοντας σε μια μαζική έξοδο από τα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία (assets), καθώς κλιμακώνεται η σύγκρουση Ουάσιγκτον-Πεκίνου.
Την ίδια στιγμή, το γεν, το ελβετικό φράγκο και ο χρυσός προσέλκυσαν ισχυρές ροές κεφαλαίων, καθώς οι επενδυτές αναζητούν ασφάλεια σε assets εκτός ΗΠΑ. Το ευρώ «εκτοξεύθηκε» σε υψηλό τριετίας έναντι του δολαρίου, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη διήμερη άνοδο από το 2009.
Όπως δήλωσε ο αναλυτής Κρίστοφερ Γουόνγκ της Oversea-Chinese Banking Corp., η εμπιστοσύνη στο δολάριο κλονίζεται, καθώς ενισχύονται οι αμφιβολίες για τον ρόλο του ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος, λόγω της αποδυνάμωσης των ΗΠΑ και της «εκτόξευσης» του δημόσιου χρέους.
Η ταχύτητα με την οποία οι επενδυτές αποσύρονται από το δολάριο είναι άνευ προηγουμένου. Οι μονοετείς risk reversals, που αποτυπώνουν τη ζήτηση για ανοδική ή καθοδική έκθεση στο δολάριο έναντι άλλων νομισμάτων, στράφηκαν σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά από το 2019.
Μάλιστα, η ανάλυση Z-score δείχνει ότι αυτή η μεταστροφή δεν είναι μόνο μεγάλη σε ένταση, αλλά είναι και η εντονότερη που έχει καταγραφεί ποτέ. Η δραματική αυτή αλλαγή υποδηλώνει ότι οι traders αναθεωρούν ριζικά τον ρόλο του δολαρίου ως ασφαλούς καταφυγίου και αποθεματικής αξίας.
Η έντονη μεταβλητότητα της Παρασκευής έρχεται ως επίλογος μίας ταραχώδους εβδομάδας, κατά την οποία η απρόβλεπτη εμπορική στρατηγική του Τραμπ έχει αφήσει τους επενδυτές χωρίς σαφή προσανατολισμό. Το δολάριο κατέγραψε χθες τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση εδώ και πάνω από δύο χρόνια, καθώς ενισχύθηκαν οι εκτιμήσεις ότι η Federal Reserve θα αναγκαστεί να μειώσει τα επιτόκια για να αντιμετωπίσει τις υφεσιακές πιέσεις από τους δασμούς.
Οι απώλειες επεκτάθηκαν και σε άλλα αμερικανικά assets. Ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε κατά 3,5% την Πέμπτη, ενώ τα μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα υπέστησαν βαριές απώλειες. Τα overnight indexed swaps τιμολογούν πλέον μείωση επιτοκίων κατά 96 μονάδες βάσης για το υπόλοιπο του έτους.
Παράλληλα, η ζήτηση για «ασφαλή καταφύγια» ανέβηκε κατακόρυφα. Το γεν ενισχύθηκε κατά 1,6% στα 142,18 ανά δολάριο, στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ το ελβετικό φράγκο «σκαρφάλωσε» στο 0,8113, δηλαδή σε επίπεδο που είχε να καταγραφεί από τις αρχές του 2015. Ο χρυσός σημείωσε νέο ιστορικό ρεκόρ, ενώ το ευρώ ανέβηκε στα 1,1473 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2022. Η κίνηση αυτή ενισχύθηκε και από τη απόφαση της Γερμανίας να αναστείλει το συνταγματικό «φρένο χρέους» τον προηγούμενο μήνα.
Η ραγδαία υποβάθμιση των προοπτικών της αμερικανικής οικονομίας έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις προσδοκίες που επικρατούσαν στην αγορά κατά την επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, για χαμηλότερη φορολογία, ταχύτερη ανάπτυξη και ισχυρότερο δολάριο.
Όπως επισημαίνει ο αναλυτής Ροντρίγκο Κατρίλ της National Australia Bank στο Σίδνεϊ, «αν δε φανεί άμεσα κάποια λύση στον ορίζοντα, η αγορά θα συνεχίσει να ακολουθεί τον δρόμο της μικρότερης αντίστασης, που συνεπάγεται με έξοδο από το δολάριο». Προσθέτει μάλιστα ότι το αφήγημα της αποεπένδυσης από τα αμερικανικά assets και της πτώσης του δολαρίου θα συνεχιστεί όσο παραμένουν οι εντάσεις στο εμπόριο.