Μια μέρα αφότου η Κίνα προσομοίωσε «κοινά χτυπήματα ακριβείας» στην Ταϊβάν κατά τη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων γύρω από το νησί, ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν Τζόζεφ Γου καταδίκασε τις ενέργειες του Πεκίνου σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο CNNi και προειδοποίησε ότι «φαίνεται ότι προσπαθούν να ετοιμαστούν να ξεκινήσουν πόλεμο εναντίον της Ταϊβάν».

«Κοιτάξτε τις στρατιωτικές ασκήσεις, αλλά και τη ρητορική τους, φαίνεται ότι προσπαθούν να ετοιμαστούν να ξεκινήσουν έναν πόλεμο εναντίον της Ταϊβάν», είπε ο Γου.

«Η κυβέρνηση της Ταϊβάν αντιμετωπίζει την κινεζική στρατιωτική απειλή ως κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό και την καταδικάζουμε», συνέχισε.

Ερωτηθείς εάν η Ταϊβάν έχει κάποια αίσθηση του χρόνου πιθανής κινεζικής στρατιωτικής δράσης, δεδομένων των εκτιμήσεων των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ότι ο Σι έχει δώσει εντολή στον στρατό του να προετοιμαστεί έως το 2027, ο Γου εξέφρασε την εμπιστοσύνη στις προετοιμασίες της Ταϊβάν.

«Οι Κινέζοι ηγέτες θα το σκεφτούν δύο φορές προτού αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν βία κατά της Ταϊβάν. Και ανεξάρτητα από το αν είναι το 2025 ή το 2027 ή ακόμα και μετά, η Ταϊβάν πρέπει απλώς να προετοιμαστεί», είπε.

Οι ασκήσεις φάνηκε να σηματοδοτούν την πρώτη φορά που το κινεζικό ναυτικό προσομοιώνει χτυπήματα από πολεμικά αεροπλάνα που εδρεύουν σε αεροπλανοφόρο στην Ταϊβάν.

Το Πεκίνο ξεκίνησε τις ασκήσεις το Σάββατο, μια ημέρα αφότου η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν επέστρεψε από μια δεκαήμερη επίσκεψη στην Κεντρική Αμερική και τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου συνάντησε τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ Κέβιν ΜακΚάρθι και άλλους Αμερικανούς νομοθέτες.

Το Πεκίνο τις περιέγραψε ως «μια σοβαρή προειδοποίηση ενάντια στη συμπαιγνία των αυτονομιστικών δυνάμεων της Ταϊβάν με εξωτερικές δυνάμεις και μια απαραίτητη κίνηση για την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας».

Ερωτηθείς εάν το κόστος μιας τέτοιας επίσκεψης ήταν πολύ υψηλό, ο Γου είπε στο CNNi: «Η Κίνα δεν μπορεί να υπαγορεύσει πώς η Ταϊβάν κάνει φίλους. Και η Κίνα δεν μπορεί να υπαγορεύσει πώς οι φίλοι μας θέλουν να δείξουν υποστήριξη στην Ταϊβάν».

Το Πεκίνο διεξήγαγε παρόμοιες στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας γύρω από την Ταϊβάν τον περασμένο Αύγουστο, αφού η τότε πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι επισκέφθηκε το νησί.

Αυτές οι ασκήσεις περιελάμβαναν εκτοξεύσεις κινεζικών πυραύλων πάνω από το νησί, κάτι που δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι στιγμής στις τρέχουσες ασκήσεις.

Η Ταϊβάν και η Κίνα κυβερνώνται χωριστά από το τέλος ενός εμφυλίου πολέμου πριν από περισσότερες από επτά δεκαετίες, κατά τον οποίο οι ηττημένοι Εθνικιστές κατέφυγαν στην Ταϊπέι.

Η Ταϊβάν πέρασε από την αυταρχική διακυβέρνηση στη δημοκρατία τη δεκαετία του 1990 και τώρα κατατάσσεται ως μία από τις πιο ελεύθερες δικαιοδοσίες στην Ασία από το Freedom House, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό με έδρα τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας διεκδικεί το αυτοδιοικούμενο νησί ως έδαφός του και τα τελευταία χρόνια, καθώς η δύναμή του έχει αυξηθεί, ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ έχει καταστήσει σαφείς τις φιλοδοξίες του να «επανενωθεί» με το νησί – με τη βία αν χρειαστεί.

Η Ταϊπέι ζητά εξηγήσεις από τη Γαλλία

Οι ασκήσεις της Κίνας συνέπεσαν επίσης με την κρατική επίσκεψη του Γάλλου προέδρου, Εμμανουέλ Μακρόν, τον οποίο υποδέχθηκε στο Πεκίνο ο Σι.

Μετά τη συνάντησή του, ο Μακρόν φάνηκε να αμφισβητεί εάν η Γαλλία θα έπρεπε να εμπλακεί στην κρίση της Ταϊβάν, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι «το χειρότερο θα ήταν να σκεφτούμε ότι εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να γίνουμε οπαδοί σε αυτό το θέμα και να προσαρμοστούμε στον αμερικανικό ρυθμό ή στην κινεζική υπερβολική αντίδραση». Γάλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν αργότερα ότι τα σχόλιά του παρερμηνεύτηκαν. Ο Γου είπε στο CNNi ότι η Ταϊπέι ζήτησε από τη Γαλλία διευκρινίσεις.

«Εξακολουθούμε να προσπαθούμε να καταλάβουμε τι λέει και τι σημαίνει αυτό μέσω της γαλλικής κυβέρνησης», είπε ο Γου, αν και σημείωσε ότι «η γαλλική κυβέρνηση έχει δείξει υποστήριξη στην Ταϊβάν».

Καθώς οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχουν επιδεινωθεί σχετικά με την Ταϊβάν, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπίζονταν στρατιωτικά το νησί εάν η Κίνα επιτεθεί, αν και αξιωματούχοι της κυβέρνησης επέμειναν ότι οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στην πολιτική της «μίας Κίνας».

Οι ΗΠΑ, μέσω του νόμου για τις σχέσεις της Ταϊβάν, είναι νομικά υποχρεωμένες να παρέχουν στην Ταϊβάν αμυντικά όπλα, αλλά οι αξιωματούχοι συνήθως παραμένουν σκόπιμα ασαφείς σχετικά με το αν οι ΗΠΑ θα υπερασπίζονταν την Ταϊβάν σε περίπτωση απόπειρας κινεζικής επίθεσης.

Ενώ ο Γου τόνισε επανειλημμένα πως «η υπεράσπιση της Ταϊβάν είναι δική μας ευθύνη», σημείωσε ότι με τη σχέση τους με τους συμμάχους τους στην περιοχή, «οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να είναι πιο αποφασισμένες από ποτέ στη δημιουργία μιας κατάστασης, έτσι ώστε η Κίνα να γνωρίζει ότι η στρατιωτική επίθεση κατά της Ταϊβάν πρόκειται να έχει βαρύ κόστος. Και εκτιμούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες για αυτή τη στάση».

Διαβάστε περισσότερα