Σήμερα εκπνέει η προθεσμία για περίπου 15.000 εργαζόμενους – κυρίως νοσηλευτές, διοικητικό και λοιπό προσωπικό – του δημόσιου Συστήματος Υγείας που δεν έχουν προγραμματίσει τον εμβολιασμό τους ή δεν έχουν εμβολιαστεί έστω με μια δόση του εμβολίου για την πρόληψη της λοίμωξης Covid-19, κάτι που τους θέτει εκτός των δομών υγείας για τρεις μήνες με στέρηση αποδοχών.

Το μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους υγειονομικούς προβλέπει:

– την αναστολή των καθηκόντων για όσους δεν έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση

– την επιστροφή του μισθού ως αχρεωστήτως καταβληθέντος με βάση το σύστημα μισθοδοσίας στο δημόσιο τομέα, που προβλέπει προκαταβολή αποδοχών δεκαπενθημέρου

– την αλλαγή της εργασιακής κατάστασης όσων εμβολιαστούν μετά την αναστολή της εργασίας τους, καθώς ενδέχεται να τοποθετηθούν σε άλλη θέση μετά την επιστροφή τους, εφόσον οι ανάγκες της υπηρεσίας στην οποία υπάγονται θα έχουν διαφοροποιηθεί.

«Το Υπουργείο Υγείας έχει καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αναδιάταξη των δυνάμεων, ώστε να λειτουργήσει το σύστημα Υγείας για όλους τους συμπολίτες μας και να αντιμετωπιστούν οι όποιες αρρυθμίες ενδεχομένως προκύψουν» τόνισε ο κ. Κοντοζαμάνης στην καθιερωμένη ενημέρωση.

Πως θα υλοποιηθεί το plan b

Το επιχειρησιακό σχέδιο θα ξεδιπλωθεί καταρχάς σε επίπεδο δομής υγείας και Υγειονομικής Περιφέρειας, με αναδιάταξη δυνάμεων και κατανομή του διαθέσιμου, εμβολιασμένου, προσωπικού, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα προκύψουν.

Σημειωτέον, ότι ο συνδυασμός της νέας επιδημικής έξαρσης που οδηγεί στο ΕΣΥ καθημερινά εκατοντάδες ασθενείς – χθες οι νοσηλευόμενοι συνολικά ξεπερνούσαν τους 2.500 σε όλα τα νοσοκομεία-, των δύσκολων φθινοπωρινών και χειμερινών μηνών που έπονται αναφορικά με τον έλεγχο του κορωνοϊού καθώς και τα κενά που προκαλεί η άρνηση των περίπου 15.000 υγειονομικών για εμβολιασμό και συνεπώς η αναστολή των καθηκόντων τους, θεωρείται επικίνδυνος για το σύστημα υγείας.

Τα κενά σε ιατρονοσηλευτικό και βοηθητικό λοιπό προσωπικό, όπως τραυματιοφορείς και διοικητικοί υπάλληλοι, θα καλυφθούν με δύο τρόπους: πρώτον με μετακινήσεις προσωπικού εντός των δομών της ιδίας ΥΠΕ και δεύτερον με συγχώνευση τμημάτων και κλινικών.

Επίσης, εφόσον κριθεί απαραίτητο βάσει της ιδιομορφίας κάθε περιοχής – πορεία της επιδημίας κορωνοϊού, πληθυσμός κάλυψης, άλλα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά – θα τεθεί σε ισχύ σε δεύτερη φάση η αναστολή λειτουργίας μικρότερων νοσοκομειακών δομών ώστε το προσωπικό να τεθεί στη διάθεση του κοντινότερου κεντρικού νοσοκομείου.

Ο δεύτερος άξονας είναι η ενεργοποίηση της πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού με τρίμηνης διάρκειας συμβάσεις, εκτός γιατρών, το οποίο θα καλύψει τα κενά τα οποία θα δημιουργηθούν.

Όπως διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, η πλατφόρμα θα ενεργοποιηθεί αύριο, 1η Σεπτεμβρίου και θα αφορά μόνο επικουρικό προσωπικό που θα καλύψει τις ανάγκες στις δομές Υγείας, λόγω αναστολής καθηκόντων αυτών που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Περαιτέρω στοιχεία για τη σχετική διαδικασία αναμένεται να δημοσιοποιηθούν σήμερα στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας. Ενδεικτικό των γρήγορων αντανακλαστικών που επιθυμούν οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας να επιδειχθούν είναι πως τις συμβάσεις με το επικουρικό προσωπικό θα τις υπογράφει ο διοικητής της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας αντί για τον υπουργό Υγείας, με στόχο οι νέοι -και εμβολιασμένοι- επικουρικοί εργαζόμενοι να εισέρχονται ταχύτατα στις κενές θέσεις.

Τέλος, για την ενίσχυση των νοσοκομείων ώστε να προσφέρουν όσο το δυνατόν πληρέστερες υπηρεσίες στους ασθενείς δρομολογούνται στοχευμένα και κατά περίπτωση συμβάσεις και πάλι με διαδικασίες fast track.

Από τις πρώτες συμβάσεις που θα υπογραφούν θα είναι εκείνες με τον ιδιωτικό τομέα για την κάλυψη των αναγκών σε ασθενοφόρα με εμβολιασμένους διασώστες δεδομένου ότι θα χρειαστεί να τεθούν σε αναστολή 1.245 ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι που απασχολούνται ως πληρώματα ασθενοφόρων σε όλη τη χώρα.

Στην Αττική οι ανεμβολίαστοι διασώστες είναι 350, στη Θεσσαλονίκη 300, στη Μυτιλήνη 100 και στην Πάτρα 90.

Επικίνδυνα παιχνίδια ΣΥΡΙΖΑ και ΠΟΕΔΗΝ: «Παίζουν» με τη δημόσια υγεία